Να κάνει «το επόμενο βήμα», μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, με αντιπροτάσεις για να δοθεί λύση στο αδιέξοδο στην αξιολόγηση, κάλεσε την κυβέρνηση, και τον πρωθυπουργό προσωπικά, ο Πιερ Μοσκοβισί σε αποκλειστική του δήλωση στον ΣΚΑΪ. «Τώρα εξαρτάται από εκείνον…» παρατήρησε για τον Αλέξη Τσίπρα.
Ειδικότερα, ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο βήμα που περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ναι, αλλά αυτό το είπα στον κ. Τσίπρα! Και τώρα εξαρτάται από εκείνον. Να το σκεφτεί και επίσης να κάνει τις αντιπροτάσεις που ίσως είναι απαραίτητες. Αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα (Eurogroup 20ης Φεβρουαρίου)».
Όπως επισήμανε ο κ. Μοσκοβισί, «όλες οι παράμετροι της πιθανής λύσης, έχουν εξεταστεί από όλους τους θεσμούς, μαζί με την ελληνική κυβέρνηση. Συναντηθήκαμε με τον πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα και τον κ. Τσακαλώτο, το πρωί. Πρώτα θέλω να πω ότι η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα, ότι τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, όπως επίσης η ανάπτυξη και οι δημοσιονομικοί στόχοι. Και θεωρώ ότι πρέπει να βασίσουμε τις αποφάσεις μας πάνω σε αυτούς τους αριθμούς, που είναι οι σωστοί αριθμοί. Στη συνέχεια πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της επιτακτικής δημοσιονομικής σταθερότητας, αλλά πρέπει και να δείξουμε στον ελληνικό λαό ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ της λιτότητας».
«Δεν θέλουμε άλλη λιτότητα. Χρειαζόμαστε ευημερία. Αυτό έχει να κάνει με την δικαιοσύνη. Έχει να κάνει με την απασχόληση. Πρέπει να συζητήσουμε εντατικά. Πιστεύω και ελπίζω, ότι μια συμφωνία είναι εφικτή τη Δευτέρα στο Eurogroup. Και κάνουμε την καλύτερη προσπάθεια που μπορούμε» υπογράμμισε ο γάλλος επίτροπος.
Ο Πιερ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι «δεν ήρθα εδώ για να διαπραγματευτώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι για να διευκολύνει (τη διαδικασία). Αλλά η απόφαση πρέπει να παρθεί από τα 19 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προεδρία του Ντάισελμπλουμ και την παρουσία των θεσμών, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του ESM, που είναι υπεύθυνο γι’ αυτό και φυσικά το ΔΝΤ, γιατί είναι επίσης εμπλεκόμενο μέρος. Πρέπει λοιπόν να τα εξετάσουμε συνολικά».
Προσπάθησα, πρόσθεσε, να δείξω, να εξετάσω με την ελληνική κυβέρνηση, τις πιθανές επιλογές. «Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό είναι εφικτό. Μια συμφωνία είναι κοντά» εκτίμησε ο γάλλος πολιτικός.