Κόσμος

Γερμανία: Και το FDP ζητά Grexit

Πρώτα η αποχώρηση από την Ευρωζώνη και μετά η ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα, τονίζει ο δυνητικός σύμμαχος του κόμματος της Άγκελα Μέρκελ.

Ακόμα μια φωνή που ζητά την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ προστέθηκε στην προεκλογική περίοδο της Γερμανίας, με τον επικεφαλής του κόμματος Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) να αναφέρει την Πέμπτη πως πρώτα πρέπει να προκύψει το Grexit και μετά να δοθεί η απομείωση χρέους προς την Ελλάδα.

Η Ελλάδα θα πρέπει, ωστόσο, να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο ηγέτης του FDP Κρίστιαν Λίντνερ στο Deutschlandfunk, προκειμένου να μπορεί να λαμβάνει επιδοτήσεις που θα διατεθούν για υποδομές ή τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα χρειάζεται να έχει διαγραφή χρεών», δήλωσε ο Λίντνερ. «Τα χρέη της Ελλάδας μπορούν να διαγραφούν μόνο εκτός της ευρωζώνης, άρα μιλάμε για Grexit».

Ο Λίντνερ δήλωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν σκοπεύει να εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, άρα η στρατηγική χρειάζεται να αλλάξει.

Σημειώνεται πως το FDP εμφανίζεται στις δημοκοπήσεις να δίνει μάχη για την είσοδο στη Μπούντεσταγκ, ενώ σε περίπτωση που εισέλθει τελικώς στη γερμανική βουλή οι αναλυτές αναμένουν να είναι ένα από τα κόμματα με τα οποία η Άγκελα Μέρκελ θα μπορούσε να συμμαχήσει για την επόμενη κυβέρνηση.