Παραμένει ζοφερό το σκηνικό, γύρω από τη διαπραγμάτευση Αθήνας- δανειστών. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης βλέπουν μέρες του 2015, ενώ η Societe Generale κάνει λόγο για νέο μνημόνιο.
«Χωρίς μια μεγάλη ανακούφιση χρέους η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εκδώσει νέα ομόλογα σύντομα. Θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα», σημειώνει ο αναλυτής της Societe Generale, Yvan Mamalet.
Όπως τόνισε στο CNBC, θα είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές εάν το πρόγραμμα τελειώσει και δεν έχουν πέσει τα επίπεδα χρέους.
Από την πλευρά του, ευρωπαίος αξιωματούχος με τον οποίο επικοινώνησε το CNBC για τη διαπραγμάτευση, είπε ότι πρέπει να γίνει ακόμα αρκετή δουλειά στα εργασιακά, τον ενεργειακό τομέα.
Όσο για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Mamalet εκτίμησε ότι μια νέα κυβέρνηση από κάποιο εκ των παραδοσιακών κομμάτων θα τύχει καλής υποδοχής από τις αγορές, αλλά οποιαδήποτε νέα κβέρηση θα θέλει να επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο και αυτό μπορεί να προκαλέσει αναταραχές.
Τι λένε τα γερμανικά media
«Θύμισες» της διαπραγμάτευσης του 2015 έρχονται από την τωρινή πορεία στις συζητήσεις Αθήνας – θεσμών για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, όπως «διαβάζει» τις εξελίξεις ο γερμανικός Τύπος τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει η Deutsche Welle, η εφημερίδα Bild, στο σημερινό της φύλλο, αναφέρεται στην Ελλάδα και τις πληροφορίες που έχει ότι την προεκλογική περίοδο το γερμανικό Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα κατευθύνεται προς την αναζωπύρωση της συζήτησης για Grexit.
«Επειδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνείται, όπως φαίνεται, να συνεχίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», γράφει ο αρθρογράφος επισημαίνοντας ότι έχει αυτήν την πληροφορία από κύκλους του κόμματος που υπενθυμίζουν ότι ο Σόιμπλε επιμένει στη υπόσχεση που έδωσε πριν από δύο χρόνια ότι βοήθεια προς την Ελλάδα θα δοθεί μόνο υπό την προϋπόθεση συμμετοχής του Ταμείου.
Μάλιστα η Bild φιλοξενεί δήλωση του χριστιανοδημοκράτη Κάρστεν Λίνεμαν, εμπειρογνώμονα σε θέματα οικονομίας, που υπογραμμίζει την ανάγκη εξεύρεσης ενός διαφορετικού δρόμου, που να προβλέπει διαδικασία χρεοκοπίας εντός του ευρώ μαζί με τη δυνατότητα εξόδου του χρεοκοπημένου κράτους.
Στη διαδικτυακή της έκδοση η Rheinische Post μεταφέρει από την Αθήνα κλίμα που παραπέμπει στις κρίσιμες ημέρες του 2015 και το φάντασμα εξόδου από το ευρώ. «Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχουν κολλήσει, η κυβέρνηση Τσίπρα καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις (…) επιπλέον υπάρχει διαφωνία και στους κόλπους των δανειστών για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, που θέλει ο Σόιμπλε να κρατήσει στο ελληνικό πρόγραμμα δίκην ελεγκτή».
Σε αυτήν τη διάσταση απόψεων αναφέρεται άρθρο της Süddeutsche Zeitung. Ο σχολιαστής υποστηρίζει ότι η διαφωνία έχει οξυνθεί περισσότερο και παραπέμπει στην έκθεση του Ταμείου που περιγράφει την κατάσταση ως ανυπόφορη και μακροπρόθεσμα εκρηκτική.