Αθλητισμός

Ο αληθινός Παπανικολάου στα λόγια του Σπανούλη

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Ζαλγκίρις (21:00) και ο Κώστας Παπανικολάου για ακόμα μία φορά αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα μεγάλα... όπλα της ομάδας του, καθώς έχει επαληθεύσει απόλυτα τα λεγόμενα του αρχηγού του, Βασίλη Σπανούλη.

​Κώστας Παπανικολάου το τελευταίο διάστημα αποτελεί τον πιο φορμαρισμένο παίκτη των πρωταθλητών Ελλάδας και απέναντι στην Ζαλγκίρις θα επιδιώξει να συνεισφέρει στο… ποσοστό που του αναλογεί, ώστε η ομάδα του να πάρει την 16η φετινή της νίκη στην Euroleague και να κάνει ακόμα ένα βήμα προς το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ. Οσον αφορά το «ποσοστό» που αναλογεί στον Ελληνα άσο, ο ίδιος έχει φροντίζει να το αυξάνει διαρκώς, καθώς ο παλιός και καλός «Pap» is back!

O διεθνής φόργουορντ πριν από περίπου έναν χρόνο και μετά την… περιπέτεια του ΝΒΑ επέστρεψε στο «σπίτι» του, καθώς στις 20 Ιανουαρίου του 2016 υπέγραψε στον Ολυμπιακό υλοποιώντας συγχρόνως την τεράστια επιθυμία και των δύο πλευρών να συνεργαστούν εκ νέου.

Ο «Παπ» την περσινή σεζόν χρειάστηκε τον… χρόνο του, καθώς μόνο σαν μεταβατική για τον ίδιο, αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Το καλοκαίρι, όμως, δούλεψε αρκετά. Ακολούθησε πιστά το πρόγραμμά του και πλέον έχει βρει τον παλιό καλό εαυτό του. Ισως και να τον έχει ξεπεράσει. Για να συμβεί, όμως, αυτό χρειάστηκε πρώτα να ανατρέψει τα δεδομένα…

Ειδικών αποστολών… 

Ο Κώστας Παπανικολάου στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν έμοιαζε περισσότερο με έναν παίκτη ειδικών αποστολών, καθώς τα πήγαινε πολύ καλά σε διάφορα καθήκοντα – όπως π.χ. να… βγάζει εκτός παιχνιδιού τους γκαρντ των αντιπάλων του Ολυμπιακού – αλλά δεν μπορούσε να βοηθήσει την ομάδα του… εκτελεστικά. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως τα εύστοχα τρίποντα του στις πρώτες 9 αγωνιστικές της Euroleague έμοιαζαν περισσότερο με… γκολ (2/24, 8,3%). Οι άστοχες προσπάθειες δεν τον άφησαν ανεπηρέαστο, καθώς του συστήθηκε η διστακτικότητα και του πέρασε… χειροπέδες στις πρώτες 9 «στροφές» της Euroleague.

Κλειδιά η πίστη, η ποιότητα και η ομάδα 

Ο Κώστας Παπανικολάου, όμως, δεν το έβαλε κάτω, καθώς δεν άφησε να τον νικήσουν η διστακτικότητα, η δύσκολη σεζόν 2015-16 και το… παρκάρισμά του στην άκρη του πάγκου της Εθνικής σε μεγάλη διάρκεια του Ευρωμπάσκετ του 2015, μιας και δεν είχε συγκεκριμένο ρόλο στην επίσημη αγαπημένη. Ο Ολυμπιακός δεν έχασε στιγμή την πίστη του στις δυνατότητες του Κώστα Παπανικολάου, ο οποίος μέσα από την άμυνα, τα μικρά πράγματα και τις λεπτομέρειες που μπορεί να μην είναι εύκολα ορατές, ξαναβρήκε και το χέρι του, μιας και η ποιότητα του είναι αναμφισβήτητη.

Τα 2/24 τρίποντα ανήκουν στο παρελθόν, αφού έχουν δώσει την θέση τους στα 16/53 (30,2%), καθώς από την 10η αγωνιστική της Euroleague ο Κώστας Παπανικολάου μετράει 14/29 (48,3%) σουτ πίσω από την γραμμή των 6.75 μέτρων στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Μόνο ο… Γιουλ μπροστά του! 

Ο διεθνής φόργουορντ κατά την διάρκεια ενός αγώνα κάνει πολλές δουλειές στο παρκέ και είναι από τους παίκτες εκείνους που… τσαλακώνονται. Πρόσφατο και ενδεικτικό παράδειγμα είναι η αποστολή που έφερε εις πέρας στο Καζάν, όταν ανέλαβε το μαρκάρισμα του Κιθ Λάνγκφορντ και φρόντισε έτσι ώστε- έχοντας την βοήθεια των Μάντζαρη και Παπαπέτρου στη συνέχεια του αγώνα – ο αρχισκόρερ της Euroleague να μπει αργά και ανώδυνα για τον Ολυμπιακό στο παιχνίδι.

