Οικονομία

Μαζική “φυγή” καταθέσεων 2,5 δισ. μέσα σε 45 μέρες!

"Ψυχρολουσία" στην ΤτΕ, ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας χτυπά "καμπανάκι" για ολοκλήρωση της αξιολόγησης τώρα και όχι αργότερα. Αμετάβλητο το όριο δανεισμού του ELA.

“Καμπανάκι” χτυπά για την ελληνική οικονομία η μαζική “φυγή” καταθέσεων κατά τους πρώτους μήνες του τρέχοντος ετους, την ώρα που η αξιολόγηση “σέρνεται” από μήνα σε μήνα, ξυπνώντας μνήμες από το “θρίλερ” του 2015, όταν η χώρα βρέθηκε μπροστά στον κίνδυνο της πιστωτικής “ασφυξίας”.

Ειδικότερα, μέσα σε μόλις 45 μέρες 2,5 δισ. ευρώ έκαναν “φτερά” από την εγχώρια τραπεζική αγορά, γεγονός που επιβεβαιώνει το προειδοποιητικό μήνυμα του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εδώ και τώρα και όχι αργότερα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ειδήσεις”, πέρα από το “χτύπημα” στις καταθέσεις, προβλήματα παρατηρούνται και στη διαχείριση των δανείων, καθώς “κοκκίνισαν” κι άλλα επιχειρηματικά και στεγαστικά ύψους 500 εκατ. ευρώ.

“Ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ μας”, δήλωσαν στην εφημερίδα κύκλοι της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, τονίζοντας ότι “πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός κυβέρνησης-δανειστών”.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η ΤτΕ την Πέμπτη, η έκτακτη βοήθεια ρευστότητας (ELA) της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες περέμεινε αμετάβλητη στα 46,3 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται, το αμετάβλητο ανώτατο όριο αντανακλά τη σταθεροποίηση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

Η έκτακτη βοήθεια ρευστότητας (ELA) της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες περέμεινε αμετάβλητη στα 46,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΤτΕ την Πέμπτη.

Το αμετάβλητο ανώτατο όριο αντανακλά τη σταθεροποίηση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.