Κόσμος

Ολλανδία: Άνοιξαν οι κάλπες που μπορεί να αλλάξουν τον κόσμο

Μεγάλο το ποσοστό των αναποφάσιστων. Τι έδειξαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, πότε αναμένονται τα πρώτα exit polls. Γιατί αυτές οι εκλογές τρομάζουν την Ευρώπη.

Στις κάλπες είναι από το πρωί εκατομμύρια Ολλανδοί πολίτες που θα κρίνουν ίσως τις πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων ετών όχι μόνο για τη χώρα τους, αλλά και γενικά για την Ευρώπη.

Οι πολίτες της Ολλανδίας προσέρχονται στις κάλπες, εγκαινιάζοντας μία σειρά σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη, με την άνοδο του ακροδεξιού Γκερτ Βίλντερς να έχει προκαλέσει ανησυχία για πιθανή επικράτησή του. Οι κάλπες άνοιξαν στις 07.30 (8.30 ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 21.00 (22.00 ώρα Ελλάδος).

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι θα είναι εκλογές-θρίλερ. Το κόμμα του Ρούτε (VVD) προβλέπεται να εξασφαλίσει 24 από τις 150 έδρες του κοινοβουλίου, σύμφωνα με τρεις διαφορετικές μετρήσεις που δημοσίευσε το DPA. Ο βασικός του αντίπαλος, ο Βίλντερς και το κόμμα του (PVV) αναμένεται να κερδίσει 20-24 έδρες.

Σύμφωνα με την ολλανδική ιστοσελίδα Peilingwijzer, που συνδύασε τα αποτελέσματα έξι διαφορετικών δημοσκοπήσεων, το κόμμα του Ρούτε συγκεντρώνει το 17% και προηγείται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ακροδεξιών. Η ιστοσελίδα προβλέπει ότι το κόμμα του Ολλανδού πρωθυπουργού θα πάρει 24-28 έδρες και εκείνο του Βίλντερς 20-24.

Πάντως, ακόμη και την παραμονή των εκλογών, πολλοί από τους Ολλανδούς ψηφοφόρους δήλωναν αναποφάσιστοι για το ποιο από τα 28 κόμματα θα ψηφίσουν τελικά. Το 40% απαντούν στις δημοσκοπήσεις ότι δεν έχουν καταλήξει και το 10% ότι δεν έχει ιδέα ποιον θα υποστηρίξει τελικά.

Η πιθανή έκπληξη από τους Χριστιανοδημοκράτες

Αν και η προσοχή έχει επικεντρωθεί στους «μονομάχους» Ρούτε και Βίλντερς, οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν καταγράψει μία σταθερά ανοδική πορεία το τελευταίο διάστημα, πλησιάζοντας τους δύο πρωτοπόρους. Το CDA του Σίμπραντ Μπούμα βρίσκεται 4 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από το κόμμα του Ρούτε και 1 μονάδα πίσω από εκείνο του Βίλντερς.

Είναι το μοναδικό κόμμα που έχει αυξήσει το ποσοστό του σε κάθε μία από τις 11 τελευταίες δημοσκοπήσεις. Αν αυτές επαληθευτούν, τότε το CDA αναμένεται να εξασφαλίσει 20 έδρες στο κοινοβούλιο.

Πώς λειτουργεί το ολλανδικό σύστημα

Στο κοινοβούλιο της Ολλανδίας εκλέγονται 150 βουλευτές και για να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση απαιτούνται μόλις 76 έδρες. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί εδώ και έναν αιώνα, ενώ από τα 28 κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές, τουλάχιστον τα 15 αναμένεται να λάβουν ένα ποσοστό που θα τους χαρίσει μία βουλευτική θέση. Από αυτά, περίπου τα 8 αναμένεται να κερδίσουν από 8 έως 10 έδρες.

Τα πρώτα αποτελέσματα Τα πρώτα exit polls στην Ολλανδία αναμένονται με το πού κλείσουν οι κάλπες. Τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα από τις μικρότερες κοινότητες της χώρας θα είναι διαθέσιμα περίπου 40 λεπτά μετά. Το νησί Schiermonnikoog των 900 περίπου κατοίκων θα ανακοινώσει πρώτο την προτίμησή του για το εθνικό κοινοβούλιο.

Όπως γράφει το Reuters, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών θα μετάσχει στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές και ο Μπούμα έχει μία μακρινή ελπίδα να γίνει πρωθυπουργός, με δεδομένη την άρνηση των άλλων κομμάτων να συνεργαστούν με τον Βίλντερς.

Γιατί αυτές οι κάλπες τρομάζουν την Ευρώπη 

Λόγω της απειλής Ρούτε εδώ και καιρό έχει σημάνει συναγερμός σε όλη την Ευρώπη για το αποτέλεσμα των Ολλανδικών εκλογών, ως η πρώτη από τις τρεις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην ΕΕ το 2017.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από χθεσινό δημοσίευμα της Die Welt η οποία παρουσιάζε τις ολλανδικές εκλογές ως έναν από τους τέσσερις παράγοντες που μέσα σε αυτές τις δύο ημέρες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. 

«Οι εκλογές στην Ολλανδία είναι το πρελούδιο για μια σούπερ-εκλογική χρονιά στην Ευρώπη. Το αποτέλεσμα θα καθορίσει, ας το πούμε έτσι, τον τόνο των επόμενων εβδομάδων και μηνών. Μπορεί πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε να τα κατάφερε να πάρει κεφάλι για μια ακόμα φορά, όμως ο δεξιός λαϊκιστής Γκέερτ Βίλντερς και το κόμμα του PVV επωφελούνται τώρα από την ανοικτή αντιπαράθεση με την Τουρκία.

Ακόμη και στην περίπτωση που ένας νικητής Βίλντερς δεν θα έχει στο τέλος καμία περίπτωση κυβερνητικής πλειοψηφίας: Στην ΕΕ όλοι φοβούνται το αποτέλεσμα ντόμινο. Αν ο λαϊκιστής Βίλντερς κερδίζει τις περισσότερες ψήφους σε μια χώρα που είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΕ, θα καταφέρει τελικά φέρει το δεξιό άκρο στα σαλόνια. Η ιδέα η Μαρίν Λεπέν να γίνει πρόεδρος της Γαλλίας είναι πιθανό (τότε) να τρομάξει λιγότερους ανθρώπους.

Αλλά η πολιτική κατάσταση στην Ολλανδία είναι ασταθής και χωρίς τον Βίλντερς. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, τα τρία κόμματα που προηγούνται συγκεντρώνουν μόλις το 40%, ενώ στις εκλογές πριν από μόλις τέσσερα χρόνια εξασφάλιζαν το 60%. Μια νέα κυβέρνηση για να σχηματιστεί θα χρειαστεί τη συμμετοχή τουλάχιστον τεσσάρων κομμάτων. Μπορεί η Ολλανδία να ήταν εγγύηση σταθερότητας για πολλά χρόνια, όμως αυτό τώρα έχει αλλάξει. Αυτό αποκαλύπτει τον λεγόμενο δείκτη nexite του οίκου ανάλυσης Sentix. Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές εκτιμούν πως η πιθανότητα οι Ολλανδοί να βγουν από το ευρώ είναι 3,6%. Αυτό είναι σαφώς πάνω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο του λιγότερο του 1%», γράφει χαρακτηριστικά η Die Welt.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο