Τεχνολογία

Guardian Angel: Εφαρμογή για ηλικιωμένους με άνοια

Το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα IN LIFE στοχεύει στη δημιουργία και δοκιμή ενός συστήματος παρακολούθησης και υποβοήθησης ασθενών με άνοια/ γνωσιακές διαταραχές με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών, ώστε να επιμηκυνθεί το διάστημα ανεξάρτητης διαβίωσής τους.

Έναν φύλακα άγγελο για ηλικιωμένους με ήπια γνωσιακή διαταραχή αποτελεί η εφαρμογή “Guardian Angel”, η οποία έχει αρχίσει να δοκιμάζεται στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος “IN LIFE” στο νοσοκομείο Παπανικολάου/Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ). Πρόκειται για μια φορητή εφαρμογή, που αποτελείται από ένα βραχιόλι, το οποίο σε συνδυασμό με ένα τάμπλετ παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης του ασθενούς.

Το βραχιόλι αυτό διαθέτει ειδικό αισθητήρα που καταγράφει τον καρδιακό παλμό, την πίεση, τις ώρες ύπνου και τα βήματα που κάνει ο χρήστης και τα δεδομένα αυτά αποστέλλονται μέσω bluetooth στο τάμπλετ, από το οποίο μπορεί να παρακολουθεί τον ηλικιωμένο ο γιατρός ή ο συγγενής/φροντιστής του.

Η εφαρμογή “Guardian Angel”, το λογισμικό της οποίας αναπτύχθηκε από το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), βρίσκεται ήδη στα χέρια 67 ηλικιωμένων, με μέσο όρο ηλικίας τα 67,5 έτη, στο πλαίσιο της πιλοτικής κλινικής δοκιμής, που πραγματοποιείται στο νοσοκομείο Παπανικολάου/ΨΝΘ.

Το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα IN LIFE στοχεύει στη δημιουργία και δοκιμή ενός συστήματος παρακολούθησης και υποβοήθησης ασθενών με άνοια/ γνωσιακές διαταραχές με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών, ώστε να επιμηκυνθεί το διάστημα ανεξάρτητης διαβίωσής τους. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου Alzheimer & 2ο Μεσογειακό Συνέδριο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων και Συγγενών Διαταραχών, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Στο πρόγραμμα μετέχουν 20 Ευρωπαίοι εταίροι, μεταξύ των οποίων μονάδες φροντίδας, πανεπιστημιακά τμήματα, εταιρείες πληροφορικής με εξειδίκευση και ανάπτυξη νέων τεχνολογικών για αυτόνομη διαβίωση ατόμων με προβλήματα υγείας. Στην Ελλάδα εταίροι του προγράμματος είναι το Νοσοκομείο Παπανικολάου και το διασυνδεόμενο ΨΝΘ και το ΕΚΕΤΑ, δια των ινστιτούτων ΙΠΤΗΛ (Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών), ΙΜΕΤ (Μεταφορών) και Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ).

“Το ποσοστό των ανθρώπων με γνωσιακές διαταραχές που ζουν αυτόνομα ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο /βαθμό της υποκείμενης διαταραχής. Το ερευνητικό πρόγραμμα IN LIFE αποσκοπεί στην επιμήκυνση του διαστήματος της ανεξάρτητης διαβίωσης ηλικιωμένων με γνωσιακές διαταραχές μέσα από τη χρήση προσωποποιημένων και ανοιχτών τεχνολογικών υπηρεσιών που υποστηρίζουν επικοινωνία, οικιακές δραστηριότητες, μετακίνηση, παροχή υγείας και επαγγελματική παροχή φροντίδας σε ηλικιωμένους.

Tο πρόγραμμα προσφέρει 19 διαφορετικές υπηρεσίες προσαρμοζόμενες στις ιδιαιτερότητες συγκεκριμένων ομάδων ηλικιωμένων με ήπιες γνωσιακές διαταραχές, αρχόμενη άνοια και γνωσιακή έκπτωση με ιατρικές συννοσηρότητες . Οι υπηρεσίες θα παρέχονται και στους φροντιστές των ηλικιωμένων” ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστήςς δράσεων του IN LIFE , πνευμονολόγος-εντατικολόγος στην Α΄ ΜΕΘ του Παπανικολάου, Βαγγέλης Καϊμακάμης.

Το πρόγραμμα ΙΝ LIFE περιλαμβάνει τεχνολογική υποδομή με υπηρεσίες όπως: ψηφιακό βοηθό ημερήσιων εργασιών, παρακολούθηση ημερήσιας δραστηριότητας, πνευματική άσκηση /βελτίωση μνήμης, ηλεκτρονικό θυρωρό, ανιχνευτή πτώσης στο σπίτι, αξιολόγηση ικανότητας οδήγησης, σχεδιασμό και υποστήριξη οδικής διαδρομής, υποστήριξη χρήσης δημόσιων συγκοινωνιών, κοινωνικοποίηση και επικοινωνία, υποστήριξη πολυγλωσσίας, καταγραφή και επίβλεψη παροχής φροντίδας σε ηλικιωμένους, απομακρυσμένη ιατρική παρακολούθηση, διαχείριση ασθενών και καταγραφή παραπόνων.

Οι υπηρεσίες/εφαρμογές ενσωματώνονται σε ένα ενιαίο σύστημα βασισμένο στην αρχιτεκτονική του νέφους και δοκιμάζονται σε ασθενείς 6 Ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, με πάνω από 1200 συνολικά συμμετέχοντες ασθενείς και πλήθος φροντιστών /παρόχων υγείας στις κλινικές δοκιμές. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα IN LIFE ξεκίνησε στον Φεβρουάριο του 2015 και είναι 36μηνης διάρκειας.