Η γονιμότητα επηρεάζεται άμεσα από την γενική κατάσταση της υγείας σας και τον τρόπο ζωής μιας γυναίκας και αν επιθυμεί να τεκνοποιήσει, οφείλει να το λάβει σοβαρά υπόψην της.
Εκτιμάται ότι η πλειονότητα των γυναικών ηλικίας 25-38 ετών τεκνοποιεί μέσα σε δύο χρόνια από τη στιγμή που θα το προγραμματίσει.
Εκτός από τον προγραμματισμό όμως, χρειάζεται και υπομονή. Ακόμη και τα πιο γόνιμα ζευγάρια έχουν πιθανότητα μόνο 20% κάθε μήνα να γίνουν γονείς.
Εάν επιθυμείτε να τεκνοποιήσετε, προσπαθήστε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:
-Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή, χωρίς πολλά λίπη και σάκχαρα που επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία των ωοθηκών.
-Μην κάνετε υπερβολική άσκηση. Εάν ο εμμηνορρυσιακός σας κύκλος έχει παραταθεί πέραν των 35 ημερών λόγω της εντατικής άσκησης, πιθανότατα οι κύκλοι σας είναι ανοωορρηκτικοί. Στους κύκλους αυτούς, δεν σπάει το ωοθυλάκιο ώστε να απελευθερωθεί στη μέση του κύκλου το ωάριο που είναι μέσα του και να συμμετέχει στη γονιμοποίηση. Οι ανωορρηκτικοί κύκλοι οφείλονται συνήθως στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή άλλες ορμονικές διαταραχές.
-Μην καπνίζετε. Τα τσιγάρα έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στα ωάρια και στην έκκριση οιστρογόνων.
-Αποφύγετε τις αυστηρές δίαιτες, καθώς η απώλεια βάρους δυσχεραίνει την προσπάθειά σας να αποκτήσετε μωρό.
-Αποφύγετε τη χρήση ενδομήτριου σπιράλ, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος πυελικής φλεγμονής και πιθανής εξωμήτριου κύησης, καταστάσεις που επιβαρύνουν τη γονιμότητα.
-Προστατευτείτε από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, γιατί τα διάφορα μικρόβια μπορούν να καταστρέψουν τα όργανα του γενετικού σας συστήματος, και συγκεκριμένα τις σάλπιγγές σας.
-Μην παίρνετε φάρμακα χωρίς να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
-Ορισμένα νοσήματα, όπως ο λύκος και οι πολυκυστικές ωοθήκες επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα.