Κόσμος

Ο Τραμπ οδήγησε στην έξοδο τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας

Ο ρωσικός «παράγοντας» αποτέλεσε την αιτία για την αποχώρηση του Μάικλ Φλιν.

Οι επαφές που φέρεται να είχε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Φλιν με τον Ρώσο πρέσβη που οδήγησαν στις έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Αμερικής, επέφεραν τελικώς την παραίτηση του συνεργάτη του Αμερικανού προέδρου.

Η παραίτηση Φλιν έρχεται υπό τη σκιά των αποκαλύψεων για τις επαφές που είχε με τον Ρώσο πρέσβη στην Ουάσιγκτον το Δεκέμβριο -δηλαδή πριν η ομάδα Τραμπ αναλάβει τα ηνία των ΗΠΑ- αλλά και των λάθος πληροφοριών που έδωσε στη συνέχεια στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα της «Washington Post» ο κ. Φλιν και ο πρέσβης Σεργκέι Κίσλιακ συζήτησαν τις κυρώσεις που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Ομπάμα στη Μόσχα με αφορμή τις καταγγελίες για ρωσικές παρεμβάσεις στην προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών.

Τυχόν παρέμβαση του κ. Φλιν σχετικά με τις κυρώσεις θα παραβίαζε το νόμο που απαγορεύει σε ιδιώτες να ασκούν διπλωματία, με δεδομένο ότι τότε ο κ. Τραμπ δεν ήταν ακόμα πρόεδρος. Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε μάλιστα προειδοποιήσει τον Λευκό Οίκο πως ο κ. Φλιν θα μπορούσε να γίνει στόχος ρωσικών εκβιασμών λόγω των ενεργειών του.

Ο απόστρατος στρατηγός είχε αρχικά αρνηθεί ότι είχε μιλήσει για τις κυρώσεις με τον πρέσβη Σεργκέι Κίσλιακ. 

Στη συνέχεια, όμως, ανασκεύασε δια εκπροσώπου του, λέγοντας πως δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα εάν το θέμα είχε τεθεί επί τάπητος.

Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις προκάλεσαν φανερή ρήξη στις σχέσεις ανάμεσα στο Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας και τον αντιπρόεδρο Πενς, ο οποίος αρχικά είχε υπερασπιστεί τον κ. Φλιν, επαναλαμβάνοντας τις διαβεβαιώσεις πως ο Σύμβουλος δεν είχε αναφερθεί στις κυρώσεις κατά τις επαφές του με τον Ρώσο πρέσβη.

Στην επιστολή παραίτησής του, ο κ. Φλιν παραδέχεται ότι έδωσε «ανεπαρκείς πληροφορίες» στον κ. Πενς, αποδίδοντας το λάθος στον «ταχύ ρυθμό» των εξελίξεων.

Το Σαββατοκύριακο, ο κ. Πενς διέρρευσε μέσω συνεργατών του πως στις αρχικές τοποθετήσεις του είχε απλώς επαναλάβει όσα του είχε πει ο κ. Φλιν. 

Μάλιστα, αμερικανικά ΜΜΕ μετέδιδαν πως ο αντιπρόεδρος πίστευε πως ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας τον είχε παραπληροφορήσει εσκεμμένα.

Τη θέση του κ. Φλιν αναλαμβάνει υπηρεσιακά ο επίσης πρώην στρατηγός Κιθ Κέλογκ.