Άποψη

Σχέση τέχνης και νοσηλείας

Η Ελισάβετ Σπανού αναλύει την σημασία και την αξία της τέχνης κατά την διάρκεια της νοσηλείας των ασθενών, αποκλειστικά στο www.pagenews.gr.

Ο συνδυασμός εικαστικών τεχνών και νοσηλείας, είναι κάτι που δυστυχώς στην Ελλάδα απέχουμε πολύ από το να μπορούμε να μιλάμε για μία οργανωμένη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Οι αρκετές ελλείψεις στα βασικά, μας κάνει να ασχολούμαστε με το να βρεθεί τρόπος να νοσηλευτεί κάποιος επαρκώς.

Παρ’ όλα αυτά η τέχνη, ήταν και παραμένει, ένας από τους βασικούς παράγοντες για να διατηρεί κανείς καλή ψυχική υγεία! Η επαφή μαζί της βοηθάει στην έκφραση των συναισθημάτων και στην μείωση του στρες (πείτε μου έναν που δεν το χρειάζεται αυτό στις μέρες μας…).

Έρευνες έχουν δείξει πως τα οφέλη του συνδυασμού των εικαστικών τεχνών με την νοσηλεία είναι αξιοσημείωτα τόσο σε ασθενείς όσο και σε νοσηλευτές.

Με την πλειοψηφία των ασθενών να δείχνει μια ιδιαίτερη προτίμηση στα τοπία και τις εικόνες από τη φύση, τα εικαστικά έργα τέχνης και τα χρώματα, φαίνεται πως βελτιώνουν τη διάθεση τους! Μεγαλώνουν την αντοχή τους στον πόνο, μειώνουν την αγωνία και δεν είναι τυχαίο πως οι νοσηλευτές ασθενών δέχτηκαν λιγότερα παράπονα από ασθενείς στους οποίους κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους έτυχε ένας ζωγραφικός πίνακας να βρίσκεται στο δωμάτιο τους.

Μια από τις πιο γνωστές έρευνες για τη σημασία που έχει το τι αντικρίζει ένας ασθενής κατά την νοσηλεία του, είναι εκείνη όπου 23 άτομα μετά από χολοκυστεκτομή ανάρρωναν σε δωμάτια με θέα προς τη φύση και όχι μπροστά λευκούς, ψυχρούς, τοίχους. Η παραμονή τους στο νοσοκομείο ήταν αισθητά μειωμένη, έκαναν μικρότερη χρήση αναλγητικών, είχαν λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές και φυσικά παραπονέθηκαν λιγότερο.

Η σχέση της τέχνης και της αποθεραπείας είναι ένα ζήτημα που χρόνια συζητιέται, με ορισμένες κλινικές στο εξωτερικό να έχουν ήδη ενσωματώσει στους χώρους νοσηλείας έργα τέχνης κατάλληλα στο να προάγουν το αίσθημα της γαλήνης και της αισιοδοξίας. Οργανισμοί και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό συγκεντρώνουν και διανέμουν πίνακες σε νοσηλευτικά ιδρύματα και χιλιάδες ασθενείς φαίνεται να επωφελούνται στη θέα των χρωμάτων και των εικόνων.

Ευχόμενη να είμαστε κάποτε σε θέση κι εμείς ως χώρα να χαίρουμε τέτοιας περίθαλψης, η οποία θα περιλαμβάνει την μέριμνα της ψυχικής υγείας και υποστήριξης μέσω της τέχνης, πέραν της επιστημονικής και φαρμακευτικής προσέγγισης, θα κλείσω αυτό το τεράστιο θέμα ελπίζοντας πως στο άμεσο μέλλον ακόμα περισσότεροι Έλληνες καλλιτέχνες (γιατί υπάρχουν κάποιοι που το έχουν κάνει ήδη) θα “δωρίσουν” την τέχνη τους και θα αφυπνίσουν ανθρώπους ώστε να οργανωθούν δράσεις που βελτιώνουν την νοσηλεία. Αν γνωρίζετε κάποιον, καλό είναι να του το προτείνετε !