Αθλητισμός

Στο κυνήγι του Ολυμπιακού

​Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι του ο Παναθηναϊκός! Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ μπορεί να μην εντυπωσιάζει, μπορεί να φορτσάρει αλλά παίρνει τους βαθμούς που χρειάζεται και το κυριότερο έδειξε απόψε με αντίπαλο την καλοδουλεμένη και επικίνδυνη Μπάμπεργκ ότι μπορεί να βελτιωθεί και να αποκτήσει κι άλλες διαστάσεις στο παιχνίδι του.  Το ματς με […]

​Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι του ο Παναθηναϊκός! Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ μπορεί να μην εντυπωσιάζει, μπορεί να φορτσάρει αλλά παίρνει τους βαθμούς που χρειάζεται και το κυριότερο έδειξε απόψε με αντίπαλο την καλοδουλεμένη και επικίνδυνη Μπάμπεργκ ότι μπορεί να βελτιωθεί και να αποκτήσει κι άλλες διαστάσεις στο παιχνίδι του. 

Το ματς με την ομάδα του Τρινκιέρι, η οποία είναι η δεύτερη ομάδα που ο Παναθηναϊκός «διπλώσει» σε νίκες, έδειξε πόσο πολύτιμο είναι το inside game, πόσο απαραίτητο είναι για τους Πράσινους να είναι θετικός ο Γιάννης Μπουρούσης. Ο Έλληνας σέντερ είναι ο μοναδικός που μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς μέσα στη ρακέτα, να είναι το «σκαλοπάτι» ώστε να κυκλοφορήσει η μπάλα από μέσα προς τα έξω, είναι τέλος πάντων ο μοναδικός που αλλάξει την κίνηση της μπάλας η οποία χωρίς τον Μπουρούσης έχει σταθερά… ελλειπτική τροχιά στα 6μ75! 

Δίχως έμφαση στο low-post, ο Παναθηναϊκός κυκλοφορεί (μονότονα) τη μπάλα στην περιφέρεια ή είναι σε θέση να τη μεταφέρει κοντά στο καλάθι μόνο με ντρίμπλα! Όλοι νομίζω πως γνωρίζουν πλέον πόσο σημαντική είναι η σωστή και γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας, πόσο καθοριστική είναι η έξτρα πάσα, πόσα προβλήματα βάζει στην αντίπαλη άμυνα η μεταφορά του παιχνιδιού από μέσα έξω και τούμπαλιν. 

Απόψε στο κρίσιμο σημείο, ο Παναθηναϊκός μπόρεσε να το πράξει αυτό και μάλιστα με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Η Μπάμπεργκ δεν έχει παίκτες να κοιτάξουν στα μάτια τον Γιάννη Μπουρούση, ο Τσάβι Πασκουάλ του «έδωσε» τη μπάλα και ο 34χρονος σέντερ έκανε ρεκόρ στη θητεία με τον Παναθηναϊκό, αποδεικνύοντας πόσο χρειάζονται οι Πράσινοι το δικό του καλό παιχνίδι. Και από τη στιγμή που ο Μπουρούσης είναι μόνος κι έρημος (στη Μπασκόνια είχε δύο παίκτες που έριχναν «ξύλο» και «καθάριζαν» σε μεγάλο βαθμό τη ρακέτα, τους Πλάνινιτς, Ντιοπ), ο Έλληνας σέντερ δεν δικαιούται ούτε σε ένα ματς να μην είναι καλός. Η απαίτηση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όσο ο Νικ Καλάθης δεν πιάνει τις αποδόσεις του 2016…

Οι Πράσινοι με την νίκη που έκαναν, έφθασαν στο 13-9 και βρίσκονται μόνοι στην 5η θέση και πλέον -όπως είπαμε και μετά τη νίκη στην Κωνσταντινούπολη επί της Γαλατασαράι- δεν κοιτάνε πίσω τους. Η πρόκριση στα προημιτελικά μόνο με αυτοχειρία χάνεται στις αγωνιστικές που απομένουν. Σε αυτούς τους 8 αγώνες που απομένουν ο Παναθηναϊκός έχει πλέον δύο στόχους.

1ον να ανεβάσει την απόδοση του σε άμυνα και επίθεση. Να αποκτήσει περισσότερες συνεργασίες και αυτοματισμούς. Να έχει πιο σταθερό inside game και να βοηθήσει τον Νικ Καλάθη να επανέλθει σε καλές βραδιές. 

2ον να κυνηγήσει τον Ολυμπιακό και σε δεύτερο πλάνο την Φενέρμπαχτσε του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Τι εννοώ; Για να πολλαπλασιάσει ο Παναθηναϊκός τις ελπίδες του να επιστρέψει στο φάιναλ-φορ πρέπει είτε να συναντήσει τον γνώριμο του Ολυμπιακό ή να κάνει την μεγάλη ανατροπή και να πάρει στο φινάλε της κανονικής περιόδου το πλεονέκτημα έδρας. 

Με τη Ρεάλ και τη ΤΣΣΚΑ να βρίσκονται σε απόσταση και να είναι πιο ποιοτικές ομάδες, τον Ολυμπιακό να έχει πλεονέκτημα με τις δύο νίκες, μόνο η Φενέρμπαχτσε παραμένει στον ορίζοντα, έστω κι αν δεν είναι κοντά. Επομένως αν δεν κατορθώσει ο ΠΑΟ την ανατροπή, τότε από τις ομάδες που φαίνεται ότι θα μοιραστούν τις τέσσερις θέσεις που προσφέρουν πλεονέκτημα έδρας, η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ θα έχει περισσότερες πιθανότητες σε σειρά αγώνων με αντίπαλο τον Ολυμπιακό και όχι με τις Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ, Φενέρμπαχτσε. 

Δεν λέω ότι θα περάσει εκείνος. Και δεν λέω ότι είναι καλύτερη ομάδα από τον Ολυμπιακό. Όσοι διαβάζετε πιστά τα post στο blog μου, θα έχετε διαπιστώσει την εκτίμηση που τρέφω για την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Όμως τα clasico της Ελλάδας είναι ντέρμπι ειδικών συνθηκών, το ΣΕΦ είναι για τον ΠΑΟ πιο… φιλικό και γνώριμο από τα άλλα γήπεδα της Ευρωλίγκας (με τη σημείωση ότι το αντίστοιχο βεβαίως ισχύει και για τον Ολυμπιακό σχετικά με το ΟΑΚΑ, αφού άλλωστε οι Ερυθρόλευκοι είναι οι μόνοι που πέρασαν νικηφόρα από το γήπεδο του Παναθηναϊκού).

ΥΓ: Μεγάλη βοήθεια στην ισορροπία της ομάδας, αλλά και στην αφύπνιση του Νικ Καλάθη πιστεύω πως θα προσφέρει ο Τζέιμς Γκιστ. Ο Αμερικανός θα δώσει ενεργεια στην άμυνα αλλά και θα προσφέρει πόντους ύστερα από pick’n’roll που είναι εξπέρ ο Έλληνας πόιντ-γκαρντ. Συνολικά ο ΠΑΟ θα είναι καλύτερος με τον Γκιστ.

Πηγή: sdna.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο