Αθλητισμός

Για να κάνεις… ομελέτα με μικρούς πρέπει να σπάσεις αυγά

Ο Πάουλο Μπέντο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στους μικρούς του Ολυμπιακού στο ματς του Κυπέλλου με τον Ατρόμητο. Κάτι που κατ' εξοχήν γίνεται στο εξωτερικό, αλλά στην Ελλάδα φαντάζει στο μυαλό αρκετών ως κάτι ξένο.

​Ο Ολυμπιακός… έσφυζε από νιότη στο ματς Κυπέλλου με τον Ατρόμητο. Και μάλιστα με ταυτότητα ελληνική. Ο Πάουλο Μπέντο πιστός στο δόγμα της εμπιστοσύνης που δείχνει στους νεαρούς Έλληνες ποδοσφαιριστές του ρόστερ δεν δίστασε να ξεκινήσει με τέσσερις νεαρούς Έλληνες παίκτες στην ενδεκάδα, χρησιμοποιώντας από την αρχή τον 18χρονο Δημήτρη Νικολάου, τον 18χρονο Παναγιώτη Ρέτσο, τον 19χρονο Θανάση Ανδρούτσο και τον 19χρονο Γιώργο Μανθάτη.

Η χθεσινή μέρα ήταν ξεχωριστή ειδικά για τον Παναγιώτη Ρέτσο, ο οποίος έγινε ο νεαρότερος αρχηγός στην ιστορία του Ολυμπιακού, φορώντας το περιβραχιόνιο της ομάδας. Και μάλιστα σε μία ξεχωριστή μέρα για τον σύλλογο, ανήμερα της τραγωδίας των θυμάτων της Θύρας 7. Ο Μπέντο έχει δεχθεί ισχυρή κριτική για το γεγονός της χρησιμοποίησης των… πιτσιρικάδων, έχοντας αποδείξει ότι δεν φοβάται να ρισκάρει και να ρίξει στη μάχη τους νεαρούς Έλληνες παίκτες του ρόστερ.

Ο Πορτογάλος τεχνικός, όμως, κάνει το αυτονόητο. Γιατί αν δεν δώσει ευκαιρία στους ταλαντούχους παίκτες που διαθέτει ο Ολυμπιακός σε παιχνίδια του Κυπέλλου, κάτι που γίνεται κατ’ εξακολούθηση στις αντίστοιχες διοργανώσεις στο εξωτερικό, τότε οι συγκεκριμένοι παίκτες σε ποια παιχνίδια θα πάρουν ευκαιρίες που θα τους δώσουν σημαντικές εμπειρίες για τη συνέχεια;

Τη στιγμή λοιπόν που στην Ελλάδα υπάρχει… μουρμούρα για τα ρίσκα του Μπέντο, στο εξωτερικό είναι κάτι που είναι αυτονόητο. Στη Λίβερπουλ για παράδειγμα ο Γιούργκεν Κλοπ δεν δίστασε να ρίξει στο πρόσφατο παιχνίδι Κυπέλλου με τη Γουλβς τέσσερις νεαρούς στην ενδεκάδα των «Κόκκινων» από 17 ως 21 ετών. Γούντμπερν, Γκόμεζ, Ετζάρια, και Ράνταλ ξεκίνησαν βασικοί, και παρά τον αποκλεισμό-σοκ που γνώρισε η Λίβερπουλ κανείς δεν στηλίτευσε τον Κλοπ για τις συγκεκριμένες επιλογές του στο αρχικό σχήμα. Το ίδιο μάλιστα είχε κάνει ο Κλοπ και στο ματς Κυπέλλου του προηγούμενου γύρου με την Πλίμουθ, όπου παρέταξε τη νεότερη ενδεκάδα στην ιστορία της Λίβερπουλ με μέσο όρο ηλικίας κάτω των 22 ετών.

Ανάλογη πρακτική ακολουθεί και ο Αρσέν Βενγκέρ στην Άρσεναλ, εδώ και χρόνια, διατηρώντας την μέχρι και σήμερα. Σε παιχνίδια των πρώτων γύρων του Κυπέλλου, καθώς και σε όλα τα ματς του Λιγκ Καπ, ο Αλσατός τεχνικός πάντα προχωράει σε σημαντικό rotation στην ενδεκάδα, δίνοντας την ευκαιρία σε νέα ταλέντα των ακαδημιών να πάρουν τις ευκαιρίες και να διεκδικήσουν τη θέση τους στην πρώτη ομάδα. Στο πρόσφατο 0-5 επί της Σαουθάμπτον, ο Βενγκέρ έριξε από την αρχή στον αγώνα τον 21χρονο Χόλντινγκ και τους 19χρονους Μέιτλαντ-Νάιλς και Ρεϊν-Αντελαΐντ, ενώ σε ματς του Λιγκ Καπ δίνονται ευκαιρίες σε αρκετούς «πιτσιρικάδες» των «Κανονιέρηδων» να ξεκινήσουν στο αρχικό σχήμα.

Οι περιπτώσεις των Λίβερπουλ και Άρσεναλ είναι ενδεικτικές και είναι δύο από τις αρκετές που μπορεί να ξεχωρίσει κάποιος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Παρά τα όποια αποτελέσματα όμως, κανείς δεν προχωράει σε κριτική των επιλογών του εκάστοτε προπονητή. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη πρακτική θεωρείται κάτι δεδομένο, κάτι φυσιολογικό, κάτι που βοηθάει τον σύλλογο να αναδείξει το ταλέντο που έρχεται από πίσω και αποτελεί το μέλλον της κάθε ομάδας.

Έτσι και ο Μπέντο, λειτουργώντας με ανάλογο τρόπο, δίνει τη δυνατότητα στον Ρέτσο, στον Νικολάου, στον Μανθάτη και στον Ανδρούτσο να «ψηθούν» με την πρώτη ομάδα σε επίσημους και κρίσιμους αγώνες, χτίζοντας με αυτόν τον τρόπο το μέλλον του Ολυμπιακού, αλλά και το μέλλον των ίδιων των ποδοσφαιριστών του. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει την εξέλιξη του κάθε ταλέντου. Αλλά το σίγουρο είναι πως ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων, τα οφέλη στην πορεία θα είναι πιο σημαντικά από ένα ή δύο μεμονωμένα αποτελέσματα τη δεδομένη στιγμή.

Πηγή: sdna.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο