Οικονομία

Μικτά σινιάλα από το Eurogroup

Tι λένε οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, προσερχόμενοι στη συνεδρίαση.

 Καμία εξέλιξη στο θέμα της Ελλάδας δεν αναμένει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όπως δήλωσε προσερχόμενος στο κτήριο που θα πραγματοποιηθεί η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα χρειάζεται να προχωρήσει στα όσα έχουμε συμφωνήσει και να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Σημειώνεται πως στις 16:00 είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Σόιμπλε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

 Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα του ΔΝΤ.

Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Ντομπρόβσκις, είπε πως οικονομική κατάσταση στη χώρα βελτιώνεται σταδιακά. «Η οικονομία πέρυσι πήγε ελαφρά καλύτερα απ’ όσο περιμέναμε προηγουμένως και η χώρα υπεραπέδωσε σημαντικά έναντι των δημοσιονομικών στόχων, ενώ θα πιάσει τους στόχους της φετινής χρονιάς»,εκτίμησε.

Όσο για τα της αξιολόγησης, είπε πως είναι απαραίτητο να τελειώσει η δουλειά για τα εκκρεμή μέτρα του 2018, αλλά αυτό μπορεί να γίνει αλλά χρειάζεται προσπάθεια και από τις δυο πλευρές.

Όπως επεσήμανε, «θα συζητήσουμε ποια πρέπει να είναι η δημοσιονομική τροχιά μετά το 2018 και ποια πιθανά προληπτικά μέτρα ή μηχανισμός θα πρέπει να προβλεφθεί για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».

«Δουλεύουμε σε κλίμα που προβλέπει να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και να δούμε ποια μέτρα θα εξασφαλίσουν τη συμμετοχή του Ταμείου», κατέληξε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως η συνέχιση της διαπραγμάτευσης με την Αθήνα και η άμεση επανεκκίνηση της διαδικασίας αξιολόγησης είναι “κοινό συμφέρον”.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι συζήτησε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο για την τρέχουσα κατάσταση του ελληνικού προγράμματος.

«Γνωρίζετε τα δύσκολα ζητήματα», είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι το Eurogroup αναμένει να ακούσει από τον Έλληνα υπουργό και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς πώς θα προχωρήσει η όλη διαδικασία. Υπάρχει κοινό συμφέρον για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας να προχωρήσουμε γι’ αυτό είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε τα επόμενα βήματα, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι μίλησε με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τον διαβεβαίωσε για την πρόθεση του Ταμείου να συμμετάσχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως οι όροι που θέτει το ΔΝΤ είναι πολύ σαφείς: αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, αξιόπιστη δημοσιονομική πορεία και αξιόπιστη βιωσιμότητα του χρέους.

 Καταλήγοντας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι δεν έχουν επιστρέψει ακόμα οι θεσμοί για συζητήσεις στην Αθήνα και ότι η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.