Μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου γράφτηκε το 2008, όταν ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα στα… χαρτιά από την ΑΕΚ ύστερα από απόφαση της επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ για την υπόθεση Βάλνερ στο παιχνίδι που διεξήχθη σαν σήμερα στις 3 Φεβρουαρίου του 2008.
Τι είχε συμβεί πριν από 9 χρόνια; Ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε τον -μαχόμενο για παραμονή- Απόλλωνα Καλαμαριάς εκτός έδρας, όπου ηττήθηκε με 1-0 με γκολ του Γιώργου Μπάρκογλου στις καθυστερήσεις (σ.σ. είχε περάσει ως αλλαγή στη θέση του Βάλνερ στο 78΄).
Εκείνη τη στιγμή η βαθμολογία έλεγε: 1ος Ολυμπιακός με 44β., 2ος Παναθηναϊκός με 43 β. και 3η ΑΕΚ με 42β.. Μετά την ήττα του Ολυμπιακού στην Καλαμαριά, οι «πράσινοι» ανέβηκαν στην κορυφή της βαθμολογίας μετά τη νίκη με 2-0 επί του Αστέρα Τρίπολης, ενώ η ΑΕΚ ηττήθηκε εντός έδρας με 2-3 από τον Πανιώνιο και παρέμεινε στην 3η θέση.
Οι «κιτρινόμαυροι», που ηττήθηκαν και την επόμενη αγωνιστική με 1-0 από την Λάρισα, στις τελευταίες 10 αγωνιστικές πραγματοποίησαν ξέφρενη πορεία προς την κορυφή της βαθμολογίας πετυχαίνοντας 8 νίκες και 2 ισοπαλίες.
Η τελική βαθμολογία της σεζόν 2007/08, εντός αγωνιστικών χώρων, είχε ως εξής: 1η η ΑΕΚ με 68 β., 2ος ο Ολυμπιακός με 67 β. και 3ος ο Παναθηναϊκός με 66 β..
Τι συνέβη, όμως, εκτός γηπέδων; Μετά το τέλος του αγώνα άρχισε να κυκλοφορεί φήμη που έκανε λόγο για μη κανονική συμμετοχή ενός ποδοσφαιριστή της Καλαμαριάς, και σύντομα έγινε γνωστό πως πρόκειται για τον Ρόμαν Βάλνερ.
Ο Αυστριακός επιθετικός δεν έπρεπε να είχε υπογράψει καν με τον Απόλλωνα καθώς είχε ήδη αγωνιστεί σε δύο διαφορετικές ομάδες (σ.σ. Φόλκερκ και Χάμιλτον) εκείνη τη σεζόν (σ.σ. που είναι το όριο της FIFA).
Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν δικαίωμα να καταθέσουν ένσταση και να πάρουν τους τρεις βαθμούς στα χαρτιά, κατά συνέπεια και το πρωτάθλημα που κρίθηκε από αυτό το παιχνίδι επί της ουσίας, κάτι που όντως έπραξαν.
Για την ιστορία οι ενδεκάδες εκείνης της αναμέτρησης:
Απόλλων Καλαμαριάς (Μάκης Κατσαβάκης): Κόβατς, Παπαδόπουλος, Μουράφσκι, Σαρακατσάνος, Κόλτσης, Ζαπρόπουλος, Γαλανόπουλος, Μπρίτο (89′ Γιάννου), Γκονσάλβες, Χετεμάι (84′ Κοντοδήμος), Βάλνερ (78′ Μπάρκογλου)
Ολυμπιακός (Τάκης Λεμονής): Νικοπολίδης, Πάντος, Ζεβλάκοφ, Άντζας, Τοροσίδης, Στολτίδης, Λεντέσμα (54′ Μενδρινός), Τζόρτζετιτς (76′ Σίσιτς), Πατσατζόγλου, Νούνιες (57′ Μήτρογλου), Κοβάσεβιτς
Οι δύο… διαφορετικές στάσεις της ΠΑΕ Ολυμπιακός
Τι έλεγε, όμως, Σωκράτης Κόκκαλης το 2005 όταν οι «ερυθρόλευκοι» είχαν μηδενιστεί και τους είχαν αφαιρεθεί 3 βαθμοί, όπως και στον Πανιώνιο, για τα απίστευτα επεισόδια που ξέσπασαν στη Νέα Σμύρνη; Ο τότε πρόεδρος των Πειραιωτών είχε δηλώσει ότι «οι αγώνες πρέπει να κρίνονται στα γήπεδα και όχι στα δικαστήρια», ενώ σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας ξέσπασε σε διαμαρτυρίες κατά της αφαίρεσης βαθμών από τον Ολυμπιακό, με αποτέλεσμα να αλλάξει η ποινή και το παιχνίδι να ορίζεται εκ νέου και τους «ερυθρόλευκους» να επικρατούν με 2-0.
Το 2005, λοιπόν, το πρωτάθλημα κρίθηκε στο γήπεδο και ο Ολυμπιακός το κατέκτησε με διαφορά ενός βαθμού από τον Παναθηναϊκό και τριών από την ΑΕΚ.
Το 2008 φαίνεται πως οι άνθρωποι των πρωταθλητών Ελλάδας αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν διαφορετικά την περίπτωση, καταθέτοντας ένσταση κατά της εγκυρότητας του αγώνα λόγω της μη κανονικής συμμετοχής του Βάλνερ.
Η πρώτη εκδίκαση έγινε από την Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας, η οποία -σε μια προσπάθεια να… ανοίξει έναν δικό της τρίτο δρόμο και βασιζόμενη στο άρθρο 5 του τότε ΚΑΠ- αποφάσισε να ξαναγίνει το παιχνίδι!
Η ετυμηγορία δεν ικανοποίησε καμία από τις δύο ομάδες, οι οποίες άσκησαν έφεση, με στόχο η κάθε μια από την πλευρά της να πάρει τους τρεις βαθμούς. Η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ οδήγησε στο να υπάρχει διαφορετικό αποτέλεσμα από αυτό τρία χρόνια νωρίτερα (όταν στο πρωτάθλημα τελικά κρίθηκαν όλα βάσει της βαθμολογίας που διαμορφώθηκε στους αγωνιστικούς χώρους), καθώς έκρινε ότι έπρεπε -βάσει του άρθρου 23 του ΚΑΠ αυτή τη φορά- να κατακυρώσει το παιχνίδι στα χαρτιά υπέρ του Ολυμπιακού, αλλά και να αφαιρεθεί ένας βαθμός από την Καλαμαριά, βάζοντας ουσιαστικά ταφόπλακα στην προσπάθειά της για παραμονή.
Θυμηθείτε τα όσα είπε μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος ο τότε ιδιοκτήτης της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ Σωκράτης Κόκκαλης, με την ατάκα «κάντε μία τελευταία ερώτηση γιατί θέλουμε να δούμε και τα play-off» να έχει μείνει στην ιστορία:
Οι ευθύνες της ΕΠΟ
Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το ζήτημα με τη συμμετοχή του Βάλνερ στο παιχνίδι, ο Απόλλωνας έστρεψε τα βέλη του στην ΕΠΟ, καταλογίζοντας της σημαντικότατες ευθύνες για την υπόθεση, σε δύο άξονες. Ο πρώτος είχε να κάνει με το γεγονός ότι η ομοσπονδία εξέδωσε κανονικά το δελτίο του ποδοσφαιριστή και δεν ενημέρωσε την ομάδα του για το «πρόβλημα». Αντίθετα, σε ανακοίνωσή της η Καλαμαριά είχε υποστηρίξει ότι πριν από την ολοκλήρωση της μεταγραφής, είχε ζητήσει οδηγίες από την FIFA και την ΕΠΟ.
Όπως υποστήριζαν στον Απόλλωνα, αν η ΕΠΟ είχε ενημερώσει ότι υπήρχε θέμα, η Καλαμαριά θα μπορούσε να κάνει αίτηση στη FIFA για κατ’ εξαίρεση άδεια στον παίκτη να αγωνιστεί και είτε θα την έπαιρνε (όπως έχει γίνει σε κάποιες περιπτώσεις), είτε δεν την έπαιρνε (όπως έχει συμβεί σε άλλες), αλλά σε κάθε περίπτωση θα γνώριζε δεδομένα αν μπορούσε να υπολογίζει σε αυτόν ή όχι.
Κι αν αναρωτιέται κανείς αν ήταν… δουλειά της ΕΠΟ να γνωρίζει τα δεδομένα της υπόθεσης, υπάρχουν στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο περιπτώσεις στις οποίες όχι απλά ομοσπονδίες ομάδων που θα αγόραζαν έναν ποδοσφαιριστή είχαν ενημερώσει ότι τίθεται θέμα, αλλά και ομοσπονδίες ομάδων που ήθελαν να πουλήσουν παίκτη, οι οποίες άναψαν απαγορευτικό (όπως συνέβη από την αγγλική F.A. για τον δανεισμό του Ντέιβιντ Φόρντε από την Κάρντιφ στην Νταντί).
Το δεύτερο σκέλος της κόντρας του Απόλλωνα με την ΕΠΟ, είχε να κάνει με το δικαστικό μέρος. Η ομάδα της Καλαμαριάς είχε κατηγορήσει την ομοσπονδία ότι κατά την εκδίκαση της έφεσης δεν έλαβε καθόλου υπόψιν της τις δικές της ευθύνες, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν. Μάλιστα, είχαν παρουσιαστεί και συγκεκριμένα δεδικασμένα στον αθλητικό χώρο: Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 το ΣτΕ ανακάλεσε το δελτίο τού Χουάν Ραμόν Ρότσα χωρίς να επιβάλει κυρώσεις στον Παναθηναϊκό. Το 1999 το ΑΣΕΑΔ αθώωσε τον Σπόρτιγκ θεωρώντας ότι για την αντικανονική συμμετοχή της αμερικανίδας μπασκετμπολίστριας Τας Μακ Γουίλιαμς δεν ευθυνόταν η ομάδα, αλλά η ομοσπονδία που της εξέδωσε δελτίο.
Επίσης, για ανάλογη περίπτωση το ΑΣΕΑΔ είχε αποφασίσει το 2004 ότι είναι ανεπίτρεπτος ο περιορισμός της ελευθερίας των εργαζομένων για τους πολίτες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επικαλούμενο το άρθρο 48 της συνθήκης της Ρώμης, ενώ τέλος στην υπόθεση μηδενισμού της Βέροιας στον αγώνα Κυπέλλου με την Πρέβεζα για αντικανονική σύνθεση, δεν αφαιρέθηκε επιπλέον βαθμός στο πρωτάθλημα από την ομάδα της Ημαθίας. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες υποθέσεις δεν αξιολογήθηκαν από την ΕΠΟ όπως θα ήθελε ο Απόλλωνας.
Η «επικύρωση» στο CAS
Η Καλαμαριά αποφάσισε να καταφύγει στο CAS ελπίζοντας να δικαιωθεί εκεί. Πέρα από την κατάθεση προσφυγής για την κύρια υπόθεση, κατέθεσε και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την μη επικύρωση της βαθμολογίας της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, κάτι που απείλησε να… τινάξει στον αέρα τα play offs. Ωστόσο, στις 21 Απριλίου 2008 εκδόθηκε η απόφαση του διεθνούς αθλητικού δικαστηρίου επί των προσωρινών μέτρων και ήταν απορριπτική, με την άμεση επικύρωση της βαθμολογίας από τη Σούπερ Λίγκα να σφραγίζει την κατάκτηση από τον Ολυμπιακό του 36ου πρωταθλήματος της ιστορίας του.
Μεταξύ άλλων, στο σκεπτικό της απόφασης αναφερόταν ότι απορρίφθηκε το αίτημα κυρίως για τρεις λόγους: Πρώτον, κρίθηκε ότι ο Απόλλων από τη στιγμή που υποβιβάστηκε (τερμάτισε τελικά με διαφορά μεγαλύτερη των 4 βαθμών που διακυβεύονταν) δεν έχει πια έννομο συμφέρον στην υπόθεση. Δεύτερον, οι παρεμβάσεις της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού απορρίφθηκαν επειδή κρίθηκε ότι έπρεπε να είχαν γίνει πρώτα στα αρμόδια όργανα της Ελλάδας. Τρίτον, κρίθηκε ότι μοναδική αρμόδια για την επικύρωση της βαθμολογίας ήταν η διοργανώτρια αρχή του ελληνικού πρωταθλήματος, δηλαδή η Σούπερ Λίγκα, και όχι οι ΕΠΟ – Ολυμπιακός που ήταν οι «αντίδικοι» του Απόλλωνα.
Για την… ιστορία, η κύρια υπόθεση δεν εκδικάστηκε ποτέ από το CAS, καθώς μετά την επικύρωση της βαθμολογίας, αλλά και την αλλαγή διοίκησης στον Απόλλωνα στη συνέχεια, η ομάδα της Καλαμαριάς αποφάσισε να προχωρήσει σε απόσυρση της προσφυγής της.
Οργή ΑΕΚ για ΕΠΟ
Όπως συνέβη με τον Απόλλωνα, έτσι και η ΑΕΚ, που τερμάτισε στο +1 από τον Ολυμπιακό (68 με 67 βαθμούς), αλλά λόγω των δικαστικών αποφάσεων έχασε το πρωτάθλημα στα χαρτιά, εξέφρασε την οργή της κυρίως κατά της ΕΠΟ, για την στάση που κράτησε σε αυτή την υπόθεση. Ο τότε αντιπρόεδρος της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ, Τάκης Κανελλόπουλος είχε εξαπολύσει δριμύτατη επίθεση στην ομοσπονδία τονίζοντας ότι: «Ο Ολυμπιακός είναι πρώτος στο πρωτάθλημα της ΕΠΟ. Δικαιώθηκε μόνο στην πειθαρχική επιτροπή της. Το περίεργο είναι ότι ο πρόεδρος της ΕΠΟ ήταν χθες στο Καραϊσκάκη κι αυτό μας προβληματίζει. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν το έχουμε ακόμα στα χέρια μας, στη Σούπερ Λίγκα, καθώς η δικαιοσύνη και η διαιτησία ανήκουν στην ΕΠΟ».
Πολύ πιο σκληρός για την ΕΠΟ ήταν ο Ντέμης Νικολαϊδης σε ομιλία που είχε κάνει στους ποδοσφαιριστές της ομάδας του: «Ήξερε ότι δεν είναι νόμιμη η συμμετοχή του Βάλνερ, αλλά δεν έστειλε έγκαιρα το έγγραφο στην Καλαμαριά και την ενημέρωσε μετά τον αγώνα με τον Ολυμπιακό. Επίσης, τα έφεραν έτσι με τη μη μετάφραση και καθαρογράψιμο της απόφασης ώστε όταν πήγαν τα χαρτιά στο CAS η Καλαμαριά να είχε ήδη υποβιβασθεί και να μην είχε έννομο συμφέρον. Έχουμε δει με πολλούς τρόπους να καθορίζει ο Γκαγκάτσης τον πρωταθλητή, τώρα είδαμε και αυτόν».
Τον λόγο σε εκείνη τη συγκέντρωση στα αποδυτήρια των Θρακομακεδόνων (τότε) είχε πάρει και ο Ριβάλντο, ο οποίος είχε πει: «Όσο ήμουν στον Ολυμπιακό και έπαιρνα τα τρία πρωταθλήματα, άκουγα ότι υπάλληλοι της ΕΠΟ δούλευαν για τα συμφέροντα του Ολυμπιακού αλλά δεν ήξερα. Τώρα που είμαι στην ΑΕΚ τα βλέπω και πλέον αμφιβάλλω για τους τίτλους που κατέκτησα. Φέτος ξέρω ότι με την ΑΕΚ δουλέψαμε στο γήπεδο για να βγούμε πρωταθλητές. Είναι η τελευταία μου χρονιά στην ομάδα και θα παίξω στα πλέι οφ, αν και είχα πει ότι δεν θα το κάνω, για να βγούμε στην Ευρώπη και στο Τσάμπιονς Λιγκ»…
Η ΕΠΟ είχε αντιδράσει εκδίδοντας ανακοίνωση στην οποία αναφέρονταν τα εξής: «Η αμετροέπεια του προέδρου της ΠΑΕ ΑΕΚ, Θεμιστοκλή Νικολαΐδη, ξεπέρασε κάθε ανεκτό όριο. Τα όσα είπε στη συγκέντρωση του ποδοσφαιρικού τμήματος για την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και τον πρόεδρό της, αποτελούν ύβρη η οποία δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Το λόγο πλέον έχει η δικαιοσύνη ενώπιον της οποίας ο κύριος Νικολαϊδης θα κληθεί να αποδείξει τα λεγόμενά του.
Υ.Γ.: Επί των όσων είπε ο ποδοσφαιριστής της ΠΑΕ ΑΕΚ Ριβάλντο, δεν επιθυμούμε να απαντήσουμε όπως θα του άξιζε, σεβόμενοι την ποδοσφαιρική ιστορία του, την οποία ο ίδιος καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να απαξιώσει».
Η αρχή του τέλους…
Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους… Η ΑΕΚ έχασε στα χαρτιά έναν τίτλο, δεν μπήκαν ποτέ στα ταμεία της τα έσοδα της -δεδομένης- συμμετοχής στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, που θα ήταν μια πρώτη ικανοποίηση των μετόχων της που είχαν επενδύσει αρκετά χρήματα τις τελευταίες σεζόν για να παρουσιάσουν μια ανταγωνιστική ομάδα, ενώ η διαφωνία που προέκυψε σχετικά με το αν έπρεπε η Ένωση, ως ηθική πρωταθλήτρια, να αγωνιστεί στα play offs ή όχι, αποτέλεσε το πρώτο και μεγάλο ρήγμα στις σχέσεις των ανθρώπων που αποτελούσαν την μετοχική της σύνθεση.
Από την ολοκλήρωση εκείνης της σεζόν, ουσιαστικά άρχισε και η κατηφόρα της ΑΕΚ, που έχασε σταδιακά πρόσωπα από τη διοίκηση και την μετοχική της σύνθεση και οδηγήθηκε τα επόμενα χρόνια στον εγκλωβισμό της μέσα στο αδιέξοδο των χρεών και της αδυναμίας να παρουσιάσει μια αξιοπρεπή ομάδα. Με τραγικό τέλος τον υποβιβασμό της…
Ο Νίκος Λυμπερόπουλος, αμέσως μετά το τελευταίο παιχνίδι των play-off, προέβη σε δηλώσεις ξεσπώντας για την κατάφωρη αδικία που υπέστη η ομάδα του εκείνη τη χρονιά:
Πηγή: sdna.gr