Ο Κώστας Παπανικολάου στη φετινή Euroleague έχει μέσο όρο 7,3 πόντους, 4,4 ριμπάουντ, 1,3 ασίστ, 1,1 λάθη και 0,4 τάπες, αλλά η πραγματική του προσφορά στο παιχνίδι της ομάδας τους δεν αποτυπώνεται πλήρως στην απλή στατιστική καταγραφή της παρουσίας του στα 21 ματς που έχει συμμετάσχει. Είναι χαρακτηριστικό δε πως η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου με τον Ελληνα φόργουορντ στην πεντάδα της βρίσκεται στο +133 από τους αντιπάλους της και ο μοναδικός παίκτης βρίσκεται μπροστά από τον Παπανικολάου στην συγκεκριμένη λίστα είναι ο Σέρχιο Γιουλ της Ρεάλ Μαδρίτης (+152).

Από τους καλύτερους συμπαίκτες… 

Ο Κώστας Παπανικολάου…έπεσε, αλλά σηκώθηκε πιο δυνατός και είναι εκεί για να απλώσει χείρα βοηθείας στους συμπαίκτες του ανταποδίδοντας συγχρόνως και όσα του έδωσε η ομάδα του μέχρι να βρει για τα καλά τα πατήματά του. «Τι είναι ο Ολυμπιακός; Κάθε φορά που πέφτεις να σηκώνεσαι πιο δυνατός», έχει πει ο Βασίλης Σπανούλης και η πορεία του Κώστα Παπανικολάου μαρτυράει την αλήθεια της απάντησης του αρχηγού του.

Ο «Παπ», όμως, πέρα από ένας πολύ καλός ποιοτικός παίκτης είναι ακόμα καλύτερος συμπαίκτης! Δύσκολα, θα σταθεί στη δική του απόδοση, καθώς – όπως οι περισσότεροι αθλητές – προτιμά να επισημαίνει την επιτυχία της ομάδας του. Ο διεθνής άσος, όμως, δεν θα χάσει ευκαιρία να τονίσει την καλή απόδοση ενός συμπαίκτη του και ακόμα κι αν δεν έχει ερωτηθεί για αυτή, θα βρει τον τρόπο να γυρίσει την απάντησή του με τέτοιον τρόπο, ώστε απονείμει τα εύσημα στον «συμπολεμιστή» και… αδελφό του.

Ο Κώστας Παπανικολάου είναι από τους παίκτες που βιώνουν έντονα το παιχνίδι. Παθιάζεται, βγάζει ενέργεια και το δείχνει. Ενα καλάθι ενός συμπαίκτη του, όμως, θα το ζήσει πιο έντονα και θα το πανηγυρίσει περισσότερο από μία δική του καλή προσπάθεια, ενώ θα είναι κι εκεί για να του… αναπτερώσει το ηθικό.

Ο Ερικ Γκριν π.χ. στο ματς με τον Κόροιβο κι έπειτα από δέκα λεπτά παραμονής στο παρκέ κάθισε στον πάγκο, καθώς ήταν άστοχος. Ο Αμερικανός εμφανώς απογοητευμένος κι εκνευρισμένος μονολογούσε μέχρι την στιγμή που ο εκτός αποστολής σε εκείνο το παιχνίδι, Κώστας Παπανικολάου τον πλησίασε για να τον φέρει στα… ίσια του και να τον ηρεμήσει.

Ο Παναγιώτης και ο Γιώργος Αγγελόπουλος το καλοκαίρι του 2011 πήραν μία γενναία απόφαση ανακαλώντας την αρχική τους πρόθεση να αποχωρήσουν από την ΚΑΕ Ολυμπιακός για τους γνωστούς λόγους που είχαν αναφέρει. Η αλλαγή στη φιλοσοφία του Ολυμπιακού και η επιτυχία που την συνόδευσε βασίστηκε στα… παιδιά του Πειραιά, όπως είναι ο Κώστας Παπανικολάου, ο οποίος γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις όσο λίγοι στον Ολυμπιακό, ενώ κάτι ανάλογο ισχύει και για την προσφορά του στους πρωταθλητές Ελλάδας, γεγονός που κάνει τους «ερυθρόλευκους» να τρίβουν χέρια τους από ικανοποίηση.

Πηγή: sdna.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο