Αθλητισμός

Οι πληγές του Παναθηναϊκού και η οργή του Πασκουάλ!

Ο «πληγωμένος» Παναθηναϊκός και η ανάγκη άμεσης ανασύνταξης. Η πληγή της τέταρτης περιόδου, η οργή του Πασκουάλ και η βουβαμάρα στην επιστροφή.

​Τα λάθη πληρώνονται ακριβά… Ο Παναθηναϊκός στο Κάουνας δεν ήταν αυτός που έπρεπε, ειδικά στο τέλος σε άλλο ένα εκτός έδρας παιχνίδι και σας μεταφέρουμε το κλίμα που επικρατεί στους «πράσινους», που επέστρεψαν λίγο μετά τις 3:00 μετά τα μεσάνυχτα από τη Λιθουανία, αλλά και τις πληγές που κουβαλούν στις αποσκευές τους.

Η ήττα και όπως αυτή ήρθε στο Κάουνας εξόργισε τον Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος δεν μπορούσε να πιστέψει αυτά που είδε στο παρκέ, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο. Μετά το τέλος της αναμέτρησης ο Καταλανός εμφάνισε προς τους παίκτες του ένα πρόσωπο που δεν έχει εμφανίσει ως τώρα, καθώς «μάντρωσε» τους παίκτες του στα αποδυτήρια και τους τα έψαλλε για τα καλά για το κάκιστο πρόσωπο!

Για σχεδόν 30’ παίκτες και τεχνικό επιτελείο ήταν… κλειδωμένοι στα αποδυτήρια, με τον Πασκουάλ να είναι εκτός εαυτού και να αναζητά τις αιτίες της αποτυχίας που είχε προηγηθεί και τα μέλη της ομάδας παραδέχονταν πως δεν είχαν δει ξανά αυτό το οργισμένο πρόσωπο του 44χρονου προπονητή.

Εξάλλου, ακόμα και στο αεροδρόμιο του Κάουνας και στην πτήση της επιστροφής στην Αθήνα, το απογοητευμένο και απλανές βλέμμα του Καταλανού τεχνικού τα έλεγε όλα για την ψυχολογία του μετά από αυτή την ήττα.

Ο Πασκουάλ βέβαια δεν ήταν ο μοναδικός απογοητευμένος στην επιστροφή, αφού αντίστοιχα ήταν οι παίκτες του και οι συνεργάτες του. Απαντες ήταν σκυθρωποί και λιγομίλητοι, ωστόσο δεν χάλασαν χατίρι σε όποιον εκ των φιλάθλων που ακολούθησαν την αποστολή στη Λιθουανία, για φωτογραφία ή αυτόγραφο.

Η πληγή εκτός έδρας

Από την αρχή της σεζόν είναι δεδομένη η αδυναμία του Παναθηναϊκού να είναι αξιόπιστος όταν παίζει μακριά από το σπίτι του. Σχεδόν άπαντες οι «πράσινοι» έχουν παραδεχθεί σε δηλώσεις τους πως «νιώθουμε πιο άνετα όταν παίζουμε στο ΟΑΚΑ με τον κόσμο μας», κάτι που δυστυχώς γι’ αυτούς μετουσιώνεται σε ήττες. Σε 13 εξορμήσεις εκτός έδρας ως τώρα στον μαραθώνιο, μόλις τρεις φορές η ομάδα του Πασκουάλ έχει φύγει νικήτρια (Μπάμπεργκ, Μιλάνο, Πόλη με Γαλατασαράι), ενώ αντίθετα με την ήττα στο Κάουνας συμπλήρωσε δέκα ήττες!

Αναμφίβολα η εκτός έδρας αδυναμία στερεί από τους «πράσινους» τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν την πολύ μεγάλη συνέπεια που έχουν δείξει με το 11/12 στο ΟΑΚΑ και να κοιτάξουν ψηλότερα στην κατάταξη της Euroleague.

Πλέον όχι μόνο δεν υφίσταται ουσιαστικά η είσοδος στην πρώτη τετράδα για το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ, αλλά πλέον ο Παναθηναϊκός οφείλει να κοιτάξει τι γίνεται… δίπλα του και πίσω του, ώστε να μην κατρακυλήσει πιο κάτω και ου μην τεθεί υπό αμφισβήτηση ακόμα και η πρόκριση αυτή καθ’ εαυτή.

Οι κάκιστοι «άσοι»

Στο Κάουνας ο Παναθηναϊκός υπέφερε από το έλλειμμα που είχε στη θέση «1». Τόσο ο Νικ Καλάθης, όσο και ο Μάικ Τζέιμς ήταν σε κάκιστη μέρα και εκ των πραγμάτων η εικόνα της ομάδας δεν γινόταν να είναι καλή ειδικά επιθετικά. Σε πολλά παιχνίδια ένας εκ των δύο δεν είναι σε καλή μέρα, ωστόσο αυτή τη φορά η ταυτόχρονη κακή εικόνα κόστισε πολύ ακριβά.

Ο Καλάθης μάλιστα μετά το παιχνίδι στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στο δικό του μεγάλο μερίδιο ευθύνης, επισημαίνοντας πως «έχω το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την ήττα. Πρέπει να βελτιώσω την απόδοσή μου, όπως πρέπει να το κάνουμε συνολικά ως ομάδα».

Η «λειψανδρία» στην τρίτη περίοδο

Μετά το πρώτο 20λεπτο όπου μπόρεσε χτίσει διψήφια διαφορά, η ομάδα του Πασκουάλ δεν ήταν καθόλου παραγωγική στο τρίτο δεκάλεπτο στο Κάουνας, όπου για 9,5 λεπτά δεν είχε σκοράρει εντός πεδιάς, παρά μόνο με βολές (0/10 σουτ) κι έτσι δεν μπόρεσε να παγιώσει την απόσταση από την Ζαλγκίρις, αλλά να την κάνει να πιστέψει πως με ένα ξέσπασμα θα μπορούσε να μπει για τα καλά ξανά στο παιχνίδι, όπερ και εγένετο.

34 πόντους σε 30’ και… 30 σε 10’!

Η ομάδα του Πασκουάλ κατάφερε να… αυτοκτονήσει στην «Ζαλγκίριο Αρένα» και να δώσει το δικαίωμα στην Ζαλγκίρις να τον πληγώσει ανεπανόρθωτα στην τέταρτη περίοδο. Οι «πράσινοι» δεν ήταν αποδοτικοί επιθετικά, ωστόσο ως το 30’ τουλάχιστον είχαν τη σταθερά της άμυνας, που τους είχε δώσει ένα σταθερό προβάδισμα. Όμως, στην τελευταία περίοδο η άμυνα είχε ακριβώς αντίθετη συμπεριφορά και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τους αριθμούς.

Στα τρία πρώτα δεκάλεπτα οι γηπεδούχοι είχαν καταφέρει να σκοράρουν όλους κι όλους 34 πόντους και μέσα σε δέκα αγωνιστικά λεπτά σκόραραν 30 ως το τελικό 64-58! Σε αυτό το διάστημα η άμυνα του Παναθηναϊκού δέχθηκε 5/9 δίποντα και 5/5 τρίποντα και με επιμέρους 30-17 στην τέταρτη περίοδο η ήττα επήλθε φυσιολογικά.

Κάθε άλλο παρά πρωτόγνωρη ήταν αυτή η κατάσταση για τους κυπελλούχους Ελλάδας, που σε πολλούς εκτός έδρας αγώνες συνηθίζουν να κάνουν άσχημο φίνις!

Φίνις… ήττας!

Είναι χαρακτηριστικό πως στις περισσότερες από τις δέκα ήττες που έχει υποστεί εκτός έδρας, ο Παναθηναϊκός έχει πληρώσει πολύ ακριβά το γεγονός πως υστερεί στην τέταρτη περίοδο!

Σε έξι περιπτώσεις οι «πράσινοι» έχουν ηττηθεί κυρίως εξαιτίας της τέταρτης περιόδου, αφού με ΤΣΣΚΑ, Ούνικς, Ολυμπιακό, Ερυθρό Αστέρα, Νταρουσάφακα και Ζαλγκίρις έχασαν στο επιμέρους σκορ της περιόδου και εν τέλει τα παιχνίδια!

Μάλιστα, σε τρία ματς (με ΤΣΣΚΑ, Ούνικς και Ζαλγκίρις) το «τριφύλλι» στο 30′ είχε προβάδισμα (57-58 στη Μόσχα, 63-65 στο Καζάν, 34-41 στο Κάουνας), όμως στο φινάλε ηττήθηκε, αφού ήταν στο -5, -4 και -13 αντίστοιχα στο τέταρτο δεκάλεπτο, ενώ στην Πόλη με την Νταρουσάφακα ήταν ισόπαλο στο 30′, αλλά με επιμέρους -5 στην τέταρτη περίοδο ήρθε άλλη μια ήττα!

Το ίδιο κακό δεκάλεπτο πλήρωσε και στην μοναδική του ήττα στο ΟΑΚΑ, από τον Ολυμπιακό, καθώς στο 30′ ο Παναθηναϊκός ήταν μπροστά με 63-61, αλλά ηττήθηκε με 77-79!

Αντίθετα, στη μοναδική περίπτωση εκτός έδρας αγώνα όπου άλλαξε τα δεδομένα υπέρ του στην τέταρτη περίοδο ήταν με την Μπάμπεργκ, όπου στο 30′ ήταν πίσω με 63-62, αλλά με +2 στο τελευταίο δεκάλεπτο ήρθε η νίκη με 83-84.

Το τελικό σπριντ

Τι μένει από εδώ και πέρα για τον Παναθηναϊκό ως το φινάλε; Πέντε αγώνες όπου καλείται να κάνει το καλύτερο, για το υψηλότερο πλασάρισμα, με τρεις αγώνες στο ΟΑΚΑ και δύο εκτός έδρας. Πρώτα έρχεται η Ρεάλ (16/3) στην Αθήνα και την εβδομάδα που ακολουθεί υπάρχει διπλή αγωνιστική, με την Αρμάνι στο ΟΑΚΑ (21/3) και την Μπασκόνια στη Βιτόρια (23/3), πριν την υποδοχή της ΤΣΣΚΑ (31/3) και την εξόρμηση στο Τελ Αβίβ (6/4) στο φινάλε.

Όλα τα ματς είναι σημαντικά, ωστόσο η δοκιμασία στην «Φερνάντο Μπουέσα Αρένα» είναι ακόμα περισσότερο, καθώς η Μπασκόνια είναι άμεση ανταγωνίστρια για την καλύτερη δυνατή κατάταξη στις θέσεις 5-8.

Το καλό νέο για τη συνέχεια

Με όλα τα άσχημα παρελκόμενα της ήττας πέρασε σε δεύτερη μοίρα ένα πολύ καλό νέο για τους «πράσινους» που δεν είναι άλλο από την μεγάλη επιστροφή του Τζέιμς Γκιστ! Ο Αμερικανός φόργουορντ έχει αφήσει πίσω το οδυνηρό τετράμηνο όπου ήταν ανήμπορος να βοηθήσει λόγω του σοβαρού τραυματισμού του.

Στο Κάουνας έκανε το μεγάλο βήμα, καθώς ταξίδεψε με την αποστολή και συμπεριλήφθηκε στην 12άδα από τον Πασκουάλ, ο οποίος αναμένεται στη συνέχεια να του δώσει χρόνο συμμετοχής ώστε να επανέλθει σε αγωνιστικό ρυθμό και να βοηθήσει την ομάδα του στην κρίσιμη συνέχεια.

Πηγή: sdna.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο