Κόσμος

Μείωση του επενδυτικού κλίματος στην Ευρωζώνη λόγω Τραμπ

Μικρή υποχώρηση για το Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε η γερμανική Sentix.

Μείωση εμφάνισε ο δείκτης επενδυτικού κλίματος της γερμανικής εταιρίας Sentix για την Ευρωζώνη το Φεβρουάριο, λόγω των ανησυχιών που έχουν προκληθεί στις αγορές από τις κινήσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλτ Τραμπ.

Ειδικότερα, ο δείκτης μειώθηκε στις 17,4 μονάδες από 18,2 μονάδες τον Ιανουάριο. «Οι επενδυτές αντιδρούν στις πρώτες επίσημες ενέργειες του Ντόναλντ Τραμπ, βλέποντας ότι αποτελούν βάρος για την παγκόσμια οικονομία», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Οι σημερινές συνθήκες θεωρούνται πιο ευνοϊκές για τους επενδυτές, με τον σχετικό επιμέρους δείκτη να αυξάνεται το Φεβρουάριο στις 20,5 μονάδες – το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011 – έναντι 16,5 μονάδων τον Ιανουάριο. Οι προσδοκίες, όμως, για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη επιδεινώθηκαν, υποχωρώντας στις 14,3 από 20 μονάδες τον Ιανουάριο. Η Sentix σημείωσε, ωστόσο, ότι ο δείκτης του Φεβρουαρίου παραμένει υψηλότερος από τις 11,8 μονάδες του Δεκεμβρίου. Ο δείκτης για τη Γερμανία μειώθηκε στις 31,3 από 33,1 μονάδες.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γίνει «όχημα» για τα γερμανικά συμφέροντα και προβλέπει ότι και άλλες χώρες – μέλη θα φύγουν από την ΕΕ, όπως η Βρετανία. Ο Αμερικανός Πρόεδρος προειδοποίησε, επίσης, τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ότι θα επιβάλλει δασμό 35% στα οχήματά τους που εισάγονται στις ΗΠΑ. Ο κορυφαίος σύμβουλός του για το εμπόριο κατηγόρησε τη Γερμανία ότι χρησιμοποιεί ένα «υπερβολικά υποτιμημένο» ευρώ για να εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ και τους εταίρους της στην ΕΕ.