Αθλητισμός

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: Όλοι οι αριθμοί… στο πιάτο σας!

Λίγες ώρες πριν το μεγάλο ντέρμπι της αγωνιστικής, κάνουμε... focus στους αριθμους και τη στατιστική των αναμετρήσεων ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού. Ποιος έχει τις περισσότερες νίκες, ποια είναι τα μεγαλύτερα σερί και ποιος είναι ο μοναδικός που διετέλεσε παίκτης και προπονητής και των δύο ομάδων;

​Στην αναμέτρηση ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού πέφτουν τα φώτα της 23ης αγωνιστικής της Superleague, όπου θα διεξαχθεί η 148η (μαζί με το περσινό Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ που δεν κατέβηκε ο Δικέφαλος) «μάχη» μεταξύ των δύο ομάδων ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης. Ναι, οι Πειραιώτες έχουν την πρωτοκαθεδρία στις νίκες, αλλά στην Τούμπα το σκηνικό είναι αρκετά διαφορετικό κι ας έχουν φύγει με αποτέλεσμα οι “ερυθρόλευκοι” στις τρεις τελευταίες επισκέψεις τους. 

Συγκεντρώσαμε ενδιαφέροντες αριθμούς από τις κόντρες των δύο ομάδων και σας τους παρουσιάζουμε:

* 67 παιχνίδια έχουν δώσει ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός με γηπεδούχο τον Δικέφαλο σε όλες τις διοργανώσεις (συμπεριλαμβανομένου του περσινού ματς Κυπέλλου που διακόπηκε και κατακυρώθηκε με 3-0 υπέρ του Ολυμπιακού), με τους «ασπρόμαυρους» να μετρούν 35 νίκες. Στον αντίποδα οι Πειραιώτες έχουν λιγότερες από τις μισές νίκες του Δικεφάλου (16) και ίδιες ακριβώς ισοπαλίες (16). 

* Η μεγαλύτερη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακό εντός έδρας είναι με 6-1 και ήρθε πριν από σχεδόν 29 χρόνια. Συγκεκριμένα επρόκειτο για το παιχνίδι της 6ης Δεκεμβρίου 1987, το οποίο όμως είχε διεξαχθεί στις Σέρρες λόγω τιμωρίας. Αξιοσημείωτο όμως ότι στην ίδια πόλη ο Δικέφαλος πήρε και την αμέσως επόμενη μεγαλύτερη νίκη του κόντρα στους «ερυθρόλευκους», τέσσερα χρόνια νωρίτερα, με 4-0 (25/9/83)! 

* Με 4-0 ήταν η μεγαλύτερη νίκη του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟΚ μέσα στην Τούμπα και ήρθε πριν από… μισό -και πλέον- αιώνα, στις 27 Ιανουαρίου του 1965! Έκτοτε μόλις μία φορά μπόρεσαν να ξαναβάλουν τέσσερα γκολ στην έδρα του ΠΑΟΚ οι «ερυθρόλευκοι», στο 2-4 τον Νοέμβριο του 2000. 

* Στα 24 ματς φτάνει το μεγαλύτερο σερί που είχαν ποτέ οι «ασπρόμαυροι» εντός έδρας με τον Ολυμπιακό σε όλες τις διοργανώσεις και 21 για το πρωτάθλημα! Από το 1-2 στις 21/9/1969, οι «ερυθρόλευκοι» περίμεναν σχεδόν 23 χρόνια για να ξανακερδίσουν στην Τούμπα με το ίδιο σκορ, στις 24/5/1992! Σε αυτό το διάστημα ο Δικέφαλος είχε 21 νίκες (19 στο πρωτάθλημα) και μόλις τρεις ισοπαλίες.

* Στις πέντε νίκες φτάνει το μεγαλύτερο σερί που είχε ποτέ ο Ολυμπιακός στην έδρα του ΠΑΟΚ. Τρεις φορές μάλιστα το έχει καταφέρει, τις περιόδους 1961-65, 1998-2002 και 2003-08! Κατά τη δεκαετία 1998-2008 ο Δικέφαλος νίκησε μόλις μία φορά υποδεχόμενος τους Πειραιώτες κι αυτή στο Κύπελλο (3-1, 26/2/03), σε σύνολο 11 αγώνων (1-4-6). 

* 160 γκολ έχουν σημειωθεί συνολικά στα ματς των δύο ομάδων με γηπεδούχο τον ΠΑΟΚ, τα 96 υπέρ του Δικεφάλου (64 ο Ολυμπιακός). Οι Θεσσαλονικείς σκοράρουν κατά μ.ο. 1,5 τέρματα και δέχονται λιγότερο από ένα (0,96). 

45,147 είναι ο περισσότερος κόσμος που παρακολούθησε ποτέ ένα ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού στην Τούμπα! Επρόκειτο για το ματς της 5ης Δεκεμβρίου του 1976, που έληξε με νίκη των “ασπρόμαυρων” (2-1).

* 24 είναι οι παίκτες που έχουν φορέσει τόσο τα ερυθρόλευκα όσο και τα ασπρόμαυρα!

Αυτοί είναι οι Κώστας Ορφανός, Γιάννης Γούναρης, Πιτ Σκούρας, Γιώργος Κωστίκος, Χάρης Μπανιώτης, Σωτήρης Μαυρομμάτης, Μάκης Χάβος, Γιώργος Μητσιμπόνας, Βαγγέλης Καλογερόπουλος, Αλέξης Αλεξίου, Γιώργος Σκαρτάδος, Γιώτης Τσαλουχίδης, Μπόζινταρ Μπάντοβιτς, Κυριάκος Τοχούρογλου, Κόφι Αμπονσά, Λουτσιάνο, Στέλιος Βενετίδης, Γιώργος Γεωργιάδης, Γιάννης Οκκάς, Παντελής Καφές, Λάμπρος Χούτος, Λεονάρντο, Πάμπλο Κοντρέρας, Φάνης Τζανδάρης.

* 9 οι προπονητές που καθοδήγησαν και τις δύο ομάδες! Να ποιοι είναι: Λες Σάνον, Λάκης Πετρόπουλος, Χάιντς Χέερ, Νίκος Αλέφαντος, Γιάννης Γούναρης, Τάις Λίμπρεχτς, Λιούπκο Πέτροβιτς, Όλεγκ Μπλαχίν, Ντούσαν Μπάγεβιτς.

* Μόλις ένας άνθρωπος διετέλεσε παίκτης και προπονητής και στους δυο συλλόγους! Πρόκειται για τον σπουδαίο αμυντικό Γιάννη Γούναρη!

* Πρώτος σκόρερ του ΠΑΟΚ απέναντι στον Ολυμπιακό είναι ο Ανέστης Αφεντουλίδης, μετρώντας εννιά γκολ! Ο ίδιος μάλιστα αποκάλυψε πριν από περίπου δύο χρόνια πως μικρός ήταν Ολυμπιακός, αλλά όταν πήγε στον Δικέφαλο έγινε ΠΑΟΚ… ως το κόκαλο!

* Ο Γιώργος Σιδέρης έχει τα ηνία των σκόρερς του Ολυμπιακού με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ. Συγκεκριμένα μετράει εννιά τέρματα, ενώ ακολουθεί ο Νίκος Αναστόπουλος με 7. 

* Εξαιρετική η παράδοση που έχει ο -άσφαιρος στο φετινό πρωτάθλημα- Στέφανος Αθανασιάδης απέναντι στον Ολυμπιακό. Πέντε τέρματα έχει σημειώσει ο 26χρονος φορ κόντρα στους Πειραιώτες, με το τελευταίο στις 3/12/14 στο “Καραϊσκάκη (1-2). 

* Στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο αποχώρησαν και οι τρεις τελευταίοι σκόρερ του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟΚ! Ο Ομάρ Ελαμπντελαουί, ο Λούκα Μιλιβόγεβιτς κι ο Μπράουν Ιντέγε. Από το υπόλοιπο “ερυθρόλευκο” ρόστερ μόλις δύο παίκτες έχουν βρει δίχτυα με τον ΠΑΟΚ, αλλά αμφότεροι είναι εκτός αποστολής (Ντομίνγκες, Καμπιάσο). 

* Από πλευράς ΠΑΟΚ, εκτός του Αθανασιάδη, μόνο ο Φερνάντο Βαρέλα έχει σκοράρει με τα ασπρόμαυρα εναντίον του Ολυμπιακού. Στο ματς του πρώτου γύρου (2-1), όπου είχε βάλει κι αυτογκόλ.

Πηγή: sdna.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο