Ως «μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης» χαρακτήρισε ο Τρύφωνας Αλεξιάδης το ότι «καταφέραμε και πιάσαμε τους στόχους (των εσόδων) του 2016, που είχαν μέσα έσοδα από φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο, και το αυξήσαμε κατά 1,8 δισ. ευρώ», όπως δήλωσε στο ρ/σ «Πρακτορείο».
Σύμφωνα με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, «πραγματικά προκαλεί εντύπωση και ερωτηματικά, κάποιοι να προσπαθούν για τα θέματα της υπέρβασης των εσόδων – τα οποία έχουνε καταγραφεί, τα έχουν αποδεχθεί οι πάντες, έχουν μιλήσει οι πολιτικοί μας αντίπαλοι και έχουν αποδεχθεί ότι, ναι, υπήρχε υπέρβαση και πήγαμε καλά- και κάποιοι να προσπαθούν να δημιουργήσουν θέμα, εκ του μη όντος, εκεί που δεν υπάρχει ζήτημα» είπε ο κ. Αλεξιάδης και πρόσθεσε:
«Εγώ, λοιπόν προκαλώ τον κ. Θεοδωράκη, ή οποιοδήποτε άλλο στέλεχος του Ποταμιού σε δημόσιο διάλογο» είπε ο κ. Αλεξιάδης και πρόσθεσε ότι πρέπει «να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση, με όποιον εκπρόσωπο από το Ποτάμι ή τον ίδιο κ. Θεοδωράκη, για το τι έχουμε κάνει στα θέματα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου».
«Δεν λέω ότι κάναμε τα πάντα. Κάναμε όμως ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό στις συνθήκες που υπήρχαν και υπήρχαν απτά και συγκεκριμένα αποτελέσματα, τα οποία έχω καταθέσει στη Βουλή. Τον Οκτώβριο του 2016, κατατέθηκαν αυτά στη Βουλή και θα είναι τουλάχιστον προβληματικό, αρχηγός κόμματος να μη τα γνωρίζει».
Ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε, ότι σαφώς υπάρχει έδαφος στο μέλλον για περαιτέρω ενέργειες σε αυτούς τους τομείς, «διότι τα 15 δισ. που χάνουμε κάθε έτος από φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο διαφθορά, είναι ένας στόχος ορατός μπροστά μας». Σημείωσε ωστόσο, ότι τη διετία που πέρασε έγιναν ήδη σημαντικά και συγκεκριμένα βήματα, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, τον μικρό αριθμό του προσωπικού και ότι η προσπάθεια αυτή έχει «ορατά αποτελέσματα».
«Ορατό αποτέλεσμα είναι το 1,8 δισ. πάνω από τους στόχους του προϋπολογισμού» είπε ο κ. Αλεξιάδης.
Ο κ. Αλεξιάδης υπογράμμισε ότι «η υπέρβαση εσόδων που είχαμε το 2016 θα συνεχιστεί και το 2017 και το 2018, εάν εφαρμοστούν σωστά τα θεσμικά όπλα για τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, που ψηφίστηκαν το 2016 και το 2015» και εξήγησε:
«Δηλαδή, αν λειτουργήσει σωστά η οικειοθελής αποκάλυψη, εάν λειτουργήσει σωστά η διαδικασία του πλαστικού χρήματος, αν ολοκληρωθούν όλα αυτά που έχουμε βάλει σαν στόχο στα ζητήματα λαθρεμπορίου, ανταλλαγής πληροφοριών με άλλες χώρες κ.α. αν όλα αυτά γίνουν σωστά, βεβαίως και θα έχουμε υπέρβαση εσόδων».
Ο κ. Αλεξιάδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παραδέχθηκε ότι η αύξηση της φορολογίας, ειδικά στην έμμεση φορολογία, πολλές φορές όχι μόνο δεν επιτυγχάνει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, αλλά «μπορεί να σου φέρει και λιγότερα έσοδα», σημειώνοντας, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, την αύξηση του φόρου «στα καπνικά προϊόντα» και πρόσθεσε : «Πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση της αύξησης της εισπραξιμότητας των φόρων και όχι στην αύξηση των συντελεστών των φόρων» .
«Όταν χάνεις κάθε χρόνο από τα δεκαπέντε δισ. – που σας είπα – τα έξι, επτά δισ. είναι ΦΠΑ, δεν έχει νόημα να αυξάνεις τους συντελεστές ΦΠΑ, πρέπει να αυξήσεις την εισπραξιμότητα. Δυστυχώς, όμως, είναι κάτι το οποίο το λέγαμε στις διαπραγματεύσεις, πιέζαμε τους δανειστές, οι δανειστές είχαν άλλες απόψεις, έχουν άλλες απόψεις».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αλεξιάδης εκτίμησε ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει με κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά βιώσιμο τρόπο», υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι η προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση, η οποία «διαπραγματεύεται με τον καλύτερο τρόπο, προς όφελος της χώρας και όχι του ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να βρούμε το χρυσό κανόνα, θα πάμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό και θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».