Το ευρωπαϊκό όνειρο του Αρη έσβησε στη Λυών και αυτό είναι γεγονός. Αποκλείστηκε από μια καλύτερη ομάδα, πιο αθλητική και πιο σκληρή σε όλα τα επίπεδα, από τα αθλητικά κορμιά ως την πνευματική προετοιμασία. Οπως επίσης είναι γεγονός ότι ο κόουτς Δημήτρης Πρίφτης αντιμετώπισε με ρεαλισμό την αρνητική κατάληξη της ευρωπαϊκής περιπέτειας στο νεοσύστατο Τσάμπιονς Λιγκ της FIBA.
«Πρέπει να δουλέψουμε για να τελειώσουμε αξιοπρεπώς αυτή την πολύ δύσκολη χρονιά, γεμάτη εμπειρίες, ατυχίες, αλλά και κακές αποφάσεις και επιλογές. Είναι συνδυασμός όλων αυτών. Αυτή είναι η προσέγγιση με κάθε ειλικρίνεια και αίσθημα ευθύνης», εξομολογήθηκε ο Πρίφτης και αυτή η σπάνια ειλικρίνεια τον τιμά ως προπονητή και ως άνθρωπο.
Άλλοι (όχι όλοι, αλλά αρκετοί) στη θέση του θα έψαχναν δικαιολογίες, θα γύριζαν πίσω το ημερολόγιο στον σοβαρό τραυματισμό του Βίκτορ Σανικίντζε, στη μακρά απουσία του (τραυματία στον επαναληπτικό) Βασίλη Καββαδά, στις αποχωρήσεις βασικών ξένων παικτών (Μαρμπλ, Μπάκνερ), στον τραυματισμό του Ταντίγια Ντραγκίτσεβιτς. Και σε πολλά άλλα γεγονότα, που απετέλεσαν απροσπέλαστα εμπόδια.
Παρ’ όλα αυτά ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογεί και μίλησε για επιλογές (π.χ. Γκόρντον) ως ο αρχιτέκτων της ομάδας, ως ο άνθρωπος που απέσπασε τα εύσημα της μπασκετικής κοινότητας για το «τέσσερα στα τέσσερα» αναφορικά με την επιλογή των περυσινών Αμερικανών (ΜακΝιλ, Γουότερς, Γουάιτ, Χάγγινς), αλλά και ως ο προπονητής, που σχεδίασε το φετινό ρόστερ και στο τέλος έγινε… έρμαιο των επιλογών του.
Ο Πρίφτης πλήρωσε ένα λάθος, που ο ίδιος είχε φροντίσει να αποφύγει τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα είχε θεωρηθεί πρωτοπόρος για τις επιλογές του. Ενώ τις προηγούμενες σεζόν, δημιουργούσε αθλητικά ρόστερ και εναρμονισμένα με τις επιταγές του σύγχρονου μπάσκετ, απέναντι στην αθλητική Βιλερμπάν, αλλά και απέναντι σε άλλες αθλητικές ομάδες ξεγυμνώθηκε. Αν μου βρείτε παραπάνω από 1-2 αθλητικούς παίκτες στο ρόστερ του Αρη, θα σας πω μπράβο!
Και πάμε στο δια ταύτα. Ο Πρίφτης, όπως το είχαμε επισημάνει από πέρυσι, είχε να αντιμετωπίσει έναν διπλό μπελά: ο Αρης δεν μπορούσε να στηριχθεί ούτε σε κορμό ποιοτικών ελλήνων παικτών ούτε σε κορμό ξένων. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι τέσσερις ποιοτικοί ξένοι του αποχώρησαν το περασμένο καλοκαίρι (και βλέπετε σε ποιο επίπεδο βρίσκονται, από το ΝΒΑ ως την Ευρωλίγκα), με αποτέλεσμα ο Αρης να είναι υποχρεωμένος να ξαναχτίσει από την αρχή.
Ο κόουτς έκανε, όμως, ένα σοβαρό λάθος. Δεν κατάφερε να βρει έναν αξιόπιστο δημιουργό για τη θέση του πόιντ γκαρντ. Είναι ποτέ δυνατόν ο Βασίλης Ξανθόπουλος να γίνεται… Τζον Στόκτον; Οσο για τους ξένους, δεν είναι δημιουργοί. Το δεύτερο κομμάτι αφορά στη θέση «5», η οποία συνεχίζει να πληγώνει τους Θεσσαλονικείς. Ο Μπάκνερ είναι ένα αθλητικό παιδί με σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του. Αν ο Καββαδάς χρειαστεί να παραμείνει εκτός δράσης για οκτώ εβδομάδες, όπως λέει η ιατρική γνωμάτευση, με ποιους σέντερ θα ολοκληρώσει τη σεζόν ο Αρης; Για να αντιμετωπίσει την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ ουσιαστικά. Πρόβλημα.
Το πιο θλιβερό, όμως, συμπέρασμα για τον Αρη είναι ότι μαζί με το ευρωπαϊκό όνειρο, που ήταν αρκετά ζωηρό και έφτανε ως την πρόκριση και την ανάληψη/διεξαγωγή του Φάιναλ Φορ στο «Nick Galis Hall», τελείωσε -πολύ φοβάμαι- και η σεζόν στις 7 Μαρτίου! Και είναι πάρα πολύ νωρίς, ώστε να «τελειώνει» μια χρονιά για μια σοβαρή ομάδα, όπως είναι ο Αρης.
Πλέον, ο Πρίφτης θα πρέπει κρατήσει τους παίκτες του για 2-3 μήνες σε εγρήγορση και με υψηλό κίνητρο, ούτως ώστε να μπορέσει να δουλέψει σωστά έχοντας μόνο την υποχρέωση του ελληνικού πρωταθλήματος. Με τι στόχο όμως; Την κατάκτηση της τρίτης θέσης ως αουτσάιντερ; Και αν -λέμε αν- την κατακτήσει ποιο θα είναι το αληθινό κέρδος; Σε ποια διοργάνωση θα συμμετάσχει του χρόνου, από τη στιγμή που η διοίκηση Λάσκαρη δεν φάνηκε ενθουσιασμένη με την οργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ. Μπέρδεμα…
Πηγή: sdna.gr