Κατά του ενδεχομένου συνεργασίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τη ΝΔ εμφανίστηκε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας την Παρασκευή σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών με θέμα το λαϊκισμό και το λατινοαμερικάνικο ποπουλισμό.
Ο κ.Βενιζέλος, όταν ρωτήθηκε σχετικά από παρευρισκόμενο στην εκδήλωση, είπε μεταξύ άλλων ότι διαφωνεί πλήρως, καθώς θεωρεί ότι το επείγον ζήτημα είναι να οδηγηθεί σε εκλογές και να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε η χώρα να αποκτήσει μια άλλη κυβέρνηση συνεργασίας όλων των ευρωπαϊκών και των δημοκρατικών δυνάμεων.
«Έχω πει ότι ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να μετάσχει, όπως τον είχαμε καλέσει να μετάσχει και το 2012. Δεν μπορεί, όμως, αρνούμενος να καθοδηγήσει ή να παρεμποδίσει τις εξελίξεις. Η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση που να έχει στρατηγική», επανέλαβε ο κ. Βενιζέλος, ενω άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και για το θέμα της αξιολόγησης, λέγοντας πως ο πρωθυπουργός κάνει ένα ακόμη λάθος να πιστεύει πως θα ωφεληθεί περιμένοντας να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη.
«Δεν έχει καμία σημασία η διάκριση του σεναρίου Α, κλείσιμο αξιολόγησης και του σεναρίου Β, παράταση της αξιολόγησης για να περιμένουμε όλες τις εκλογές, μέχρι την αλλαγή στην Καγκελαρία της Γερμανίας για να διαμορφώσουμε τους νέους συσχετισμούς και στο ενδιάμεσο θα βολέψουμε τις δόσεις χρησιμοποιώντας τα λεφτά του κοινού Ταμείου Προσώπων Δημοσίου Δικαίου της Τράπεζας της Ελλάδος».
Επικριτικός ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και για την προοπτική ενίχυσης της ΝΔ λέγοντας ότι: «Αρνούμαι να συμπράξω με μια πολιτική που ενισχύει τη Ν.Δ. και δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι έχει ιστορική βάση και προοπτική μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ., διαγραφομένης της ευθύνης για την περίοδο μέχρι το 2009. Δεν εμπιστεύομαι σε κανέναν τη δικαίωση της προσπάθειας μας για τη σωτηρία της χώρας. Δεν εμπιστεύομαι σε άλλους, προκειμένου να μείνουμε εμείς ελεύθεροι βαρών στην αντιπολίτευση, να αποκτήσουμε σχέσεις με έναν ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα μπει ξαφνικά στην κεντροαριστερά και θα φτιάξει ξανά τη νέα ελληνική σοσιαλδημοκρατία».