Αθλητισμός

Λόγια με θάρρος: “Τη βία την τροφοδοτούν οι μεγαλομέτοχοι των ΠΑΕ”!

Πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός, με πολλά χιλιόμετρα στον χώρο του ποδοσφαίρου...

Μία συζήτηση για μπάλα με έναν άνθρωπο που «έγραψε» πολλά… χιλιόμετρα στην προπονητική -από την εποχή του ρομαντισμού μέχρι την εμπορευματοποίησή του ποδοσφαίρου- προέκυψε στο περιθώριο των εγκαινίων της έκθεσης ζωγραφικής της Προοδευτικής Νεολαίας στον Κορυδαλλό. Το Πρακτορείο Sport ζήτησε από τον πρώην Ομοσπονδιακό προπονητή, ιδρυτή και πρώτο αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Προπονητών Ποδοσφαίρου, Γιάννη Παπαδάτο, να τοποθετηθεί για θέματα όπως η βία στα γήπεδα, ο στοιχηματισμός, η διαπλοκή, οι ελάχιστες ευκαιρίες σε Έλληνες παίκτες και το φαινόμενο «προπονητής σε μια… βραδιά».

Ο Γιάννης Παπαδάτος αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάδειξη ταλέντων: «Ήμουν κεντρικός περιφερειακός προπονητής στην ΕΠΟ, στη συνέχεια προπονητής της εθνικής παίδων, της εθνικής νέων και της εθνικής Ελπίδων. Κάθε μήνα έκανα συγκέντρωση παικτών στο Ολυμπιακό Στάδιο κατά ΕΠΣ και επέλεγα ένα-δύο ταλέντα, ανάμεσα στα οποία οι Νικολαϊδης, Νταμπίζας, Πασσαλής, Βρύζας, Στολτίδης, Γεωργίου και τόσοι άλλοι, οι οποίοι πέρασαν από 13,5 χρονών από τα χέρια μου,» θυμάται.

«ΔΩΣΤΕ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ»

Υπάρχει μέλλον στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Δίνονται σήμερα ευκαιρίες σε νεαρούς Έλληνες παίκτες;

«Στο πρόσφατο ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ, στην ενδεκάδα της ομάδας του Πειραιά έπαιζε μόνο ένας Έλληνας, ο Φορτούνης. Πρέπει να παίζουν ο Μανθάτης, ο Ρέτσος… Ας ανοίξει την αγκαλιά της η Ελλάδα στα Ελληνόπουλα. Αυτή η πατρίδα αντιστέκεται και θα αντιστέκεται και θα το πληρώσει πολύ ακριβά η παγκοσμιοποιημένη κοινωνία και οι οικονομισάριοι του τόπου μας. Τον οποίο τόπο διέλυσαν προδίδοντάς τον… για τριάκοντα αργύρια την τιμήν του τετιμημένου».

«ΜΟΝΟ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ»

Και συνέχισε: «Από τη στιγμή που δεν υπάρχει μέλλον από αυτούς που μας βολεύουν, δεν έχει μέλλον και το ποδόσφαιρο. Δεν μπορεί να ζητάμε να βρεθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο στο Έβερεστ και όλα τα υπόλοιπα κομμάτια υγεία, παιδεία, εκκλησία να είναι στα ανθρακωρυχεία του Βελγίου. Η πατρίδα μας βρίθει από ταλέντα, αλλά τις τύχες της προόδου και της ανάπτυξης των μικρών παιδιών τις ορίζει ο κάθε πρόεδρος που αναθέτει σε όποιον ποδοσφαιριστή κλείνει την καριέρα του το ρόλο του προπονητή της ομάδας των παίδων ή των νέων. Εκεί πρέπει να είναι καθηγητές προπονητές ποδοσφαίρου για να μπορεί να υπάρχει πρόοδος και εξέλιξη».

«ΚΛΩΤΣΟΥΣΑΝ Ό,ΤΙ ΗΘΙΚΟ ΚΑΙ ΑΓΚΑΛΙΑΖΑΝ ΤΟ ΑΝΗΘΙΚΟ»

Στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της Προοδευτικής Νεολαίας, ο Γιάννης Παπαδάτος προσεκλήθη από τον διοργανωτή αυτής, Νίκο Μάλλιαρη. Κι όταν το θέμα της συζήτησης περιστράφηκε γύρω από την κλιμακούμενη βία στα ελληνικά γήπεδα, ο πρώην Ομοσπονδιακός μίλησε για την Επιτροπή Καλλιέργειας Αθλητικού Πνεύματος που είχαν συστήσει με τον τελευταίο: «Για όσους δεν το γνωρίζουν θα υπενθυμίσω πως ο Νίκος Μάλλιαρης είναι ο ιδρυτής του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών, μαζί με τον Λεβέντη, τον στόπερ του ΠΑΟΚ. Εγώ είμαι ο ιδρυτής και πρώτος αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Προπονητών Ποδοσφαίρου με πρόεδρο τον Παπαποστόλου. Με τον Νίκο Μάλλιαρη, λοιπόν δημιουργήσαμε το 1982 μία περίφημη επιτροπή για τη βία στα γήπεδα εδώ και 40 χρόνια: την ΕΚΑΠ (Επιτροπή Καλλιέργειας Αθλητικού Πνεύματος). Ήταν η σφαιρικότερη επιτροπή που έγινε ποτέ, σε αθλητικο-κοινωνικό επίπεδο. Συμμετείχαν όλοι οι φορείς: δημοσιογράφοι, ποδοσφαιριστές, προπονητές, η ΕΠΑΕ, οι φίλαθλοι. Αυτή η Επιτροπή έβγαλε συμπεράσματα ως προπομπή των τραγικών σημερινών γεγονότων και των μικρών ή μεγάλων Heysel ανά τον κόσμο. Αφιλοκερδώς γυρίζαμε τα σωματεία, τα γήπεδα, φέραμε κοντά τους παίκτες που ήταν αντίπαλοι μέσα στους αγωνιστικούς χώρους και δώσαμε δείγματα τι σημαίνει αγνός αθλητισμός. Αυτή η Επιτροπή δεν χρέωσε ποτέ κανέναν Έλληνα. Δεν μας ήθελε, όμως το σύστημα. Οι κυβερνώντες ήθελαν να μας διαλύσουν. Ό,τι ηθικό το κλωτσούσαν και ό,τι ανήθικο το αγκάλιαζαν. Κι όταν ακούμε αυτούς που βολεύτηκαν και που βόλεψαν τον ελληνικό… έπεα πτερόεντα!».

«ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΤΗ ΒΙΑ»

Ο Γιάννης Παπαδάτος εξήγησε: «Από τη στιγμή που μπήκε το στοίχημα στον αθλητισμό… τελείωσε. Σε παγκόσμια κλίμακα, έχουν συλληφθεί άνθρωποι. Η βία οφείλεται και στο ότι έγινε αυτοσκοπός ο πρωταθλητισμός. Αρχή κάθε περιόδου όλα τα σωματεία, μικρά ή μεγάλα, λένε: πάμε για πρωταθλητισμό! Η βία είναι βέβαια ένα κοινωνικό φαινόμενο φτώχιας, δυστυχίας, την οποία βία την τροφοδοτούν οι μεγαλομέτοχοι των ΠΑΕ. Αυτοί δίνουν εισιτήρια, χρήματα… βλέπεις φτωχά παιδιά να πηγαίνουν στη Σουηδία να παρακολουθήσουν τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ. Μα αυτός δεν έχει να φάει… Αρα τη βία τη δημιουργούν αυτοί που δυστυχώς διοικούν το ποδόσφαιρο γιατί τους εξυπηρετεί».

Στο τέλος, ο Γιάννης Παπαδάτος απάντησε στην ερώτηση «πως κρίνει τις προσπάθειες του τέως υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, κόντρα στη διαφθορά και τη διαπλοκή του ελληνικού ποδοσφαίρου: «Σε αυτόν τον τόπο νόμοι υπάρχουν. Ανέκαθεν. Ποτέ, όμως δεν εφαρμόστηκαν. Χρειάζεται ένας νόμος που να εφαρμόζεται».

πηγή:  sportdog.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο