Οικονομία

Διαπραγμάτευση: Μέτρα, αντίμετρα και… ευσεβείς πόθοι από αύριο πάλι…

Το χθεσινό ραντεβού οικονομικού επιτελείου- θεσμών διήρκεσε σχεδόν τέσσερις ώρες, αλλά δεν είχε κανένα απτό αποτέλεσμα. Οι θεσμοί δεν πείθονται από τις προτάσεις της Αθήνας και ζητούν περαιτέρω στοιχεία. Η σκυτάλη σήμερα στα τεχνικά κλιμάκια, την Παρασκευή η συνέχεια με το κουαρτέτο.

Εικοσιτετράωρης (και πλέον;) αδείας τυγχάνουν σήμερα οι υπουργοί της κυβέρνησης. Αν και η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς άρχισε χθες σε υψηλό επίπεδο, σήμερα τη σκυτάλη παίρνουν τα τεχνικά κλιμάκια, με τους υπουργούς να ξαναπερνούν την πόρτα του Χίλτον από την Παρασκευή και μετά.

Το χθεσινό ραντεβού οικονομικού επιτελείου- θεσμών διήρκεσε σχεδόν τέσσερις ώρες.

Απτό αποτέλεσμα δεν υπήρξε. Τέθηκαν επί τάπητος τα μέτρα, αλλά και τα αντίμετρα της περιόδου ως το 2020.

Η Αθήνα παρουσίασε τις προτάσεις της, που με κάποιες οι θεσμοί διαφωνούν και για κάποιες ζητούν περισσότερα στοιχεία.

Αυτό που επιθυμεί διακαώς η Αθήνα είναι να πείσει τους δανειστές να συμπεριληφθεί στα αντίμετρα μια μικρή έστω μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ευσεβής όμως είναι ο πόθος αυτός για τους δανειστές, οι οποίοι φέρονται να έχουν κάτι άλλο κατά νου, πιο «ακίνδυνο» για τα δημόσια έσοδα, όπως τη μείωση κάποιου φορολογικού συντελεστή.

Πάντως, οι θεσμοί ζητούν μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, από περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο.

Απόφαση ιδιαιτέρως δύσκολη, αν όχι αδύνατη για το Μαξίμου, το οποίο ελπίζει το ΔΝΤ να αλλάξει γνώμη. Ο Οργανισμός έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεωρήσεων στις προβλέψεις του, την άνοιξη, μόλις επεξεργαστούν τα οριστικά στοιχεία του 2016. 

Εάν τα στοιχεία οδηγήσουν σε θετικότερο αποτέλεσμα, τότε υπάρχει μια ελπίδα για χαλάρωση του «χαλιναριού». Ωστόσο, η κατάσταση δεν φαίνεται να προχωρά όπως το επιθυμεί ο πρωθυπουργός, ο οποίος θέλει συμφωνία ως τις 20 Μαρτίου, ήτοι σε 18 ημέρες.

Και φυσικά, την ίδια ώρα οι τραπεζίτες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, μετά τη συνάντηση που είχαν με τους θεσμούς, επισημαίνοντας πως η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, αρχίζει να.. αφήνει σημάδια στην οικονομία.

Α.Α.