Οικονομία

EWG: Στα “τάρταρα” οι προσδοκίες για αμοιβαίους συμβιβασμούς

Υπό το βάρος ισχυρών πιέσεων που ασκούν στην Αθήνα οι δανειστές πραγματοποιείται σήμερα η συνεδρίαση του Euro Working Group, όπου ο Γ. Χουλιαράκης θα συζητήσει συμβιβαστικές λύσεις, που θα επιτρέψουν την επάνοδο των εκπροσώπων των Θεσμών στην Αθήνα, για να κλείσει η τεχνική συμφωνία πριν από το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Δίνοντας λίγες ελπίδες για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι το Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προβληματίζονται για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης καθώς ο πήχης για μία συμφωνία φαίνεται να έχει σηκωθεί ακόμα μία φορά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η διαφορετική προσέγγιση Ευρωπαίων και ΔΝΤ ως προς το ελληνικό ζήτημα έγινε ξεκάθαρη μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος δήλωσε πως η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα από ό,τι εκτιμά το ΔΝΤ καθώς σχολίαζε την έκθεση του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα στην συνεδρίαση του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ήταν ξεκάθαρη η διαφορά των «στρατοπέδων» ίσως πρώτη φορά τόσο έντονα όπως λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με την ευρωπαϊκή πλευρά ( Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο Ισπανία) να υποστηρίζουν ότι η πρόβλεψη του ΔΝΤ για περαιτέρω μείωση της ανάπτυξης από την τελευταία πρόβλεψη δεν δικαιολογείται σε τέτοιο βαθμό που χρειάστηκε η ομάδα αξιωματούχων που ασχολούνται με το ελληνικό πρόγραμμα ( Π. Τόμσεν, Ν. Βελκουλέσκου) να εξηγήσει πιο αναλυτικά από που προκύπτουν οι υπολογισμοί χωρίς όμως να πείθει τους Ευρωπαίους.

Από την άλλη, οι μεγάλες χώρες όπως ΗΠΑ, Αυστραλία, Βραζιλία, Κίνα, Αργεντινή υποστήριξαν πως οι υπολογισμοί του ειδικών του Ταμείου είναι σωστοί και ότι θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Μια «πρόγευση» των έως τώρα εξελίξεων στην αξιολόγηση – εν όψει του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, αλλά και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο – αναμένεται να υπάρξει κατά τη συνεδρίαση του Euro Working Group. Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών, θα συζητήσουν την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων. Επισημαίνουν δε, ότι με ενδιαφέρον αναμένονται πάντα οι δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ.

Η δεύτερη αξιολόγηση , τώρα μεταφέρεται για να κλείσει τον Μάρτιο με λιγότερα μέτρα περίπου 2,5 με 3 δισεκ. νομοθετημένα και προς το τέλος του 2017 να επαναξιολογηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία θα συνδεθούν με την 3η και 4η αξιολόγηση.

Πάντως εντατικές επαφές γίνονται στο παρασκήνιο για να ξεμπλοκάρει η δεύτερη αξιολόγηση εν όψει του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα δόση έως τον Ιούλιο για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, αξιωματούχοι της ΕΕ φοβούνται ένα σενάριο παρατεταμένης αβεβαιότητας που θα πλήξει την επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, μετατρέποντας τις προβλέψεις του ΔΝΤ σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Επιπλέον, η σύνοδος του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου θα είναι η τελευταία πριν από τις γενικές εκλογές στην Ολλανδία, που είναι οι πρώτες σε μία σειρά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη φέτος.