Οικονομία

“Μεγάλη” Τρίτη για τη διαπραγμάτευση: Στο “τραπέζι” τα μέτρα, στον “αέρα” τα αντίμετρα

Ξεκίνησαν τα "παζάρια" στα Hilton Groups για Υπερταμείο και ενεργειακά. Επί τάπητος το ύψος του πακέτου Τόμσεν και τα χρονοδιαγράμματα. "Ναι" σε μέτρα αντίβαρο από δανειστές, εάν και εφόσον όμως επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Σε "αναμμένα κάρβουνα" το Μαξίμου, στα "κάγκελα" η Βουλή.

Του Αλέξη Ρωμανού

Με την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής, Αθήνα και δανειστές πιάνουν ξανά το “νήμα” της διαπραγμάτευσης στις αίθουσες του Χίλτον. Τα μέτρα, που προτείνει το ΔΝΤ για την περίοδο μετά το 2018 (μείωση αφορολόγητου ορίου και συντάξεων), φαίνονται αναπόφευκτα και αποτελούν το “κλειδί” για την πορεία των διαβουλεύσεων.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έφτασαν σταδιακά χθες στην Αθήνα και σήμερα, Τρίτη ξεκινούν τα μεγάλα “παζάρια” για το πακέτο του Πολ Τόμσεν. Κοινός στόχος, όπως τουλάχιστον διαμηνύουν κυβέρνηση και θεσμοί, είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό. Το Μέγαρο Μαξίμου βιάζεται να προλάβει το «τρένο» του QE της ΕΚΤ, ενώ στην Ευρώπη κάθεται σε “αναμμένα κάρβουνα” ενόψει κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων, οι οποίες κάνουν πρεμιέρα στις 15 Μαρτίου στην Ολλανδία και κορυφώνονται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όταν θα ανοίξουν οι κάλπες στη Γερμανία. 

Το τοπίο, ωστόσο παραμένει θολό, ενώ τα σενάρια για τέταρτο μνημόνιο ολοένα και “φουντώνουν”. Το πρώτο ραντεβού με το κουαρτέτο το έχουν αυτή την ώρα οι κκ. Παπαδημητρίου και Πιτσιόρλας, όπου επί τάπητος βρίσκεται το “καυτό” ζήτημα του Υπερταμείου, ακολουθεί το τετ-α-τετ με τον Γιώργο Σταθάκη για τα ενεργειακά, “χαρτοφυλάκιο”, το οποίο “φρενάρει” την αξιολόγηση, καθώς σημειώνονται απανωτές εμπλοκές. 

Σε γενικές γραμμές, πάντως, το “παρασκήνιο” για το ελληνικό ζήτημα “βράζει” στους ευρωπαϊκούς κόλπους. Διπλό είναι το «χτύπημα» από το Βερολίνο τις τελευταίες ώρες, καθώς από τη μια διαψεύσθηκαν πλήρως οι πληροφορίες που ήθελαν την Άνγκελα Μέρκελ να εξετάζει μέτρα για το χρέος πιο σύντομα από το αναμενόμενο, ενώ από την άλλη, το περιοδικό Spiegel αναφέρει πως στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν εκτιμούν ως πιθανή την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, γεγονός που φέρνει το ενδεχόμενο ενός τέταρτου μνημονίου ολοένα και πιο κοντά. 

Το Μαξίμου, παρά τις… ρήσεις γραφικών υπουργών περί “τέλους της κρίσης και περί παροχών”, δεν τρέφει ψευδαισθήσεις ότι θα αποφύγει τα μέτρα για μετά το 2018, τα οποία πιθανόν να τελούν υπό αίρεση εκπλήρωσης των δημοσιονομικών στόχων, ενώ επιδιώκει μια συμφωνία, με την οποία δεν θα αμφισβητηθεί η βιωσιμότητα του χρέους από την ΕΚΤ, έτσι ώστε τα ομόλογα της χώρας να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Το ζητούμενο από ελληνικής πλευράς είναι να διασφαλιστεί ότι θα αρχίσει σταδιακά από φέτος η επαναφορά στην αγορά ομολόγων, προκειμένου το 2018 να μην απαιτηθεί μια διαπραγμάτευση για τη συνέχιση της χρηματοδοτικής υποστήριξης από τους Ευρωπαίους, στη βάση ενός τέταρτο μνημονίου.

Την ίδια ώρα, τα περίφημα “αντίμετρα” είναι το “κλειδί”, για να μπορέσει η Αριστερά να “περάσει” το πακέτο του Eurogroup από τη Βουλή, η οποία μοιάζει με “καζάνι που βράζει” για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. 

Είναι πάντως ξεκάθαρο πως τα αντισταθμιστικά μέτρα δεν θα είναι «ευρείας κλίμακας», δηλαδή δεν θα αποζημιώσουν όλους όσους θα χάσουν από τις παρεμβάσεις στο αφορολόγητο και στις συντάξεις, αλλά με αυτά θα ευνοηθούν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Σημειώνεται πως οι δανειστές έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα κάνουν πίσω στα εξής:

-Προνομοθέτηση μέτρων για το 2019, σε αυτά που ζητούσαν οι δανειστές. Φορολογικά, ασφαλιστικά, εργασιακά… Σε ερώτηση για το συνταξιοδοτικό και το πότε θα αποφασιστεί και θα υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση, η Γερμανίδα εκπρόσωπος του Σόιμπλε απάντησε: «Το συνταξιοδοτικό είναι μία από τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνεται στο τρέχον πρόγραμμα, άρα πρέπει να εκπληρωθεί στο τρέχον πρόγραμμα»…

-Και αφού αυτά νομοθετηθούν ή υλοποιηθούν (σ.σ. ταυτόχρονα λέει η ελληνική πλευρά, όχι, πρώτα αφού φανούν τα αποτελέσματα, λένε οι δανειστές), θα μπορούμε να συζητήσουμε ελαφρύνσεις (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ).

Τα πρώτα ραντεβού

Πάντως, τo πρόγραμμα των συναντήσεων της “Μεγάλης” Τρίτης θα είναι γεμάτο, αφού στο τραπέζι των διαβουλεύσεων θα βρεθούν θέματα, που αφορούν στο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, την ενέργεια και τα δημοσιονομικά. 

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών για την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου διαμορφώνεται ως εξής:

10:30 Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας Α.Ε.12:00 Ενέργεια19:00 Επισκόπηση20:30 Δημοσιονομικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο