Πολιτική

Focus Τσίπρα στο κόμμα για να περάσει τα μέτρα χωρίς “αντάρτικο “

"Μάχη" με τους δυσαρεστημένους Συριζαίους ετοιμάζεται να δώσει ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Θα κάνει "μασάζ" στους βουλευτές του για το πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ. Τα "βλέμματα" σε Τσακαλώτο και "53". Επόμενος σταθμός η Βουλή.

Της Βούλας Μαλαίνου

Να πάρει τον απόλυτο έλεγχο του κόμματος της Αριστεράς στα χέρια του, την ώρα που οι “γκρίνιες” των Συριζαίων για το “πακέτο” του Eurogroup αυξάνονται και πληθύνονται, θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Τρίτης, μία μέρα μετά τη “νίκη”, όπως το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να την παρουσιάζει, έναντι των δανειστών.

Στην πραγματικότητα κάθε άλλο παρά νίκη είναι η δραματική υποχώρηση της κυβέρνησης στις “ορέξεις” των δανειστών και μάλιστα ενώ τόσο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας όσο και υπουργοί του και στενοί του συνεργάτες διεμήνυαν λίγα μόλις 24ωρα πριν το συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης ότι η αξιολόγηση θα κλείσει, δίχως να ληφθούν ούτε ένα ευρώ μέτρα. Ο πρωθυπουργός δε αυτό το μήνυμα είχε στείλει στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Γάλλο Επίτροπο, Πιερ Μοσκοβισί και τελικά το δίδυμο Τσακαλώτος-Χουλιαράκης γύρισαν από τη βελγική πρωτεύουσα, κουβαλώντας “δωράκι” 3,6 δισ. ευρώ για τον ελληνικό λαό, ύστερα από επτά ολόκληρα χρόνια λιτότητας, στα οποία κοινωνία και αγορά έχουν πια “στεγνώσει”.

Η επικοινωνιακή τακτική του κ. Τσίπρα μπροστά στις απίστευτες υποχωρήσεις που έχει κάνει η Αριστερά ως προς τις απαιτήσεις των εταίρων, είναι γνωστή. Όποτε η διαπραγμάτευση “παγώνει”, ο πρωθυπουργός εξαπολύει ακόμα και προσωπική επίθεση κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του ΔΝΤ, ενώ ρίχνει τις “βολές” του και ενάντια στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, την οποία παρουσιάζει, ως “σύμμαχο” των δανειστών. Τώρα, που δόθηκε το σήμα από τις Βρυξέλλες, για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, ο ίδιος αναμένεται να κάνει “μασάζ” τους “συντρόφους” και με επικοινωνιακά τρικ, “βαφτίζοντας” τα μέτρα “μεταρρυθμίσεις”, να τους πείσει ότι το πακέτο του Eurogroup πρέπει να “περάσει” μέσα από ένα κόμμα συμπαγές. 

Τα “βλέμματα” σίγουρα στρέφονται στους “53”, οι οποίοι συχνά πυκνά αντιπολιτεύονται τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επικαφαλής της ομάδας είναι ο υπουργός Οικονομικών, που παράλληλα ηγείται και της διαπραγματευτικής ομάδας. Οι πληροφορίες εδώ και καιρό μετά και την περιβόητη “παγωμάρα” στις σχέσεις Τσακαλώτου-Βούτση λένε ότι ο ΥΠΟΙΚ έχει εκφράσει πολλάκις την έντονη δυσφορία του για τη “θυσία” του αφορολόγητου στο “βωμό” της αξιολόγησης. Μάλιστα, “ψίθυροι” αναφέρουν πως την αξιολόγηση ενδέχεται να την κλείσει τελικά ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Γιώργος Χουλιαράκης, σε περίπτωση που τελικά ο κ. Τσακαλώτος αφήσει το “τιμόνι” της διαπραγμάτευσης. 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στόχος του κ. Τσίπρα είναι να αποφύγει τυχόν “αντάρτικα” μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ κόντρα στα μέτρα, που “έρχονται”, ενώ απώτερος σκοπός είναι να γλιτώσει πιθανές διαρροές εντός της Βουλής, στις κρίσιμες ψηφοφορίες, που θα ακολουθήσουν.

“Πετύχαμε μια αποφασιστική νίκη σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα της τάξης του 2% του ΑΕΠ. Δηλαδή όλα αυτά που συζητούσαμε επί ενάμιση χρόνο περίπου για 4,5 δισ. επιπλέον μέτρα μετά το 2019 δεν είναι πλέον στην ατζέντα της συζήτησης”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και τόνισε ότι “επιτεύχθηκε η αναγνώριση της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας, η αναγνώριση ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για μετά το 2019 και όλα τα υπόλοιπα θα συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο”.

“Καταφέραμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία με βασικό περίγραμμα και στόχο τη συζήτηση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που όμως δεν θα έχουν ούτε ένα ευρώ δημοσιονομικό αντίκτυπο, δηλαδή ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα”, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο