Αθλητισμός

Έτσι αλλάζουν την ΑΕΚ οι Μαυροκεφαλίδης-Νιούλεϊ

Το αγωνιστικό προφίλ της ΑΕΚ αλλάζει για άλλη μία φορά, με τις προσθήκες των Νιούλεϊ-Μαυροκεφαλίδη.

Οι αλλαγές στην ΑΕΚ, τα τελευταία δύο χρόνια, είναι μία ρουτίνα: το υλικό της «Ένωσης», στην περίοδο που ο Γιούρι Ζντοβτς έχει τα «κλειδιά», αναδιαμορφώνεται ανά πολύ συχνά διαστήματα και το γεγονός αυτό φέρνει ανακατατάξεις… επί ανακατατάξεων.

Η, πιθανότατα, τελευταία μεταβολή που υφίσταται φέτος το ρόστερ της ΑΕΚ αφορά στις -επισημοποιημένες πλέον- προσθήκες των Μπραντ Νιούλεϊ και Λουκά Μαυροκεφαλίδη και στην αποχώρηση του Τζαουάντ Ουίλιαμς με προορισμό την Ρέτζιο Εμίλια. Πλέον, η ομάδα του Ζντοβτς έχει μπροστά της το υπόλοιπο του Basketball Champions League με βλέψεις που φτάνουν μέχρι το Final Four, καθώς και τις «μάχες» με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό πριν από τα πλέι οφ του ελληνικού πρωταθλήματος.

Έτσι αλλάζουν τα δεδομένα στο «κιτρινόμαυρο» ρόστερ

Το δεδομένο με βάση την… αριθμητική είναι πως οι «κιτρινόμαυροι» βρίσκονται ποσοτικά στο +1 σε σχέση με πριν λίγο καιρό, αφού ο Ουίλιαμς έφυγε και οι Νιούλεϊ-Μαυροκεφαλίδης ήρθαν. Πώς εξυπηρετεί αυτό, όμως, την ΑΕΚ πλην της προφανούς προσθήκης ενός παίκτη στο rotation;

Με τον Νιούλεϊ στο «3», να σχηματίζει δίδυμο με τον Βασιλειάδη, ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης επιστρέφει στις θέσεις των γκαρντ και δεν θα χρειαστεί να αποτελεί το «3» στα κοντά σχήματα που επιστράτευε ο Γιούρι Ζντοβτς. Αυτό συνεισφέρει σημαντικά στην περιφερειακή άμυνα της ΑΕΚ, αφού ο «Λαρυ» αποτελεί τον πιο αποδοτικό on-ball defender που διαθέτει στην περιφέρειά του ο Σλοβένος κόουτς. Ντόνι ΜακΓκράθ, Ρόκο Ούκιτς και Μάικλ Ντίξον δεν είναι οι καλύτεροι περιφερειακοί αμυντικά και ο ρόλος τους είναι περισσότερο οργανωτικός και εκτελεστικός.

Όσον αφορά στη θέση «3», οι Νιούλεϊ-Βασιλειάδης προσφέρουν αξιοπιστία και αποδοτικότητα από τα 6.75, ενώ ο Αυστραλός είναι ένα πιο βαρύ κορμί που μπορεί να δώσει και πόντους ή παραγωγή παίζοντας με πλάτη χαμηλά. Το θέμα είναι πώς θα καταλήξει ο Ζντοβτς να διαχειρίζεται τον Μίλαν Μιλόσεβιτς, όταν ξεπεράσει τη θλάση που τον κρατά ακόμα 20 μέρες εκτός δράσης. 

Θεωρητικά, ο Βόσνιος φόργουορντ που είναι η σταθερή λύση της ΑΕΚ θα μονιμοποιηθεί στο «4» μαζί με τον Ντούσαν Σάκοτα και θα χρησιμοποιείται λίγοτερο στο «3», κυρίως όταν ο αντίπαλος θα χρησιμοποιεί ψηλά σχήματα ή διαθέτει κάποιον πολύ δυνατό σμολ φόργουορντ στη θέση «3». Μιλόσεβιτς και Σάκοτα έχουν διαφορές στο παιχνίδι τους, με τον Βόσνιο να είναι καλύτερος ριμπάουντερ και αμυντικός και τον αρχηγό της «Ένωσης» να διαθέτει «καυτό» σουτ και να αποτελεί επιθετική εγγύηση, ιδιαιτέρως φέτος. 

Μαζί τους στο «4» και ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν. Ο Ζντοβτς ξέρει καλά τί μπορεί να του δώσει ο «Λου» και η λογική λέει πως ο διεθνής ψηλός θα χρειαστεί… μηδενικό χρόνο προσαρμογής. Πάντως, με τα γόνατα να ταλαιπωρούν αρκετά τον Μαυροειδή και τον Ελονού να έχει σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του, είναι σχεδόν δεδομένος πως το νέο απόκτημα της ΑΕΚ θα παίρνει τον περισσότερο χρόνο στη θέση «5», στην οποία φυσικά επρόκειτο να αγωνιζόταν και αν είχε μείνει το καλοκαίρι στην ομάδα. Η… αποφόρτιση για τον Μαυροειδή θα είναι μεγάλη και ο έμπειρος σέντερ θα είναι σε θέση να προσφέρει λιγότερα, αλλά πιο ποιοτικά λεπτά, την ώρα που ο Ελονού θα προσθέτει την δεύτερη, πιο αθλητική διάσταση στη γραμμή ψηλών της ΑΕΚ. 

Οι παίκτες που θα συμπληρώνουν το rotation θα συνεχίσουν να είναι οι Σκουλίδας (περισσότερ) και Μωραϊτης (λιγότερο) στην περιφέρεια και οι Τσαλμπούρης-Χαριτόπουλος στη ρακέτα. 

Ερωτηματικό η άμυνα

Σε κάθε του συνέντευξη, ο Γιούρι Ζντοβτς δηλώνει σε όλους τους τόνους πως θέλει να προπονεί μία ομάδα που θα «πεθαίνει» στην άμυνα και θα μπορεί να βάζει μπελάδες σε κάθε αντίπαλο. Μία «ανάγνωση», όμως, του κιτρινόμαυρου ρόστερ δείχνει πως τα… αμυντικά ζητούμενα του Σλοβένου κόουτς δεν καλύπτονται απόλυτα. 

Με εξαίρεση τον Λαρεντζάκη που παίζει πάντα στα «όριά» του, δεν υπάρχει άλλος περιφερειακός αμυντικός που να κάνει τη δουλειά πάνω από το μέσο όρο. ΜακΓκραθ, Ούκιτς και Ντίξον μπορούν να βάλουν, με κάθε τρόπο, δύσκολα στις αντίπαλες άμυνες, αλλά στο… πίσω μέρος του παρκέ δεν είναι experts. Δεν είναι λίγες οι φορές που η ΑΕΚ έχει «πληγωθεί» φέτος από τους περιφερειακούς των αντιπάλων της: Κάμινγκς, Σταμάτης, Ντιγκς είναι ορισμένοι από τους γκαρντ που έχουν ταλαιπωρήσει την περιφέρεια της «Ένωσης» κατά το τελευταίο διάστημα όπου η ΑΕΚ… ψάχνεται.

Και στις θέσεις των φόργουορντ και των σέντερ, όμως, το αμυντικό κομμάτι μοιάζει να είναι λίγο «πίσω». Ο Μιλόσεβιτς είναι σίγουρα μία «σταθερά», αλλά οι Σάκοτα-Βασιλειάδης-Νιούλεϊ στις θέσεις των φόργουορντ είναι περισσότερο επιθετικά «όπλα», παρά δεινοί αμυντικοί «εξολοθρευτές». Μαυροκεφαλίδης και Μαυροειδής είναι, επίσης, παίκτες που μπορούν να δυσκολευτούν αμυντικά, ιδιαίτερο σε καταστάσεις pick n’ roll, ενώ ο Ελονού υστερεί στην low post άμυνα. 

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως απαραίτητα η άμυνα θα «πληγώσει» μακροπρόθεσμα την ΑΕΚ, αλλά σε θεωρητικό επίπεδο το ρόστερ που έχει διαμορφωθεί δεν παρέχει τις αμυντικές εγγυήσεις που ζητά, σε κάθε ευκαιρία, ο Ζντοβτς.

Πηγή: sdna.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο