Δεν δείχνει να.. κάνει φίλους στην Ευρώπη ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.
Πέρα από την βρετανή πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, με την οποία σκοπεύει να αναπτύξει εμπορικές σχέσεις, όπως προέκυψε από την πρόσφατη επίσκεψη της στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ κάνει κακή αρχή με τους Ευρωπαίους.
Ο Πίτερ Ναβάρο, ο επικεφαλής του νέου Εθνικού Συμβουλίου Εμπορίου που δημιούργησε ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο, είπε στην εφημερίδα Financial Times ότι το ευρώ είναι σαν ένα «έμμεσο Deutsche Mark», η χαμηλή αποτίμηση της ισοτιμίας του οποίου δίνει στη Γερμανία συγκριτικό πλεονέκτημα επί των κύριων εταίρων τηςΤο σχόλιο ήταν ξεκάθαρο καρφί στην πολιτική της Άγκελα Μέρκελ η οποία απέρριψε τις κατηγορίες αυτές.
«Η Γερμανία είναι μια χώρα η οποία ανέκαθεν καλούσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ακολουθεί μια ανεξάρτητη πολιτική, όπως ακριβώς έκανε η Μπούντεσμπανκ πριν υπάρξει το ευρώ», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν.
«Εξαιτίας αυτού δεν θα επηρεάσουμε τη συμπεριφορά της ΕΚΤ. Και ως αποτέλεσμα, δεν μπορώ και δεν θέλω να αλλάξει την κατάσταση όπως έχει αυτή», πρόσθεσε.
Από την άλλη, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ, απηύθυνε σαφή προειδοποίηση στον Τραμπ, όσον αφορά την εμπορική πολιτική.
«Δεν ξέρουμε ακόμη εάν αυτό θα συμβεί», τόνισε ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL. «Η Ευρώπη δεν πρέπει να μείνει άπραγη και να περιμένει τι θα γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντίθετα πρέπει να προχωρήσει μπροστά, και στο πεδίο του εμπορίου», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.
Αποτι φαίνεται, η Ευρώπη “θωρακίζεται” μπροστά στην πολιτική της αμερικανικής διοίκησης, με τον Ντόναλντ Τουσκ να καλεί μέσω επιστολής του τους “27” σε ενότητα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν με συνοχή και σθένος τις εξωτερικές προκλήσεις, μεταξύ άλλων, και την κυβέρνηση Τραμπ.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέστειλε την επιστολή αυτή ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα, η οποία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Παρασκευή. Ο Τουσκ χαρακτηρίζει «ανησυχητικές» κάποιες δηλώσεις της νέας αμερικανικής διοίκησης, οι οποίες, σε συνδυασμό με την «επιθετική πολιτική της Ρωσίας στην Ουκρανία», την αταξία στη Μέση Ανατολή και την Αφρική και το εξτρεμιστικό ισλάμ, κάνουν το μέλλον της Ευρώπης «απρόβλεπτο».
«Για πρώτη φορά στην ιστορία μας, σε έναν όλο και πιο πολωμένο εξωτερικό κόσμο, τόσοι πολλοί δηλώνουν ανοιχτά αντι-ευρωπαϊστές ή ευρωσκεπτικιστές στην καλύτερη περίπτωση. Ιδιαίτερα η αλλαγή στην Ουάσινγκτον βάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία δύσκολη κατάσταση, καθώς όπως φαίνεται η νέα διοίκηση θέτει υπό αμφισβήτηση τα τελευταία 70 χρόνια της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής», υπογραμμίζει ο Ντ. Τουσκ.
Επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταγγέλλει την εθνικιστική και ξενοφοβική απειλή εντός της ΕΕ, καθώς και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η φιλοευρωπαϊκή ελίτ, καθώς είναι ορατές η «παρακμή της πίστης στην πολιτική ολοκλήρωση» της ΕΕ και η «υποταγή στα επιχειρήματα των λαϊκιστών».
Εξάλλου, σε μία προσπάθεια να τονώσει το πνεύμα ενότητας των 27, ο κ. Τουσκ στέλνει το μήνυμα ότι μόνο «ενωμένοι» μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις απειλές. «Πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές ότι η αποσύνθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα οδηγήσει στην αποκατάσταση κάποιας μυθικής, πλήρους κυριαρχίας των κρατών μελών της, αλλά στην πραγματική εξάρτησή τους από τις μεγάλες υπερδυνάμεις: Τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα. Μόνο μαζί μπορούμε να είμαστε πλήρως ανεξάρτητοι», τονίζει ο ίδιος.