Κόσμος

Συνέντευξη-εξομολόγηση του Πάπα Φραγκίσκου

Ο ποντίφικας μιλάει για τις αδύναμες στιγμές του.

Αποκαλυπτικός ήταν ο πάπας Φραγκίσκος σε μία πραγματικά εξομολογητικού χαρακτήρα συνέντευξή που παραχώρησε στη γερμανική Die Zeit.

Όπως είπε, είχε εξαιρετικά αδύναμες στιγμές στη ζωή του και πολλές φορές απευθύνθηκε στον Θεό, λέγοντάς του ότι ”αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω”. Δεν δίστασε να ομολογήσει ότι κάποιες στιγμές που βίωσε ήταν ”πνευματικά σκοτεινές και άδειες”, ενώ χαρακτήρισε τον εαυτό του αμαρτωλό, που θυμώνει.

Mε ειλικρινή διάθεση ο Πάπας συνέχισε λέγοντας πως «ακόμη και εγώ είμαι αμαρτωλός και θυμώνω», αλλά «ο Θεός παρότι είναι ο Θεός των ενάρετων, μας αγαπάει ακόμη περισσότερο ως αμαρτωλούς».

Έπειτα όμως πρόσθεσε πως οι κρίσεις αυτές είναι απαραίτητες για να βρει κανείς την πίστη και τον δρόμο του: «Κάνεις δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς αυτές τις στιγμές κρίσεις: στην ανθρώπινη ζωή συμβαίνει πάντα το ίδιο. Ακόμη και η βιολογική ανάπτυξη είναι ένα είδους κρίσης, όχι; Η κρίση ενός παιδιού που γίνεται ενήλικας. Έτσι και με την πίστη»

«Η πίστη είναι ένα δώρο» απάντησε ο ποντίφικας όταν ρωτήθηκε πώς κανείς μπορεί να γυρίσει στην πίστη. «Όταν ρωτάω τον Θεό, αυτός αργά ή γρήγορα θα απαντήσει. Απλώς υπάρχουν φορές που πρέπει να περιμένεις μέσα στην κρίση».