Αθλητισμός

Ικανός να διαλύσει τους πάντες αλλά και να διαλυθεί!

Ο Σωτήρης Βετάκης αναλύει πόσο πολύτιμο και καθοριστικό είναι το αποψινό διπλό του Παναθηναϊκού στην Πόλη, σημειώνει πως το μπάσκετ που παίζουν οι Πράσινοι μοιάζει με «δίκοπο μαχαίρι» και εξηγεί ότι ο Τσάβι Πασκουάλ απέκτησε απόψε 2,5 μήνες να προετοιμάσει την ομάδα για τις μεγάλες μάχες!

Η αδυναμία του Παναθηναϊκού να νικήσει μακριά από το ΟΑΚΑ δεν φάνηκε απόψε στο «Αμπντί Ιπεκτσί» και οι Πράσινοι με την (μόλις) 3η εκτός έδρας νίκη τους μπορούν πλέον να κοιτάνε μόνο μπροστά! Πίσω τους, μολονότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η 21η αγωνιστική, τολμώ να πω ότι δεν πρόκειται να κοιτάξουν ποτέ ξανά και η πρόκριση στα προημιτελικά μόνο με «αυτοκτονία» θα χαθεί. 

Κατά τη διάρκεια της σεζόν ομολογώ ότι πολλές φορές πέρασε από το μυαλό μου ότι ο Παναθηναϊκός ίσως ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί μέχρι τις τελευταίες αγωνιστικές και τούτη η σκέψη γινόταν πιο έντονη όσο οι αποτυχίες μακριά από το ΟΑΚΑ διαδέχονταν η μία την άλλη. Με την 7η θέση (12-9) και απόσταση τριών (ή δύο) νικών από τις ομάδες που θέλουν να προλάβουν το τρένο των «8» ο Παναθηναϊκός είναι εξαιρετικά δύσκολο να κινδυνέψει.

Εκείνο ωστόσο που μοιάζει… επικίνδυνο είναι το παιχνίδι που παίζει η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ. Επικίνδυνο από την μια για οποιονδήποτε αντίπαλο, αφού με 16/31 τρίποντα (51,6%) ανταγωνίζεται ακόμη και τους… Warriors, από την άλλη όμως είναι επικίνδυνο για τον εαυτό του αφού όταν σημειώνεις τρία λιγότερα δίποντα (13/30) και γενικώς δεν έχεις σημείο αναφοράς στο low-post, στερείσαι συνεργασιών και η ομαδική λειτουργία στην επίθεση σου δεν παίρνει υψηλό βαθμό τότε μπορείς να χάσεις είτε παιχνίδι που το έχεις στα δικά σου χέρια, είτε ματς που δεν το περιμένεις. 

Η Γαλατασαράϊ δεν είναι ομάδα που μπορεί να απειλήσει σε άλλο ρυθμό και ο αποψινός Παναθηναϊκός σε αυτό το τέμπο ήταν ασυναγώνιστος. Ο Φελντίν σούταρε λες και πετούσε βότσαλα στον Βόσπορο (ξεκίνησε με 5/5τρ), ο Σίγκλετον έβλεπε το καλάθι ως βαρέλι, ο Τζέιμς έπρεπε κάτι να τον ενοχλήσει στο μάτι για να χαλάσει ύστερα από 34 λεπτά αγώνα το απόλυτο του (4/4δ, 2/2τρ, 4/4β), ενώ ακόμη κι ο Καλάθης έβρισκε στόχο (2/3τρ) με κάθε πιθανό και απίθανο (στο 46-60) τρόπο. Πως να χάσει λοιπόν απόψε;

Όμως επειδή δεν θα είναι έτσι τα επόμενα ματς και ιδιαίτερα οι αγώνες στη σειρά των προημιτελικών, ο Παναθηναϊκός έχει αποκτήσει πλέον περιθώριο 2,5 μηνών για να προσθέσει παίκτες στο roster της και το rotation της, να βελτιωθεί στην επιθετική λειτουργία, να ενσωματώσει σε περίπου ένα μήνα τον Τζέιμς Γκιστ, να βρει περισσότερα σημεία αναφοράς για να μπορέσει να διεκδικήσει την επιστροφή στα φάιναλ-φορ μετά το 2012, είτε με τον Ολυμπιακό (3vs6) είτε με οποιαδήποτε άλλη ομάδα βρει στο δρόμο του στην επόμενη φάση.

Με τον Γκιστ ξανά στη δράση και την πιθανολογούμενη προσθήκη του Λάσμε, ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει ξανά παιχνίδι από pick’n’roll καταστάσεις, θα προσφέρει διέξοδο στον Νικ Καλάθη που φαίνεται να επηρεάζεται από τον παιχνίδι του Μάικ Τζέιμς και ενδεχομένως να προσθέσει παιχνίδι στο low-post με τον Μπουρούση, τον Τζεντίλε και τον Ρίβερς που θα έχουν πιο εύκολο έργο με τη συνδρομή των προαναφερθέντων.

Μέχρι τις 8 Απριλίου, οπότε ολοκληρώνεται η κανονική περίοδος υπάρχουν εννέα αγώνες που ο Τσάβι Πασκουάλ πρέπει να εκμεταλλευτεί για να διορθώσει το αγωνιστικό προφίλ ώστε τις 18/4 που αρχίζουν οι προημιτελικές σειρές οι Πράσινοι να είναι πανέτοιμοι για να κάνουν την ανατροπή. 

ΥΓ1: Ο Παναθηναϊκός έκανε την τρίτη νίκη του. Έχει νικήσει στο Μιλάνο, στο Μπάμπεργκ και απόψε στην Πόλη την Γαλατά. Εκεί που έχει χάσει ο Ολυμπιακός, ο οποίος με 6-4 είναι πρώτος στα εκτός έδρας ματς! 

ΥΓ2: Σπουδαία και γενναία απόφαση του Παναθηναϊκού να συνηγορήσει προκειμένου να γίνει ο τελικός στο Αλεξάνδρειο. Για να χαιρόμαστε και να πανηγυρίζουμε χρειάζονται κι άλλα βήματα, που αφορούν την αστυνομία, τα εισιτήρια, τη σωστή διανομή τους, τις νεκρές ζώνες του γηπέδου, την ήρεμη και ασφαλή μετακίνηση οπαδών και την ομαλή διεξαγωγή του τελικού. 

Έχει, λοιπόν, δρόμο ακόμη η υπόθεση και επίσης αρκετή αγωνία ως εκείνο το βράδυ. Ωστόσο η πρώτη κίνηση είναι πάντως και σπουδαία και γενναία, όπως αρμόζει σε έναν σύλλογο με την ιστορία του Παναθηναϊκού. Ότι καλύτερο και σημαντικότερο για τα σημερινά γενέθλια του! Ακόμη και από την αποψινή, πολύτιμη, νίκη στο «Αμπντί Ιπεκτσί».

Πηγή: sdna.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο