Υγεία

Αυτισμός και βιταμίνη D – Πώς συνδέονται

Η έλλειψη βιταμίνης D κατά τη 20ή εβδομάδα της κύησης, θεωρείται πιθανό αίτιο εκδήλωσης αυτισμού του βρέφους.

Έρευνα που πραγματοποίησαν Αυστραλοί ερευνητές, κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι έγκυοι που είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους, κατά τη διάρκεια της 20ής εβδομάδας της εγκυμοσύνης, είχαν αυξημένες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί που θα εμφάνιζε συμπτώματα αυτισμού πριν κλίσει τα έξι του έτη. 

«Η μελέτη μας δίνει ακόμα περισσότερα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η χαμηλή συγκέντρωση βιταμίνης D συνδέεται με αναπτυξιακά σύνδρομα», επισημαίνει ο καθηγητής Τζον Μακ Γκραθ του Ινστιτούτου Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, ο οποίος και συντόνισε την πρόσφατη έρευνα μαζί με τον δόκτορα Χένινγκ Τιέμεϊρ του Ιατρικού Κέντρου Ερασμος της Ολλανδίας.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Μακ Γκραθ, τα βιταμινούχα συμπληρώματα που θα χορηγούνται στις εγκύους, πιθανώς να καταφέρουν να περιορίσουν τα κρούσματα αυτισμού, ενός αναπτυξιακού συνδρόμου που επηρεάζει τον τρόπο που το άτομο έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον και τους γύρω του.

«Αδυνατούμε να συστήσουμε μεγαλύτερη έκθεση στο ηλιακό φως εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου καρκίνου του δέρματος, ιδιαίτερα σε κράτη όπως η Αυστραλία. Ωστόσο, η χορήγηση ενός βιταμινούχου συμπληρώματος στις ομάδες υψηλού κινδύνου θα κάνει αυτόν τον παράγοντα κινδύνου να εκλείψει», καταλήγει ο καθηγητής Μακ Γκραθ.

Η βιταμίνη D παράγεται κυρίως από την έκθεσή μας στο ηλιακό φως, αλλά μπορεί να ανιχνευθεί και σε κάποιες τροφές και συμπληρώματα και θεωρείται απαραίτητη για την καλή υγεία των οστών. Πληθώρα στοιχείων υποδεικνύουν τη σχέση που έχει με την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Για τις ανάγκες της μελέτης οι επιστήμονες εξέτασαν 4.200 δείγματα αίματος από εγκύους και τα παιδιά τους, τα οποία συμμετείχαν στην έρευνα «Generation R» που πραγματοποιήθηκε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

Όπως επισημαίνει ο ειδικός στον αυτισμό και την παιδική ανάπτυξη, καθηγητής Αντριου Γουάιτχαουζ, τα συμπεράσματα της έρευνας δεν πρέπει να προκαλούν έκπληξη αλλά παρ’ όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά.

«Υπάρχουν δεκάδες, πιθανώς και εκατοντάδες, διαφορετικοί μηχανισμοί που μπορούν να καταλήξουν στην εμφάνιση του αυτισμού. Σήμερα αυτή η μελέτη σκιαγραφεί τα πρώτα ίχνη ενός πιθανού μηχανισμού, αλλά τα συμπεράσματα πρέπει να επαληθευτούν», καταλήγει ο καθηγητής Γουάιτχαουζ. Η έλλειψη της βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται και με την εμφάνιση σχιζοφρένειας, άσθματος και οστεοπενίας.