Οικονομία

Ηχηρά «καμπανάκια» χτυπούν για τις τράπεζες

Πέρα από τις εκροές καταθέσεων και τον «πονοκέφαλο» των «κόκκινων» δανείων, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα μπορούσαν να οδηγηθούν και σε νέα ανακεφαλαιοποίηση τις τράπεζες λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Η καθυστέρηση της αξιολόγησης επιδεινώνει καταθέσεις και «κόκκινα» δάνεια

Προβληματισμός επικρατεί σε στελέχη των ελληνικών τραπεζών από τη μεγάλη «φυγή» καταθέσεων που σημειώνεται από την αρχή του έτους.

Από τις αρχές του 2017 έχουν φύγει από τα τραπεζικά γκισέ περίπου 2 δισ. ευρώ, ενώ προβλήματα παρατηρούνται και στη διαχείριση των δανείων, καθώς «κοκκίνισαν» κι άλλα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Η καθυστέρηση στην αξιολόγηση έχει αναστρέψει την τάση βελτίωσης που κατέγραφαν στα προηγούμενα τρίμηνα οι τράπεζες ειδικά στα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα.

Η καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης είναι credit negative για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως ανακοίνωσε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου τονίζουν η μη συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση βάζει σε κίνδυνο τα πλάνα αναδιάρθρωσης περιλαμβανομένης και της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά περίπου 40% ως το 2019.

Σημειώνεται ακόμα πως, σύμφωνα με τον Moody’s, η έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος είναι κρίσιμη για να αναπτυχθεί η οικονομία την περίοδο 2017-2019 και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών για την χώρα και το τραπεζικό της σύστημα.

Σύμφωνα με τα πλάνα αναδιάρθρωσης που ενέκρινε ο SSM, τα NPEs πρέπει να μειωθούν κατά περίπου 40% ως τα τέλη του 2019 ή σε ονομαστικούς όρους στα 67 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019, από 107 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2016. Ο δείκτης NPEs προς δάνεια πρέπει να υποχωρήσει στο 34% από το υψηλό 51% τον Σεπτέμβριο του 2016. Αυτό θα γίνει κυρίως με αναδιαρθρώσεις αλλά και με ρευστοποιήσεις και διαγραφές.

«Βόμβα» 10 δισ.

Για τον κίνδυνο μίας νέας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ύψους τουλάχιστον 10 δις. ευρώ, προειδοποιεί το ΔΝΤ, εάν δεν υπάρξει ορθή διαχείριση και μείωση των κόκκινων δανείων.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι έρμαιο των ατελείωτων μπρος – πίσω στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές, αλλά είναι και οι ίδιες ένοχες για την αναβλητικότητά τους όσον αφορά στα NPLs.

Σε κάθε περίπτωση, η μοίρα των ελληνικών τραπεζών είναι σε μεγάλο βαθμό στα χέρια άλλων. Μια πιθανή ρήξη στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, μια παγκόσμια οικονομική επιδείνωση ή η περαιτέρω κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης θα μπορούσαν να παρατείνουν την ελληνική ύφεση. Το πιο άμεσο ρίσκο είναι μια ενδεχόμενη διακράτηση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα από τους δανειστές, αφήνοντας την κυβέρνηση χωρίς ρευστό για να πληρώσει τους λογαριασμούς της αυτό το καλοκαίρι.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εκκρεμή δάνεια 202 δισ. ευρώ και καταθέσεις μόλις 125 δισ. Η διαφορά καλύπτεται από τα έκτακτα δάνεια της ΕΚΤ και της ΤτΕ .Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για αύξηση των καταθέσεων περί τα 10 δισεκ. που είχε εκτιμηθεί αρχές του 2016 καθώς με βάση τα στοιχεία που αφορούν τέλος 2016 έως τις 10 Ιανουαρίου του 2017 συνολικά οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκαν 4,7 δισεκ. και αγγίζουν τα 125 δισεκ. ευρώ.

Το βέβαιο είναι ότι το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει έως τον Μάρτιο του 2017. Προΰπόθεση για την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης.

Η αποκατάσταση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αποτελεί πρωτίστως πολιτικό ζήτημα, στο βαθμό που κυρίως εξαρτάται από την ικανότητα της Ελληνικής κυβέρνησης να πείσει τις διεθνείς αγορές και τους επενδυτές – αποταμιευτές, ότι σκοπεύει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος προσαρμογής και να υλοποιήσει τις αναγκαίες οικονομικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις, που θ’ αποκαθιστούν τη δημοσιονομική σταθερότητα, θα δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για επενδύσεις και ανάπτυξη και θα διαμορφώνουν ομαλές συνθήκες στο χρηματοπιστωτικό τομέα και τις αγορές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο