Άποψη

Ποιά η γαλάζια στρατηγική με “φόντο” το πακέτο του Eurogroup

Η εκτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και των στενών συνεργατών του είναι πως η κυβέρνηση έχει ασαφή εικόνα για ενδεχόμενο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ θα συνεχίσει στη "γραμμή" της "πολιτικής αλλαγής". Διαβάστε το ρεπορτάζ του Γιάννη Σαραντάκου στο www.pagenews.gr.

Σταθερά στην γραμμή της “πολιτικής αλλαγής” παραμένει η ΝΔ και μετά τα όσα συζητήθηκαν την περασμένη Δευτέρα στο Eurogroup.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως βεβαιώνουν στενοί του συνεργάτες, δεν έχει κάνει ούτε βήμα πίσω από την “γραμμή” των εκλογών, καθώς θεωρεί ότι στις Βρυξέλλες, κάθε άλλο παρά λύθηκε το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας.

“Απλά, υπάρχει μια μικρή παράταση μέχρι τις Ολλανδικές εκλογές”, ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, συμπληρώνοντας ότι “αυτή την ώρα κανείς δεν γνωρίζει, ποτέ θα αρχίσουν οι συζητήσεις μεταξύ των δανειστών και της κυβέρνησης, πότε θα τελειώσουν και ποιο θα είναι το ακριβές περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης”.

Με βάση αυτήν την εκτίμηση, η οποία συνεχίζεται στην φράση “δεν υπάρχει συμφωνία, απλά μια διάθεση συζήτησης μεταξύ των δυο πλευρών επί των αιτημάτων των δανειστών”, θα κινηθεί η ΝΔ και το επόμενο διάστημα. Ο κ. Μητσοτάκης θα κλιμακώσει την αντιπαράθεση του με τον κ. Τσίπρα, θα ζητήσει αναλυτική ενημέρωση για τα μέτρα, τα οποία έχει ήδη αποδεχθεί να συζητήσει , ενώ ταυτόχρονα θα επισημάνει ότι η κυβέρνηση δεσμεύει την χώρα για πολλά χρόνια, εξαιτίας ακριβώς των δικών της καθυστερήσεων και παλινωδιών. Έμφαση αναμένεται να δοθεί στην μείωση του αφορολογήτου και στην μείωση των συντάξεων, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι θα υπάρξουν και μέτρα, τα οποία όχι μόνον θα νομοθετηθούν τώρα, αλλά θα εφαρμοστούν άμεσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμήσεις των “γαλάζιων” στελεχών αφορούν και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το οποίο έχει ήδη χαθεί, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι παράγοντες, εξαιτίας των κακών χειρισμών της κυβέρνησης, γεγονός που θα βάλει σε νέα δίνη και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ήδη απορρίψει ακόμη και ως ενδεχόμενο την υπερψήφιση μέτρων, που θα φέρει στην Βουλή η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ θεωρεί ότι ακόμη και τα αντίμετρα, τα οποία προβάλλουν σήμερα υπουργοί και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι τίποτε άλλο άρα μια επικοινωνιακή προπαγάνδα, που εξελίσσεται, προκειμένου να πεισθούν οι βουλευτές της πλειοψηφίας να ψηφίσουν το νέο μνημόνιο.

Οι προβλέψεις, που κάνουν πρόσωπα, που έχουν διαχειριστεί κατά το παρελθόν την τρόικα, είναι πως λύση στο ελληνικό ζήτημα δεν θα υπάρξει πριν από τον προσεχή Απρίλιο στην καλύτερη περίπτωση και θεωρούν ότι ο βασικός παίκτης, που δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη, είναι το ΔΝΤ και η παρέμβαση του μπορεί εύκολα να ακυρώσει τα όσα σήμερα διαφημίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup.