Το χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες κινήσεις στο χώρο της κεντροαριστεράς παρουσιάστηκε σε ανοιχτή εκδήλωση της «Ώρας Αποφάσεων» που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα την Κυριακή.
Οι κύριες θέσεις για την ισχυροποίηση της κεντροαριστεράς, όπως παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, είναι:
– Αντιλαϊκισμός στην πολιτική, με υπευθυνότητα, ειλικρίνεια, πολιτικό ήθος και υπεράσπιση της αλήθειας.
– Στροφή στην παραγωγή, που σημαίνει έμπρακτη άρνηση του παρασιτικού καταναλωτικού προτύπου με δανεικά.
– Προτεραιότητα στην είσοδο νέων ανθρώπων στην παραγωγή και στην πολιτική.
– Ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και διακυβέρνηση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, με ελληνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.
Προτάθηκε επίσης, για τη συγκρότηση ενός νέου και ενιαίου προοδευτικού κόμματος, η πραγματοποίηση Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης του προοδευτικού χώρου τον Απρίλιο, αμέσως μετά το Πάσχα, και εκλογή αρχηγού από τη βάση, με τη συμμετοχή όλων, καθώς και η διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου του νέου κόμματος τον Ιούνιο, ακολουθούμενη από τη δημιουργία οργανώσεων του νέου φορέα σε όλη την Ελλάδα.
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Φλωρίδης και ο Παντελής Αβραμίδης από το Ποτάμι.
Οι ομιλητές απέδωσαν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ευθύνες για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, αναφέροντας ότι «οι καθυστερήσεις, οι παλινδρομήσεις, η άρνηση εφαρμογής των συμφωνηθέντων και υπογεγραμμένων από την κυβέρνηση Τσίπρα και η έλλειψη εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου οδηγούν στην καλύτερη περίπτωση σε μια πολιτική και οικονομική συμφωνία ήττας και περαιτέρω αποσταθεροποίησης της χώρας -κι αυτό γιατί υπάρχει συνδυασμός περαιτέρω μέτρων ύφεσης και φτωχοποίησης χωρίς λέξη για το χρέος. Στη χειρότερη περίπτωση οδηγούν σε τέταρτο μνημόνιο ή και μεθοδευμένη -απ΄έξω κι από μέσα- έξοδο από την Ευρώπη».
Μίλησαν για γερασμένη λαϊκίστικη Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ που αποδεικνύεται κοινωνικά και εθνικά επικίνδυνη και υποστήριξαν ότι φαίνεται να διακινδυνεύει για μία ακόμα φορά τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά και νέα βύθιση της οικονομίας, φτωχοποιώντας, όπως τόνισαν, την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Ταυτόχρονα επέκριναν την Ν.Δ. για τη στάση που τηρεί, καθώς το πολιτικό σύστημα αναδιατάσσεται. «Ο συντηρητικός πόλος επιχειρεί, με αλλαγή αρχηγού, την επιστροφή του στην εξουσία, όμως στον οργανικό του πυρήνα παραμένει βαθιά λαϊκιστικός, κρατικιστικός, πελατειακός και αντίθετος στις διαρθρωτικές αλλαγές που θα ξεμπλοκάρουν την οικονομία. Δεν μπορεί να αποτελέσει βιώσιμη λύση για τη χώρα. Δεν πρέπει να λάβει λευκή επιταγή», τόνισαν.
Σχετικά με τον «προοδευτικό πόλο» εκτίμησαν ότι αντιμετωπίζει τεράστια κρίση ταυτότητας και προσανατολισμού. «Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ», ανέφεραν, «δηλώνει ότι δεν επιθυμεί πλέον να είναι υπεύθυνη πολιτική δύναμη που συμβάλλει στη διάσωση και ανόρθωση της χώρας, θέτοντας κυνικά το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό συμφέρον».