Οικονομία

Ντάισελμπλουμ: Μη διαπραγματεύσιμη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

O Πιέρ Μοσκοβισί είπε πως θα συνεχίσουμε τις επαφές μας τις προσεχείς εβδομάδες.

 Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται καλύτερα απ’ όσο περίμενε κανείς και μάλιστα ενημερωθήκαμε για υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων, τόνισε επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Ο Ολλανδός αξιωματούχος δεν έδωσε σαφή ημερομηνία επιστροφής των θεσμών.

Αρκέστηκε να σημειώσει απλώς ότι είναι προς το συμφέρον όλων και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την ταχεία ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

Ελλάδα και θεσμοί παραμένουν δεσμευμένοι για να βρεθεί συμφωνία στο staff level agreement και εμείς ενθαρρύνουμε να προσπαθήσουν, σημείωσε. 

 Παράλληλα, ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεν είναι διαπραγματεύσιμη.

Απο την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί είπε πως θα συνεχίσουμε τις επαφές μας τις προσεχείς εβδομάδες.

​ Ανέφερε ότι “δυο τρία σημεία παραμένουν ανοικτά” και επισήμανε ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου θεωρείται απαραίτητο να υπάρχει ένας μηχανισμός διασφάλισης της δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα. 

Κανείς δεν επιθυμεί επιστροφή στο παρελθόν, ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος τονίζοντας ότι ευελπιστεί σε σύντομη επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα “αν όλοι κάνουν αυτό που πρέπει”.

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ.Ρένγκλινγκ ανέφερε τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τόσο σε βραχυπρόθεσμη όσο και σε μεσοπρόθεσμη βάση.

​Εκτίμησε ότι είναι πολύ σημαντικά για την μείωση του επιτοκιακού ρίσκου και την βιωσιμότητα του χρέους και περιέγραψε τις βασικές κινήσεις που θα γίνουν.

Θα μειωθεί περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες το χρέος με ορίζοντα το 2060 και κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες το μεικτό κόστος εξυπηρέτησης.

Βελτιώνουμε τις συνθήκες σε ότι αφορά το χρέος και αυτό θα βοηθήσει να επιστρέψει η χώρα στις αγορές, ανέφερε. Επανέλαβε ωστόσο ότι η επιτυχία του προγράμματος θα κριθεί από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και γι’ αυτό είναι σημαντική η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.