Κόσμος

Γαλλικές εκλογές: Στην αναμπουμπούλα (του Φιγιόν), χαίρεται ο λύκος (η Λεπέν)

Το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο» συνεχίζει να κερδίζει έδαφος προεκλογικά καθώς η κεντροδεξιά δέχεται χτυπήματα εκ των έσω και την ώρα που ο Μακρόν και ο Αμόν ψάχνουν τις στρατηγικές τους εν όψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Του Αλέξανδρου Βέλμαχου​

Η πρώτη είδηση που απασχολεί την προεκλογική επικαιρότητα στη Γαλλία εν αναμονή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 23 Απριλίου δεν είναι η υποψηφιότητα του Μπενουά Αμόν ως επιλογή των σοσιαλδημοκρατών του PS, αλλά οι νεότερες πληροφορίες γύρω από το σκάνδαλο στο οποίο φέρεται να συμμετείχε η γυναικά του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών και βασικότερου φαβορί για την προεδρία της Γαλλίας μετά και από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 7 Μαΐου, Φρανσουά Φιγιόν.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς της Γαλλίας άρχισαν έρευνα την προηγούμενη εβδομάδα αφού η σατιρική εφημερίδα Le Canard Enchaine έγραψε σε άρθρο της ότι η Πενελόπ Φιγιόν έλαβε «περίπου 500.000 ευρώ» σε διάστημα οκτώ ετών, αρχικά ως κοινοβουλευτική βοηθός του συζύγου της και κατόπιν ως βοηθός του αναπληρωτή του στην Εθνοσυνέλευση, χωρίς όμως να υπάρχουν στοιχεία ότι πραγματικά εργάστηκε.

Ο ίδιος ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία και πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας παραδέχτηκε ότι η σύζυγός του εργαζόταν γι’ αυτόν όταν ήταν βουλευτής, αλλά διαψεύδει κατηγορηματικά τις πληροφορίες της εφημερίδας που αναφέρουν ότι πληρωνόταν χωρίς να παράγει έργο.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο δεξιός Γάλλος πολιτικός άμειβε και δύο από τα παιδιά του ως κοινοβουλευτικούς συνεργάτες, ως μέλος αυτή τη φορά της Γερουσίας, άνω σώματος του κοινοβουλίου, μεταξύ 2005 και 2007.

Ο ισχυρισμός της εφημερίδας είναι ότι η κ. Φιγιόν δεν εργάστηκε ποτέ στην πραγματικότητα για να κερδίσει τα χρήματα που έλαβε.

Οι περίοδοι κατά τις οποίες η Πενελόπ Φιγιόν φέρεται να εργάστηκε ως κοινοβουλευτικός συνεργάτης του συζύγου της, πρωθυπουργού της Γαλλίας μεταξύ 2007 και 2012, ήταν μεταξύ 1988 και 1990, μεταξύ 1998 και 2002, καθώς και έξι μήνες το 2012.

Εξάλλου, την Τρίτη η Μαρίν Λεπέν μέσω του αρμοδίου του «Εθνικού Μετώπου» για θέματα οικονομικής πολιτικής ανακοίνωσε πως στις θέσεις του κόμματος της περιλαμβάνεται μια περίοδος έξι μηνών κατά την οποία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ, σε περίπτωση που η τελικά η Λεπέν αναδειχθεί πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας το Μάιο.

Και πάνω σε όλα αυτά, συνεχίζονται οι ζυμώσεις στο χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς, με την ελπίδα να «σπάσει» το δίπολο Φιγιόν – Λεπέν, που εμφανίζονται να είναι οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι για να συνεχίσουν στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Οι ισορροπίες παραμένουν εύθραυστες μεταξύ του υποψηφίου του κόμματος των σοσιαλδημοκρατών Μπενουά Αμόν -που πήρε το χρίσμα την περασμένη Κυριακή- και του επικεφαλής του En Marche Εμανουέλ Μακρόν.

Οι περισσότεροι αναλυτές στη Γαλλία επιμένουν πως ο Μακρόν θα τερματίσει στην τρίτη θέση πίσω από Λεπέν και Φιγιόν και προσθέτουν πως η μοναδική ελπίδα που έχει ο Αμόν για να διεκδικήσει την τρίτη θέση είναι να συνεργαστεί με τον υποψήφιο της αριστεράς (και χειροκροτητή του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2012) Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Για να ανατρέψει τις προβλέψεις που τον θέλουν να μην περνάει καν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, τον Μάιο, ο Αμόν καλείται αν μη τι άλλο να κρατήσει τους «αποστάτες». 

Ανάμεσα σε αυτούς, οι Κριστόφ Καρές και Ζιλ Σαβαρί, οι οποίοι σε άρθρο τους στη Monde κατέστησαν σαφές ότι δεν μπορούν να υποστηρίξουν τον Αμόν. «Πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα πρόγραμμα που είναι το εντελώς αντίθετο από (την τρέχουσα προεδρική) εντολή την οποία στηρίζουμε και η οποία κατά τη γνώμη μας έχει φέρει αποτελέσματα;», γράφουν σχετικά. 

Το ίδιο διαμηνύουν εμμέσως πλην σαφώς και άλλα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπως ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και η υπουργός Υγείας Μαρισόλ Τουρέν, που ζητούν από τον νέο ηγέτη της γαλλικής Κεντροαριστεράς να υποχωρήσει από τις πιο ακραίες θέσεις του και να μετακινηθεί προς το κέντρο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα τον υποστηρίξουν αν δεν το κάνει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο