Ως ανέφικτο και ανεπιθύμητο χαρακτηρίζει ο ΣΕΒ το ενδεχόμενο ενός Grexit, τονίζοντας πως «η λύση αυτή είναι το ίδιο εξωφρενική με την πρόταση που κυκλοφορεί ότι κάποιος πολύ πλούσιος θα αποπληρώσει το ελληνικό χρέος».
Ειδικότερα, στο εβδομαδιαίο δελτίο του Συνδέσμου, τονίζεται πως τον τελευταίο καιρό γίνεται πάλι μια ανώφελη συζήτηση για την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, ως μία λύση στην υποτιθέμενη «αδυναμία» μας να θέσουμε υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά μας και τη βιωσιμότητα του χρέους.
Ο ΣΕΒ επαναλαμβάνει ότι «μία έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη, με μονομερή διαγραφή του χρέους από την πλευρά μας, δεν θα λύσει το πρόβλημα του χρέους».
Το χρέος, όπως εξηγεί, είναι απαιτητό σε ευρώ και αν δεν εξυπηρετείται κανονικά, τότε η χώρα μας θα απομονωθεί στη διεθνή κοινότητα, διακινδυνεύοντας το σύνολο των οικονομικών και κοινωνικών της επιτευγμάτων.
Ως παράδειγμα επικαλείται τις εμπορικές συναλλαγές, προειδοποιώντας πως η χώρα δεν θα μπορεί σε μεγάλο βαθμό, να καλύψει τις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (53 δισ. ευρώ) και ως αποτέλεσμα, η παραγωγική δομή θα καταρρεύσει.
«Όχι μόνο γιατί τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα (6,5 δισ. ευρώ), κυρίως σε χρυσό, είναι περιορισμένα, αλλά και τα ισόποσα περίπου με τις εισαγωγές, έσοδα εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, κυρίως από τουρισμό και μεταφορές, θα εξασθενήσουν σημαντικά λόγω του εξοστρακισμού της χώρας από τη διεθνή νομιμότητα» σπεύδει να προσθέσει.
Στο ίδιο πλαίσιο, επισημαίνει ότι οι αναταράξεις στις εμπορικές συναλλαγές της χώρας θα συμπέσουν κατά πάσα πιθανότητα, με μία επέκταση του προστατευτισμού στο διεθνές εμπόριο. Κάτι τέτοιο, υποστηρίζει ο ΣΕΒ, θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρό για την Ελλάδα που θα μείνει εκτός νυμφώνος, χωρίς την προστασία της συμμετοχής της σε ένα μεγάλο εμπορικό μπλοκ.
Τέλος, καταλήγει η έκθεση του Συνδέσμου, η μετατροπή του ευρώ σε ένα ασθενέστερο εθνικό νόμισμα θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος και αποταμιεύσεων από τα χαμηλότερα στα υψηλότερα στρώματα, που καμία πολιτική δύναμη δεν πρόκειται να επιχειρήσει αν έχει σώας τας φρένας.