Παιδί

Μιλήστε στα παιδιά για την αξία των χρημάτων

Οι γονείς ασκούν τη σημαντικότερη επιρροή ως προς το πώς θα εξελιχθεί ένας άνθρωπος σε σχέση με τα οικονομικά του.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα παιδιά θα έπρεπε να εξοικειωθούν με τα χρήματα από πολύ μικρή ηλικία. Όσο πιο νωρίς “εκπαιδεύονται” τα παιδιά για τα λεφτά, τόσο το καλύτερο.

Η Μπεθ Κόμπλινερ είναι συγγραφέας πολλών best sellers για τη συμπεριφορά των γονιών προς τα παιδιά. Η ίδια εξηγεί πως από τη στιγμή που το παιδί είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να μιλήσει, τότε μπορεί να καταλάβει και την έννοια των χρημάτων στην κοινωνία. Και αυτή είναι η σωστή στιγμή που θα πρέπει να έρθει σε επαφή με τις έννοιες αυτές και την σημασία τους.

Οι γονείς άλλωστε ασκούν τη σημαντικότερη επιρροή ως προς το πώς θα εξελιχθεί ένας άνθρωπος σε σχέση με τα οικονομικά του.

Ακόμα και εάν ο πατέρας ή η μητέρα ντρέπονται για τον τρόπο που χειρίζονται τα οικονομικά της οικογένειας, δε θα πρέπει να διστάσουν να μιλήσουν στο παιδί. Τα μαθήματα που θα πάρει θα είναι πολύτιμα, εξηγεί η Κόμπλινερ.

Μάλιστα, η ίδια, δίνει έξι απλές συμβουλές στους γονείς για να εντάξουν το ζήτημα των χρημάτων στην καθημερινότητα των παιδιών:

1. Ξεκινήστε νωρίτερα από όταν πιστεύετε πως πρέπει

Εάν για παράδειγμα, το νήπιο παίζει με το πορτοφόλι σας, πείτε του από πού προέρχονται τα λεφτά και πως τα χρησιμοποιούμε για να αγοράσουμε τα πράγματα που μας είναι απαραίτητα.

2. Μιλήστε αναλόγως με την ηλικία του παιδιού

Ένα τετράχρονο δε μπορεί φυσικά να καταλάβει τί είναι τα επιτόκια, αλλά μπορεί να καταλάβει ότι η μαμά του έχασε τη δουλειά της και τώρα δεν θα τρώμε πολλές φορές εκτός σπιτιού γιατί το σπίτι είναι πιο οικονομικό από το εστιατόριο. Και αυτό θα του μείνει για πάντα.

3. Μιλήστε με ιστορίες

Καλή η θεωρία, αλλά τα παραδείγματα εντυπώνονται στα παιδιά. Χρησιμοποιήστε τον αγαπημένο του γείτονα ως παράδειγμα και εξηγήστε στο παιδί πως κατάφερε να πραγματοποιήσει το ταξίδι που ονειρευόταν, γιατί αποταμίευε κάθε ημέρα ένα μικρό χρηματικό ποσό.

4. Μιλήστε με αριθμούς

Άλλο είναι να πεις πως πρέπει να αποταμιεύεις και άλλο να πεις πως εάν βάζεις στην άκρη 500 ευρώ το χρόνο, τότε σε 30 χρόνια θα έχεις 15.000 ευρώ. (Προφανώς αυτό το παράδειγμα. αφορά σε μεγαλύτερα παιδιά που μπορούν να αντιληφθούν την έννοια της αξίας των χρημάτων).

5. Μην τσακώνεστε για τα χρήματα μπροστά στο παιδί

Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά που άκουγαν τους γονείς τους να τσακώνονται για τα λεφτά, έγιναν σπάραλοι ενήλικες που δημιουργούσαν χρέη.

6. Μην δίνετε ανεξέλεγκτα χρήματα στο παιδί

Γιατί δυσκολεύεται να κατανοήσει τον κόπο με τον οποίο δημιουργήθηκαν αυτά τα χρήματα.