Υπάρχουν δύο τρόποι να χώσεις χρήματα στο ποδόσφαιρο. Ο ένας είναι ο αυτοκτονικός. Τον έκαναν στο παρελθόν ομάδες, όπως η Ανζί που χρεοκόπησε δις και το κάνουν τώρα όλες οι κινέζικες ομάδες που αργά ή γρήγορα θα υποστούν τις διορθωτικές κινήσεις που επιβάλλει η ίδια η αγορά. Το να πληρώνεις παράλογες υπεραξίες εξασφάλιζε πάντα εντυπωσιασμό και επικοινωνιακά οφέλη, μα σπάνια είχε μακροπρόθεσμο όφελος.
Ο δεύτερος και ασφαλέστερος τρόπος να ρίχνεις χρήμα ένα κλαμπ είναι να μεγαλώνεις σταδιακά το οικονομικό του εύρος. Πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι ο ΠΑΟΚ δεν έριξε χρήμα στην αγορά για μεταγραφές αυτό το χειμώνα, μα η αλήθεια είναι λιγάκι διαφορετική. Ο Δικέφαλος του Βορρά δέσμευσε (προσέξτε το ρήμα) για την επόμενη τριετία ένα ποσό που μαζί με την εφορία ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ και μολονότι παραχώρησε στην Γαλατασαράι τον Γκάρι Ροντρίγκες, εντούτοις έβγαλε από τα ταμεία του περισσότερο μετρητό από όσο εισέπραξε.
Η γκρίνια με τον Γκάρι
Μολονότι ο ΠΑΟΚ μπήκε φουριόζος στο μεταγραφικό παζάρι, θέλοντας να αποκτήσει 2-3 ηχηρά ονόματα που θα έμπαιναν άμεσα στην ενδεκάδα, η πρώτη του κίνηση (ίσως και δίχως να το περιμένει) ήταν μία παραχώρηση, αφού η πώληση του Γκάρι Ροντρίγκες στην Γαλατασαράι ήταν επιβεβλημένη, αφού αυτό αποτελούσε και επιθυμία του παίκτη. Ο ΠΑΟΚ καρπώθηκε 3,5 εκατομμύρια ευρώ, διατήρησε ποσοστό μεταπώλησης 20% και ελάφρυνε το μισθολόγιο του από το συμβόλαιο του Γκάρι Ροντρίγκες ύψους 550.000 ευρώ που θα ήταν σε ισχύ μέχρι το καλοκαίρι του 2018.
Το χρυσό deal με Πρίγιοβιτς
Η απόκτηση του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς από την Λέγκια Βαρσοβίας αποτέλεσε μία από τις πιο ακριβές μεταγραφές στην ιστορία του ΠΑΟΚ για λόγους που θα εξηγήσουμε αναλυτικά. Δεν είναι μόνο το 1,9 εκατομμύριο ευρώ που πήρε ο πολωνικός σύλλογος, αλλά και το πλουσιοπάροχο συμβόλαιο που εξασφάλισε ο Ελβετός επιθετικός.
Ο Πρίγιοβιτς θα εισπράττει καθαρά από τον ΠΑΟΚ 850.000 ευρώ για τα επόμενα 3,5 χρόνια, κάτι που μαζί με την εφορία που πληρώνει πάντα η ομάδα (40% στο επί του μεικτού ποσού) μεταφράζεται σε μεικτό ετήσιο έξοδο περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για την ομάδα.
Με άλλα λόγια, αν ο Ελβετός φορ εξαντλήσει το συμβόλαιο του με τον ΠΑΟΚ ως το καλοκαίρι του 2020, τότε θα έχει στοιχίσει συνολικά στον σύλλογο 7.150.000, χωρίς σε αυτό το ποσό να προσμετρώνται πριμ ή διάφορα μπόνους στόχων και συμμετοχών που προβλέπονται στο συμβόλαιο του.
Τα «έχωσε» και για Ενρίκε!
Ανάλογη ήταν και η πολιτική του ΠΑΟΚ σε ότι αφορά την περίπτωση του Πέδρο Ενρίκε. Μετά από παζάρια που κράτησαν αρκετές ημέρες, ο γαλλικός σύλλογος είπε το «ναι» σε ένα ποσό που έφτασε το 1.650.000 ευρώ, με την Ρεν να διατηρεί 20% ποσοστό μεταπώλησης.
Ο Βραζιλιάνος έβαλε κι αυτός την υπογραφή του σε ένα ανάλογο «χρυσό» συμβόλαιο 3,5 χρόνων με καθαρές ετήσιες απολαβές ύψους 800.000 που χονδρικά ανεβάζουν το κόστος για τον ΠΑΟΚ στο 1,4 ετησίως μαζί με την εφορία.
Με έναν ανάλογο συλλογισμό προκύπτει ότι αν ο Πέδρο Ενρίκε μείνει στον Δικέφαλο του Βορρά μέχρι το καλοκαίρι του 2020, θα έχει στοιχίσει συνολικά 1,65 της μεταγραφής του κι άλλα 4,9 που θα κοστίσει μεικτά στον σύλλογο χωρίς πριμ ή μπόνους επίτευξης στόχων. Το όλον δηλαδή 6.550.000 ευρώ.
Τα… λοιπά έξοδα
Εκτός από τους ακριβούς Πρίγιοβιτς και Πέδρο Ενρίκε, ο ΠΑΟΚ ενέταξε στο δυναμικό του δύο ακόμα παίκτες, τον Λάζαρο Λάμπρου και τον Αμρ Ουάρντα. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες του SDNA, για τον πρώτο ο ΠΑΟΚ έδωσε στον Ηρακλή 400.000 ευρώ, ενώ για τον δεύτερο ο Παναιτωλικός θα εισπράξει συνολικά σε βάθος χρόνου 700.000 ευρώ. Το συμβόλαιο 3,5 ετών του Αιγύπτιου μεσοεπιθετικού προβλέπει ετήσιες απολαβές απολαβές που πλησιάζουν (αλλά δεν φτάνουν) τις 400.000 ευρώ, ενώ πολύ μικρότερο είναι αυτό του Λάμπρου.
Η σούμα
Αυτό που προκύπτει από την γενική σούμα είναι ότι ο ΠΑΟΚ έδωσε cash για μεταγραφές περισσότερα από όσα πήρε, ενώ αύξησε τα ετήσια έξοδα του σε ότι αφορά τα συμβόλαια. Για τις 4 μεταγραφές που έκανε, ο ΠΑΟΚ έδωσε συνολικά 4.650.000 ευρώ, ενώ από την πώληση του Γκάρι Ροντρίγκες έβγαλε 3.500.000 ευρώ.
Με την αποχώρηση του μεσοεπιθετικού από το Κάπε Βέρντε και αυτές των Γιώργου Τζαβέλλα, Αλέξανδρου Τζιόλη, Γιάννη Σκόνδρα και λιγότερο του Φακούντο Περέιρα (η Κολόν θα πληρώσει ένα πολύ μικρό μέρος του συμβολαίου του) ο ΠΑΟΚ ελάφρυνε την μισθολογική του επιβάρυνση κατά 1.800.000 ευρώ ετησίως (χωρίς να υπολογίζεται η αποζημίωση του Γιώργου Τζαβέλλα για να λυθεί το συμβόλαιο του), ωστόσο με τις προσθήκες των Πρίγιοβιτς, Ενρίκε, Ουάρντα, Λάμπρου, επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του συνολικά κατά 2,2 εκατομμύρια ετησίως, με τέσσερα συμβόλαια που όλα έχουν εύρος χρόνου μέχρι το καλοκαίρι του 2020!
Τα «χρυσά» συμβόλαια του ΠΑΟΚ
Μπορεί να μην έγινε ο σχετικός επικοινωνιακός θόρυβος, αλλά ο ΠΑΟΚ μέσα σε μερικές ημέρες απέκτησε τους δύο παίκτες που θα έχουν τα πιο υψηλά συμβόλαια στην μισθολογική κλίματα του κλαμπ και δύο από τα πιο υψηλά συμβόλαια ποδοσφαιριστών στην Ελλάδα. Ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς και ο Πέδρο Ενρίκε που θα εισπράττουν για τα επόμενα 3,5 χρόνια ετησίως 850.000 και 800.000 (χωρίς τα πιθανά πριμ) γίνονται οι δύο πιο ακριβοπληρωμένοι παίκτες του Δικεφάλου του Βορρά κι εκτοξεύουν την μισθολογική δαπάνη για το ρόστερ του ΠΑΟΚ.
Δεν είναι υπερβολή πια να μιλήσουμε για ένα «χρυσό» ρόστερ, αφού ο Δικέφαλος του Βορρά έχει αυτή την στιγμή 13 παίκτες με ετήσιο συμβόλαιο ίσο ή άνω των 400.000 ευρώ, ποσό που θεωρείται εξαιρετικά υψηλό για τα ελληνικά δεδομένα ειδικά την εποχή της λιτότητας.
Συν τοις άλλοις ο ΠΑΟΚ έχει καταφέρει εξασφαλίσει μία μισθολογική ισορροπία στα αποδυτήρια (κάτι πολύ σημαντικό για την εύρυθμη λειτουργία στο εσωτερικό ενός συλλόγου), αφού όλοι οι λεγόμενοι βασικοί αμείβονται με ικανοποιητικά χρήματα, με τον σύλλογο να διορθώνει με αυξήσεις (όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Γκόικο Τσίμιροτ που έκανε επέκταση συμβολαίου) τυχόν μισθολογικές αδικίες, επιβραβεύοντας όσους παίκτες κέρδισαν με την προσπάθεια τους ένα νέο αυξημένο συμβόλαιο.
Ακολουθούν τα 13 συμβόλαια άνω των 400.000 ετησίως που δίνει ο ΠΑΟΚ στο «χρυσό» ρόστερ του.
14 ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 400.000 ΕΤΗΣΙΩΣ
Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς 850.000*
Πέδρο Ενρίκε 800.000
Στέφανος Αθανασιάδης 800.000
Τζάλμα Κάμπος 700.000
Ντιέγκο Μπίσεσβαρ 680.000
Κάνιας 620.000
Λέο Μάτος 610.000
Φερνάντο Βαρέλα 550.000
Εβγέν Σάχοφ 550.000
Γκόικο Τσίμιροτ 500.000
Παναγιώτης Γλύκος 450.000
Ζέλικο Μπρκιτς 400.000
Χοσέ Κρέσπο 400.000
* Τα ποσά είναι σε ευρώ, αφορούν τις καθαρές ετήσιες απολαβές (χωρίς πριμ) με τον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό προσέγγισης και αποτελούν προϊόν πληροφοριών του SDNA.
Πηγή: sdna.gr