Οικονομία

Υποβαθμίζει τη συνάντηση με Τσακαλώτο ο Ντάισελμπλουμ: Εκτός ατζέντας το χρέος, εντός τα πλεονάσματα

Το ραντεβού με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ δεν έχει σχέση με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, διεμήνυσε ο πρόεδρος του Eurogroup. Οι δημοσιονομικοί στόχοι στο επίκεντρο των συζητήσεων. Πληροφορίες θέλουν τον Τσακαλώτο να βλέπει και Μέρκελ. Το Reuters αναφέρει ότι ΔΝΤ και Ευρωπαίοι έδωσαν τα χέρια για το ελληνικό ζήτημα.

Της Βούλας Μαλαίνου

Υποβάθμισε το σημερινό ραντεβού του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, πληροφορία, η οποία διέρρευσε αργά τη νύχτα της περασμένης Πέμπτης, τονίζοντας ότι το “καυτό” ζήτημα του ελληνικού χρέους θα είναι εκτός ατζέντας και πως οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σημειώνεται πως το ΔΝΤ έχει θέσει ως όρο, τον οποίο αναφέρε και στις επίμαχες εκθέσεις του για χρέος και οικονομία, τη μείωση των δημοσιονομικών στόχων στο 1,5% από 3,5%-όπως ζητούν οι Ευρωπαίοι δανειστές-, προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, διαμηνύοντας ξανά και ξανά πως τα… “κουκιά” δεν βγαίνουν. Από την πλευρά ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ προ μηνών είχει ανοίξει “παράθυρο” σε χαμηλότερα νούμερα, ωστόσο το Βερολίνο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν συζητούν καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, η συνάντησή του με τον κ. Τσακαλώτο δεν πρόκειται να αποτελέσει κάποιο μεγάλο βήμα στην πορεία προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς “οι σχετικές συζητήσεις δεν είναι τόσο επείγουσες σήμερα”.

Μιλώντας στο Reuters, ο Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι στο σημερινό τετ-α-τετ δεν θα βρεθεί επί τάπητος το θέμα του ελληνικού χρέους, αλλά θα συζητηθούν ανακυτικά τα μέτρα για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ακόμη, ο Ολλανδός αξιωματούχους δήλωσε πως “η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων”, προσθέτοντας ωστόσο πως αυτές έχουν παίρνουν πολύ χρόνο για να ολοκληρωθούν.

Επισημαίνεται πως ο κ. Τσακαλώτος έχει αναχωρήσεθ για τη βελγική πρωτεύουσα, όπου θα έχει επαφές και με άλλους Ευρωπαίους εταίρους, όπως τον επικεφαλής του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ,. το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μπενουά Κερέ και τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Μάλιστα, πληροφορίες, οι οποίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες, λένε ότι ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ενδέχεται να δει και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ, ωστόσο οι διαρροές αυτές δεν έχουν τουλάχιστον μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί.

Όπως δείχνουν οι εξελίξεις, οι προσπάθειες της κυβέρνησης της Αριστεράς για την εξεύρεση πολιτικής λύσης σε ανώτερο, ευρωπαϊκό επίπεδο, προσβλέποντας στην παρέμβαση της Κομισιόν και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος παίζει πάντα ρόλο διαιτητή στη διαπραγμάτευση Αθήνας-δανειστών, πέφτουν στο “κενό”.

Δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, οποίο βλέπει το “φως” την Παρασκευή, αναφέρει ότι ΔΝΤ και Ευρωπαίοι έχουν καταλήξει σε κοινή στάση ως προς το ελληνικό ζήτημα, δίχως ωστόσο να δίνονται περαιτέρω λεπτομέρειες, ενώ οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν ότι στις συναντήσεις στο Βερολίνο τα δημοσιονομικά μέτρα για μετά το 2018 θα μονοπωλήσουν τις συζητήσεις.

Πάντως, πληροφορίες λένε πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα εξετάζεται να υπογράψει τα μισά από τα 5 δισ. ευρώ μέτρα, τα οποία ζητεί το ΔΝΤ, κατεβάζοντας τον λογαριασμό στα 2 δισ. ευρώ, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί, θα σημάνει και το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του.

Στο πλαίσιο αυτό, για εσωτερική και εσωκομματική κατανάλωση η κυβέρνηση επαναφέρει στο προσκήνιο και το λεγόμενο “παράλληλο πρόγραμμα”, όπως αναφέρουν άλλες πληροφορίες, ο οποίο περιλαμβάνει κοινωνικές δράσεις και πολιτικές που θα εξισορροπούν τις επιπτώσεις από μέτρα λιτότητας. Μάλιστα, αυτή τη φορά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο “μποναμάς” θα αφορά τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, με τη λήψη μέτρων ανακούφισης από την “ασήκωτη” φορολογία. 

Η κυβέρνηση, εν μέσω ισχυρού πρέσινγκ για λήψη και νέων μέτρων από το ΔΝΤ και ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν πάση θυσία τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα ενόψει κρίσιμων εκλογών στην περιοχή, έχει τις εξής επιλογές: Είτε να υπογράψει ακόμη ένα, πιο επώδυνο μνημόνιο είτε να εγκαταλείψει την εξουσία και να πάει σε εκλογές είτε να επιτρέψει στον Σόιμπλε να βγάλει τη χώρα από το ευρώ και στη συνέχεια να “κουρέψει” το χρέος της. 

Το δίλημμα μεγάλο, αλλά ο χρόνος είναι “εχθρός” στην παρούσα φάση για την Ελλάδα. Τα περιθώρια ρευστότητας “στενεύουν”, όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι, όπου τον ερχόμενο Ιούλιο λήγουν ομόλογα ύψους σχεδόν 8 δισ. ευρώ.

Αν η κυβέρνηση πάρει ακόμη ένα πακέτο μέτρων, όπως αυτά που ζητούν οι Αμερικανοί τεχνοκράτες, βάζοντας στον “κόφτη” συντάξεις και αφορολόγητο και στο “στόχαστρο” τις ΜμΕ, αυξάνοντας περαιτέρω τον ΦΠΑ, τότε θα κληθεί σύντομα να μετρήσει αφενός τους “φίλους” της μέσα στο κόμμα της Αριστεράς και αφετέρου την υπομονή και τις αντοχές της κοινής γνώμης, η οποία έτσι κι αλλιώς, όπως καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, γυρίζει την “πλάτη” στον ΣΥΡΙΖΑ και στρέφεται προς τη Δεξιά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι γνωστό δε όσον αφορά τις εσωκομματικές “τριβές” πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που είναι και ο επικεφαλής των “53”, έχει εκφράσει δυσφορία για την απαίτηση του ΔΝΤ να μειωθεί περαιτέρω το αφορολόγητο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο