Αθλητισμός

Ο Ζαρντίμ, o Μπέντο και ο… θρύλος!

Ήταν από εκείνα τα μυστήρια που παραμένουν άλυτα. Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ διαπρέπει στη Μονακό και θυμίζει διαρκώς πως φεύγοντας από τον Ολυμπιακό άφησε πίσω του ένα μύθο και έναν αστικό μύθο! Και το δικό του διαζύγιο με τους «ερυθρόλευκους» μοιάζει εξαιρετικά επίκαιρο και διδακτικό ελέω... Πάουλο Μπέντο.

​Οι αριθμοί είναι ο ευκολότερος τρόπος να ξεγελάσεις την πραγματικότητα. Είναι, ταυτόχρονα, και ο πιο πειστικός τρόπος να την αποδώσεις. 20 ήταν οι νίκες που είχε με τον Ολυμπιακό. 14 στο πρωτάθλημα, τρεις στο κύπελλο, τρεις στην Ευρώπη. Τρεις ήταν οι ισοπαλίες του, τρεις και οι ήττες του. 5 οι μήνες που έμεινε χωρίς δουλειά. 25 οι νίκες που έκανε με τη Σπόρτινγκ. 25 περισσότεροι οι βαθμοί που μάζεψε με την ομάδα της Λισσαβώνας σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. 3,5 τα εκατομμύρια ευρώ με τα οποία αμείβεται ετησίως. 31 οι μήνες που βρίσκεται στο τιμόνι της Μονακό. 2 οι παρουσίες του στη φάση των «32» του Champions League (σ.σ. 2014-15 που έφτασε ως τα προημιτελικά και 2016-17 που συνεχίζει). 1 η θέση που έχει φέτος στο γαλλικό πρωτάθλημα.

«Ακόμα και σήμερα δεν το γνωρίζω. Ήμουν ήρεμος. Καλύτερη άμυνα, καλύτερη επίθεση και ξαφνικά ο αντιπρόεδρος μου είπε πως έπρεπε να λύσουμε το συμβόλαιο. Νόμιζα πως μου έκανε πλάκα». Η αμερικάνικη έκφραση θα έλεγε «the joke is on you» και τέσσερα χρόνια μετά την απρόσμενη απομάκρυνσή του, ο Λεονάρντο Ζαρντίμ καταφέρνει να είναι ακόμα ένα επίκαιρο θέμα για τον Ολυμπιακό. Εξαιρετικά επίκαιρο, αν συνυπολογίσουμε τις συγκρίσεις με τον Πάουλο Μπέντο και την επιλογή των ερυθρολεύκων να στραφούν στις ακαδημίες τους. Ό,τι γίνεται το 2017, ήταν και επιθυμία πίσω στο μακρινό 2012.

Αληθινοί και αστικοί μύθοι…

Ήταν 7 Ιουλίου, όταν ο Πορτογάλος τεχνικός επιλεγόταν για αντικαταστάτης του Ερνέστο Βαλβέρδε. Υπέγραψε το διετές του συμβόλαιο, πήγε για φαγητό με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και σχεδίαζε την επόμενη μέρα του Ολυμπιακού. Και είναι γνωστό πως όταν οι προπονητές σχεδιάζουν, οι πρόεδροι χαμογελούν! «Όταν ήρθα στην ομάδα, το ρόστερ ήταν σχεδόν έτοιμο. Δεν κάναμε πολλές μεταγραφές από τη στιγμή που ήρθα. Ήξερα ότι η διοίκηση ήθελε να αλλάξει την παλιά φιλοσοφία, που ήταν να γίνονται μεταγραφές μεγάλων ονομάτων. Ήθελαν, πλέον, πιο πολύ να παίξουμε με νέους ποδοσφαιριστές, κι αν αυτοί είναι Έλληνες ακόμα καλύτερα».

Συνήθως το πλάνο το οποίο σε καλούν να εφαρμόσεις είναι και εκείνο που θα σε οδηγήσει να χάσεις τη δουλειά σου. Ο Ζαρντίμ από την πρώτη μέρα έπαιζε με την κλεψύδρα. Έπρεπε να διαχειριστεί ένα ρόστερ που μόλις είχε χάσει τους Μέλμπεργκ, Μιραλάς, Μαρκάνο και Ορμπάιθ και του δόθηκε η δυνατότητα να κάνει ουσιαστικά μία μεταγραφή σε εκείνες (σ.σ. Κοντρέρας, Βλαχοδήμος, Μανωλάς, Ντιακιτέ) που είχαν προηγηθεί. Τη… σπατάλησε με τον Πάουλο Μασάδο για τον οποίο πάντα τον κατηγορούσαν, μέχρι να τον πουλήσουν και να πάρουν πίσω τα μισά λεφτά από όσα είχαν ξοδέψει.

Ο Μασάδο, όμως, δεν ήταν Μιραλάς. Όπως δεν ήταν και ο Ζαρντίμ, Βαλβέρδε. Το είχε πει ξεκάθαρα ο Αντώνης Νικοπολίδης στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν ασκούσε κριτική στον Πορτογάλο τεχνικό για την ήττα από τη Σάλκε στην πρεμιέρα του Champions League. Ένα μήνα μετά, ο βετεράνος γκολκίπερ τοποθετούταν από τη διοίκηση ως βοηθός του και οι παλιότεροι ήξεραν! Ήταν η πρώτη κίνηση που έκανε κάποτε και ο Σωκράτης Κόκκαλης, πριν προχωρήσει στη δεύτερη, που θα ήταν πάντα η απόλυση. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έκανε κι άλλες. Επισκέφτηκε την προπόνηση στις 8 Οκτωβρίου για να ζητήσει καλύτερο ποδόσφαιρο. Έπραξε το ίδιο και στις 18 του Οκτώβρη.

Εκεί ίσως και να άρχισε να ραγίζει το γυαλί… Σε συνέντευξή του αργότερα, καιρό αργότερα, ο Ζαρντίμ θα απαντήσει για τις παρεμβάσεις του προέδρου του Ολυμπιακού. «Τις αποφάσεις τις παίρνω εγώ και δεν επιτρέπω να αναμειγνύονται άλλοι. Κάποτε στη Μπέιρα Μαρ αγόρασα ένα λουκέτο για να μην μπαίνουν παράγοντες και συγγενείς στο γήπεδο την ώρα της προπόνησης».

Δύο μέρες μετά την τελευταία επίσκεψη του Μαρινάκη, οι ερυθρόλευκοι κέρδιζαν 4-0 την Ξάνθη και ο Ζαρντίμ πάγωνε για λίγο την κλεψύδρα. Στο πρωτάθλημα, ο Πορτογάλος θα ήταν αήττητος, με τρεις ισοπαλίες σε Χαριλάου, Τούμπα και ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό. Στην Ευρώπη κατόρθωνε να εξασφαλίσει την τρίτη θέση, πληρώνοντας το κακό ξεκίνημα στους ομίλους, όμως στον Ολυμπιακό το κλίμα ήταν βαρύ. Ο κόσμος – σύμφωνα με τα ρεπορτάζ – δεν τον ήθελε επειδή η ομάδα παίζει αμυντικά κι επειδή εκτός των άλλων, ο ίδιος δεν πανηγύριζε αρκετά έντονα τα γκολ! Μια καλή αιτιολογία, επίσης, ήταν ότι άθελά του άδειασε τη διοίκηση για την απόκτηση του Χουάν Πάμπλο Πινό στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.

«Για οικονομικούς λόγους ήταν μία πολύ καλή επιλογή επειδή έμεινε ελεύθερος και το δεύτερο καλό είναι τα στοιχεία που μπορεί να προσφέρει μέσα στο παιχνίδι», δήλωνε ο Λεονάρντο Ζαρντίμ που στις 19 Ιανουαρίου ενημερωνόταν για την απόλυσή του! «Θα ήθελα πολύ να είχα κάνει μία συζήτηση με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε γιατί ήταν απασχολημένος, με αποτέλεσμα να επιστρέψω στην Πορτογαλία. Ήταν πραγματικά μεγάλη έκπληξη για μένα η απομάκρυνσή μου από την ομάδα. Δεν μπορώ να πω ποιοι ήταν οι λόγοι για τους οποίους απολύθηκα. Δεν μου είπε κανείς το γιατί. Έμεινα έκπληκτος όταν έγινε παραμονές ενός αγώνα και με τον Ολυμπιακό να βρίσκεται δέκα βαθμούς μπροστά στο πρωτάθλημα. Μου είπαν ότι απολύομαι γιατί σε ένα- δύο παιχνίδια δεν παίξαμε ποιοτικό και ελκυστικό ποδόσφαιρο».

Το κεφάλαιο του Λεονάρντο Ζαρντίμ έκλεινε έτσι για τον Ολυμπιακό, με τον Πορτογάλο να μιλάει για «σεβασμό στην προσωπική ζωή» και να επιλέγει να βρεθεί συμβιβαστική λύση, όπως και έγινε. Το όνομά του ξεχάστηκε γρήγορα στο λιμάνι, αφού η παρουσία του Μίτσελ δεν άφηνε χώρο για νοσταλγούς! Δεν ξεχάστηκε, όμως, ο αστικός μύθος… Ένας μύθος από εκείνους που δεν δημοσιεύονται, δεν επαληθεύονται, δεν ερευνώνται και φυσικά δεν δύναται να αποδειχθούν.

Μένουν ως τέτοιοι και πλανώνται στον αέρα, κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα, χρησιμοποιούνται ως αιχμηρά και καυστικά σχόλια και συνήθως είναι προσβλητικοί. Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ πρόλαβε να φτιάξει τον δικό του στην Ελλάδα. Και με την πορεία του στη Μονακό, δίνει αφορμή για να αναπαράγεται…

Πηγή: sdna.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο