Αθλητισμός

Βασιλόπουλος: «Δεν θέλω να γίνω ο Δήμαρχος που θα διώξει την ΑΕΚ από τη Νέα Φιλαδέλφεια»

«Θυελλώδης» η συνέντευξη Τύπου του Δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας, Άρη Βασιλόπουλου με καταγγελίες για απειλές κατά της ζωής του, επιθέσεις κατά της ΠΑΕ ΑΕΚ και έντονους διαλόγους με τους δημοσιογράφους.

​Ο Άρης Βασιλόπουλος παραχώρησε στην Ε.Σ.Η.Ε.Α. συνέντευξη Τύπου αναφορικά με το θέμα της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Σε μία διαδικασία που κράτησε πάνω από δύο ώρες, ο Άρης Βασιλόπουλος κατήγγειλε συκοφαντίες με στόχο την πολιτική δολοφονία του, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα τις θέσεις του Δήμου της Νέας Φιλαδέλφειας για το γήπεδο της «Αγιά – Σοφιάς».

Στη συνέχεια, στις ερωτήσεις που δέχθηκε από τους εκπροσώπους του Τύπου, ο Άρης Βασιλόπουλος ξεκαθάρισε πως δεν θέλει να είναι αυτός που θα διώξει την ΑΕΚ από τη Νέα Φιλαδέλφεια, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, επισήμανε τις ευθύνες της ΑΕΚ και επανέλαβε τις απειλές που δέχεται ο ίδιος και οι άνθρωποι του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας συνολικά. Οι έντονοι διάλογοι με τους δημοσιογράφους δεν έλειψαν σε μία «θυελλώδη» συνέντευξη Τύπου.

Σημαντικό πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους δημοσιογράφους και στον δήμαρχο της Νέας Φιλαδέλφειας, αποτέλεσε η προσφυγή στο ΣτΕ που απορρίφθηκε, με τον Άρη Βασιλόπουλο να υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη προσφυγή αφορούσε μόνο την παραχώρηση δασικής έκτασης και όχι το σύνολο του έργου.

Στην αρχική τοποθέτησή του ο Άρης Βασιλόπουλος μίλησε για στρατηγικές πολιτικής εξόντωσής του, επισημαίνοντας ότι όλα όσα έχουν ακουστεί εναντίον του αποτελούν προπαγάνδα και συκοφαντίες: «Η προπαγάνδα, η ψευδολογία και η συκοφαντία στο πρόσωπό μου έχει φτάσει στα όρια της πολιτικής δολοφονίας. Έχω χαρακτηριστεί βαμμένος Ολυμπιακός, γαύρος, άνθρωπος του Μαρινάκη τη στιγμή που έχω πάρει θέση, τη στιγμή που ξέρουν πως ποτέ δεν είχα σχέση με το ποδόσφαιρο. Λένε ότι δήθεν θέλω να κάνω πολιτική καριέρα κόντρα στο όνειρο της ΑΕΚ. Οι συμπολίτες γνωρίζουν τις προσπάθειες για να αλλάξει πρόσωπο η πόλη μας».

Στη συνέχεια ο Άρης Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στις θέσεις του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας και τι αυτός ζητάει για την κατασκευή του γηπέδου της Αγιά Σοφιάς: «Τη μέρα των εκλογών του 2014 είχαμε το αλησμόνητο Χ στο πρόσωπό μου από οπαδικό έντυπο. Τι λέγαμε προεκλογικά; Η ιστορία του γηπέδου εμφανίστηκε το Σεπτέμβριο του 2013. Το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να ψηφίσει “ναι” για το γήπεδο. Ψηφίστηκε η έγκριση προμελέτης του γηπέδου και μελέτης υπογειοποίησης σε ένα συμβούλιο που σημαδεύτηκε από τραμπουκισμούς. Στην προεκλογική περίοδο του 2014 διαφωνήσαμε ανοιχτά με το ρυθμιστικό σχέδιο και εκφράσαμε τις θέσεις μας. Λέγαμε και λέμε “ναι” στον ιστορικό χώρο της ΑΕΚ, αλλά όχι με συρρίκνωση στον πράσινο χώρο, διαφωνήσαμε με την παραχώρηση χώρου σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου και ζητούσαμε τροποποίηση του ύψους του γηπέδου.

Το επιχείρημα ότι το γήπεδο ήταν πάντα εκεί είναι εν μέρει σωστό. Τώρα είναι στο κέντρου του ιστού της πόλης μας. Ζητήσαμε επαρκή χώρο στάθμευσης για να μην υπάρχει κομφούζιο στις μέρες των αγώνων. Η μεθοδικά καλλιεργημένη εικόνα της φτωχής ψωροκώσταινας Νέας Φιλαδέλφειας που έχει μαραζώσει είναι ψευδής. Ζητήσαμε κι ακόμη ζητάμε τη στέγαση των ερασιτεχνικών τμημάτων. Ζητήσαμε από το 2010 τη μεταφορά του σταθμού μεταφόρτωσης και του αμαξοστασίου μακριά από το γήπεδο κι έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένο φάκελο χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ».

Έπειτα, ο Άρης Βασιλόπουλος ξεκαθάρισε πως η ΑΕΚ δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της, ενώ από τη μεριά της δεν υπήρχε κανένα κλίμα συνεννόησης: «Η προσφυγή του Δήμου στο ΣτΕ ουδόλως καθυστέρησε την έκδοση της άδειας. Για τη γνωμοδότηση που μας ζητήθηκε τον Ιούλιο κάναμε χρήση του δικαιώματος παράτασης μην έχοντας το προσωπικό, αλλά ζητήσαμε τη συμβολή ειδικών. Καλέσαμε σε τριμερή διάλογο την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και την ΑΕΚ. Δεν υπήρχε κανένα κλίμα συνεννόησης από την πλευρά της ΑΕΚ. Παρά την προσπάθεια εξευτελισμού μας, τεχνικοί σύμβουλοι του Δήμου κάθισαν άλλες δύο φορές στο τραπέζι. Μέχρι στιγμής έχουν επιλέξει το δρόμο της σύγκρουσης και τον χρεώνουν σε μας.

Για να δείτε ποιος είναι σταθερός στις θέσεις του και ποιος όχι, ακούστε και το εξής: υπήρχε η ρητή δέσμευση από πλευράς ΑΕΚ ότι δεν θα ακουμπήσει κανείς το άλσος και για 2.000 θέσεις στάθμευσης σε παρακείμενο χώρο. Κανένα από τα δύο δεν τηρήθηκε. Στην προπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής, ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, κ. Αλεξίου, δεσμεύτηκε πως θα φιλοξενήσει τα ερασιτεχνικά τμήματα, κάτι που αναιρέθηκε».

Τέλος, όσον αφορά την έγκριση της υψομετρικής μελέτης, ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας υπογράμμισε πως θα εφαρμοστεί ό,τι προβλέπει ο νόμος: «Για τα υψομετρικά, όποια άποψη κι αν έχει η δημοτική αρχή για το γήπεδο, είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε το νόμο. Δυστυχώς έχει πολιτικοποιηθεί ένα ζήτημα φτάνοντας σε απειλές εναντίον υπαλλήλων που δεν φταίνε σε τίποτα. Η υπηρεσία μας, όταν έχει στα χέρια της τα απαραίτητα χαρτιά, θα κάνει ό,τι απαιτείται». «Να σταματήσει ο ιδιότυπος αποκλεισμός του κέντρου της πόλης μας. Ο καθένας έχει δικαίωμα στην άποψή του. Όλα αυτά δυσχεραίνουν την εξεύρεση λύσης. Ο Δήμος έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Ζητάμε ό,τι ζητάμε για το καλό της πόλης μας. Αν θέλουν να προχωρήσουν, ας το κάνουν, λαμβάνοντας υπόψη πως θα έχουν την πολιτική ευθύνη».

Έπειτα ακολούθησαν ερωτήσεις από τους εκπροσώπους του Τύπου, όπου ο Άρης Βασιλόπουλος απάντησε:

Για το αν λυθεί το υψομετρικό, θα ξεκινήσουν γρήγορα και οι εργασίες: «Εμείς έχουμε αυτές τις θέσεις για το γήπεδο. Τα υψομετρικά έχουν κυρίως διοικητική σημασία που όταν υπογραφούν ορισμένα θέματα ο Δήμος τότε θα τρέξει τις διαδικασίες. Η διαδικασία για τα υψομετρικά είναι συγκεκριμένη. Ο Δήμος γνωμοδοτεί, η περιφέρεια εγκρίνει. Υπάρχει έλλειψη στοιχείων. Η μελέτη της υπογειοποίησης είναι δωρεά της Δικέφαλος ΑΕ που θα υλοποιηθεί με χρήματα της περιφέρειας. Η Δικέφαλος δεν έχει προχωρήσει στην οριστική μελέτη και ούτε η προμελέτη έχει υπογραφεί».

Για το αν έχει δεχθεί απειλές για τη ζωή του: «Οι απειλές είναι εκατοντάδες. Μηνύματα τουλάχιστον 600 σελίδων. Εμείς έχομε ξεκαθαρίσει ότι στην τρομοκρατία δεν θα υποκύψουμε».

Για το αν οι κάτοικοι που προσέφυγαν είναι κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας: «Ο Δήμος απαντά για τις ενέργειες του Δήμου. Όταν κάναμε προσφυγή ήταν απόφαση δική μας. Τώρα για τους 17, τυγχάνει να γνωρίζουμε κάποιους που είναι από τη Φιλαδέλφεια. Μας προβληματίζει περισσότερο ότι έχουμε αντιμετωπίσει απειλές και βιαιοπραγίες. Φανταστείτε τους πολίτες αν νιώθουν ικανοί να προσφύγουν».

Για το ποιος πυροδοτεί αυτή την ένταση και αν αυτό προέρχεται από την πλευρά της ΑΕΚ: «Είχαμε ένα δημοτικό συμβούλιο που αναβλήθηκε. Σε αυτό δόθηκαν 270 χιλιάδες ευρώ για τη δημιουργία τριών χώρων αθλητισμού. Τα προηγούμενα χρόνια ρίξαμε 400 χιλιάδες ευρώ που εξαφανίστηκαν. Παρουσιάστηκε ως πρόκληση από τα οπαδικά μέσα η παραχώρηση ενός γηπέδου μπιτς βόλει σε τοπικό σωματείο! Για να θεωρηθεί κάτι πρόκληση χρειάζονται πομπός και δέκτης. Όταν ο δέκτης δεν είναι διατεθειμένος να ακούσει, υπάρχει πρόβλημα».

Για το αν πραγματικά θέλει το γήπεδο: «Εμείς σεβόμαστε την απόφαση του ΣΤΕ και ζητάμε την αντιστάθμιση των τμημάτων που χάθηκαν. Το γήπεδο το θέλουμε. Η ΑΕΚ είναι κομμάτι της πόλης μας. Από εμάς υπήρξε ρητή απάντηση ότι δεν θέλουμε η ΑΕΚ να φύγει από την πόλη. Θέλουμε το γήπεδο, αλλά ζητάμε να ληφθούν πρόνοιες. Η ΑΕΚ πρέπει να παραμείνει κομμάτι της πόλης μας να απασχολεί τμήματα ερασιτεχνικού αθλητισμού, να βγάζει αθλητές, και όχι μόνο να στεγάζεται ποδοσφαιρικά στο γήπεδο».

Για το αν προανήγγειλε νέα προσφυγή και γιατί δεν συνεννοείται με τους φορείς της Πολιτείας: «Δεν έχω προαναγγείλει καμιά νέα προσφυγή στο ΣτΕ. Αυτό που προσπαθώ να καταστήσω σαφές είναι ότι το σχέδιο αυτό έχει προβλήματα. Εμείς επιμένουμε να λέμε “ναι” στο γήπεδο και ζητάμε από την Πολιτεία να κάνει τροποποιήσεις ώστε το γήπεδο να λειτουργήσει θετικά στην πόλη. Είναι ευθύνη της Πολιτείας».

Για το αν υπάρχουν αντίποινα από τον ΣΥΡΙΖΑ και για τα όσα λέει η ΑΕΚ για προβοκάτσια από πλευρά του Δήμου: «Δεν μας περνάει από το μυαλό υποψία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αντίποινα γιατί εγώ και κάποιοι άλλη της παράταξης έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά την ανακοίνωση της ΑΕΚ, δεν θέλω να τη σχολιάσω. Αναφέρεται συνεχώς ότι δημιουργείται από εμάς εμπρηστικό κλίμα. Δεν σηκώνει κανείς ένα τηλέφωνο να δουν αν δεχόμαστε απειλές, αλλά γίνεται μια γραμμή μαζινό και να μας λένε ψεύτες. Αυτό δεν δημιουργεί κλίμα διαλόγου, κάτι που εμείς εξακολουθούμε να επιθυμούμε».

Για το αν η κίνηση της ΑΕΚ στο ΚΕ.Σ.Α. ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση και για το αν έχουν υπάρξει επαφές για να προχωρήσει το θέμα του γηπέδου: «Η απόφαση του ΚΕ.Σ.Α. δεν έχει οριστικοποιηθεί. Δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμα σε μας. Αυτό που ζητήθηκε στην ΑΕΚ ήταν να μειωθεί το ύψος του γηπέδου και αλλαγή υλικών και όψης. Σε πρώτη φάση είμαστε θετικοί γιατί και εμείς αυτά ζητούσαμε. Αυτό είναι θετικό προς το συμφέρον της πόλης. Όταν εμείς τα ζητούσαμε υπήρχε αδιαλλαξία. Αν έχουν γίνει αυτά είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Το να γίνουν επαφές αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο. Όταν το κλίμα ηρεμήσει και εμφανιστεί η κυβέρνηση κάνοντας τροποποιήσεις και η ΑΕΚ επιδείξει διάθεση για διάλογο, εμείς είμαστε ανοικτοί».

Γιατί το ό,τι βγαίνει από το Υπουργείο και από το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής δεν συμβαδίζει με την άποψή του: «Οι πολίτες της Νέας Φιλαδέλφειας ξέρουν. Υπήρξε προσπάθεια για πολιτική παρέμβαση. Το Χ στο πρόσωπό μου είναι ουδέτερη θέση; Αυτό δεν είναι προσπάθεια εκλογικού επηρεασμού. Αυτό απέτυχε γιατί το άλογο που είχαν ποντάρει δεν έβγαλε την κούρσα. 

Για το που κατηγορεί τις συγκεντρώσεις των οπαδών της ΑΕΚ: «Ο όρος λιντσάρισμα περιγράφεται ως κάτι πριν την άσκηση βίας. Ας δοθούν βίντεο από κάμερες ασφαλείας για να δουν όλοι τι έγινε. Όταν κατηγορούμαστε για ψεύτες, τότε θα πρέπει να το δει όλη η Ελλάδα. Επιλέξαμε να ασκήσουμε μία μήνυση για τις φθορές στο αυτοκίνητο. Κατηγορηθήκαμε ως ρουφιάνοι γιατί αναγνωρίσαμε κάποιον κόσμο. Αλλά δεν κάναμε μήνυση σε αυτούς, παρά μόνο για τις φθορές στο αυτοκίνητο και ξεκίνησε μεγάλη ένταση. Θέλετε να ξανακάνουμε μηνύσεις για να υπάρχει κλίμα εντάσεων;».

Για το αν το γήπεδο θα ανοίξει κερκόπορτα εμπορικής χρήσης του άλσους: «Ένα γήπεδο για να έχει βιωσιμότητα πρέπει να έχει και άλλες χρήσεις. Στο υπαρκτό σχέδιο δεν υπάρχουν. Τυχαίνει να γνωρίζουμε όμως ότι από το 2011 υπάρχει μια προσπάθεια που γίνεται στην περιοχή της Columbia και ότι υπάρχουν σχέδια εμπορικής χρήσης της περιοχής. Τροποποιούνται δηλαδή χρήσεις γης στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά δεν μπορούμε να πούμε κάτι αυτή τη στιγμή γιατί ενώ το γνωρίζουμε δεν έχουμε τις αποδείξεις».

Για το ποια είναι η καλύτερη λύση για την ανέγερση του γηπέδου: «Ζητάμε ό,τι ζητάμε, μπορούν να υλοποιηθούν και να προχωρήσει το γήπεδο. Δεν έχουμε εμείς αποφασιστικό ρόλο στη δημιουργία του γηπέδου,. Εμείς θα διεκδικούμε κάποια πράγματα για το καλό της πόλης μας. Το γήπεδο πρέπει να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους και να το αγκαλιάσουν όλοι οι πολίτες της πόλης μας».

Για το αν είναι πολιτική πράξη μια νέα προσφυγή στο ΣτΕ: «Αυτό που είπα είναι ότι ο δήμος έχει κάποια αιτήματα. Λέμε πως αυτά θα διεκδικήσουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε πολιτικά για να γίνουν πράξη για το καλό της πόλης μας. Αν εννοούσα νομικά θα ανέφερε τη λέξη “νομικά”».

Για το αν υπάρχουν φόβοι για επεισόδια και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Δήμου: «Φυσικά και υπάρχουν. Ήδη γίνονται επεισόδια. Είναι μονομερή και το έχω περιγράψει. Ο φόβος είναι να υπάρξει και από την άλλη πλευρά που δεν θέλει να βρίσκεται περιθωριοποιημένη. Όλη προσπάθεια η δική μας είναι να πέσουν οι τόνοι. Πρέπει να σταματήσει να υπάρχει τρομοκρατία. Απειλούν, κυνηγούν και βιαιοπραγούν. Εμείς ζητάμε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας και στα υψομετρικά να ακολουθηθεί μια προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία για να πάρει και αυτό το θέμα τον δρόμο του».

Για την πρότασή του να μεταφερθεί το γήπεδο σε άλλη περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας: «Αυτό που είπα είναι ότι δεν καταθέσαμε εμείς την πρόταση, και αντιμετωπιστήκαμε με σκαιό τρόπο. Με ατάκες… “να κάνεις εκεί το Δημαρχείο σου”. Δεν είναι αρμόδιος ο δήμος να μπορέσει να κάνει μελέτες τόσο μεγάλης κλίμακας».

Για το αν είναι υπέρ της υπογειοποίησης όπως έχει σχεδιαστεί από την Περιφέρεια: «Η υπογειοποίηση έχει διπλή διάσταση. Να βοηθήσει την κυκλοφορία την ώρα λειτουργίας του γηπέδου. Αυτό δημιουργεί ένα χώρο κοινόχρηστο, αλλά στα σημεία βύθισης δημιουργεί σοβαρά εμπόδια και ως συνέπεια της υπογειοποίησης και δημιουργεί ζώνη αποκλεισμού των πεζών από κεντρικά σημεία της πόλης. Και σε αυτό είμαστε αρνητικοί. Αυτό που έχω προτείνει είναι να φτιαχτούν ράμπες εισόδου για να μπορούν να μπουν στα υπόγεια πάρκινγκ».

Πηγή: sdna.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο