Πολιτική

Παραμένει σε εκλογική ετοιμότητα η ΝΔ, αναμένοντας το Eurogroup

Άμεσες εξελίξεις αναμένουν στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την επιστροφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Αθήνα. Συνεχίζονται τα «ανοίγματα» της ΝΔ για την πολιτική διερεύνηση, με τον Χάρη Θεοχάρη να φέρεται κοντά στην οδό Πειραιώς. Διαβάστε το ρεπορτάζ του Γιάννη Σαραντάκου στο www.pagenews.gr.

Σε εκλογική ετοιμότητα παραμένει η ΝΔ, καθώς τα μηνύματα που φτάνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το εξωτερικό, αναφέρουν πως οι δανειστές δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν από τις απαιτήσεις που έχουν ήδη διατυπώσει στην Αθήνα, σχετικά με την άμεση νομοθέτηση νέων μέτρων. Ο κ. Μητσοτάκης δεν αποκλείει, όπως δήλωσε άλλωστε και από το βήμα της κεντρικής επιτροπής του κόμματος του, ο κ. Τσίπρας να υπογράψει (και πάλι ) τα πάντα, παρά την ρητορική περί του αντιθέτου που έχει υιοθετήσει. 

Ωστόσο , δεν είναι λίγες οι φωνές στην αξιωματική αντιπολιτευση που υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση δεν έχει πλέον ούτε την αντοχή, ούτε το πολιτικό κεφάλαιο να υπογράψει ένα ακόμη μνημόνιο και ως εκ τούτου θεωρούν εξαιρετικά πιθανή την εκλογική απόδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Στη ΝΔ , πιστεύουν ότι το σκηνικό θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες και αφού ο κ. Τσακαλώτος επιστρέψει από τις Βρυξέλλες και παρουσιάσει στον πρωθυπουργό την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη για το ελληνικό θέμα.

Ο κ. Μητσοτάκης, ανεξαρτήτως των εξελίξεων, προχωρεί στην αμφίπλευρη διεύρυνση του κόμματος του, θέλοντας να απευθυνθεί σε κοινωνικές ομάδες που μέχρι σήμερα δεν στήριζαν τη ΝΔ. Όπως έγραψε χθες το www.pagenews.gr και επιβεβαίωσε με την ομιλία του στην ΚΕ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στόχος του είναι να προσελκύσει ψηφοφόρους που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι, αλλά και να κινηθεί και προς την δεξιά, διεμβολίζοντας τους ΑΝΕΛ. 

Η φράση του “εμπιστευθείτε μας , είμαστε έτοιμοι”, προφανώς δεν αφορούσε μόνον τον πυρήνα των ψηφοφόρων της ΝΔ, αλλά πολιτικές που αντιμετωπίζουν ακόμη με επιφύλαξη μια ενδεχόμενη επιστροφή της ΝΔ στην εξουσία. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πως η εκλογική πρωτιά από μόνη της, δεν αρκεί για την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που έχει σχεδιάσει και πως θα πρέπει να υπάρχει μια ισχυρή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, ικανή να στηρίξει την προσπάθεια. Η αυτοδυναμία, σύμφωνα με πολλούς στην ΝΔ είναι εφικτή αυτά την ώρα, αλλά -όπως υποστηρίζουν- σε κάθε περίπτωση πρέπει να επιτευχθούν ευρύτερες κοινωνικές και κοινοβουλευτικές συναινέσεις.

Τις επόμενες ημέρες, ο πρόεδρος της ΝΔ θα επανέλθει στην ανάγκη συνένωσης όλων των υγιών δυνάμεων της χώρας προκειμένου να βγούμε από την κρίση, ενώ δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η προσπάθεια ένταξης στο κόμμα, προσώπων που θα συμβολίζουν ακριβώς αυτό το άνοιγμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του www.pagenews.gr, μετά τον κ. Σκυλακάκη και τον κ. Φωτήλα, αναζητούνται πρόσωπα από τον χώρο της λεγόμενης “λαϊκής δεξιάς”, ενώ δεν αποκλείεται να επιβεβαιωθούν και οι φήμες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες και εμφανίζουν τον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Χ. Θεόχαρη να πλησιάζει προς την…οδό Πειραιώς.