Κόσμος

Προχωρά το σχέδιο της δημιουργίας καταυλισμών προσφύγων στην Αφρική

Το συζήτησαν οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ στη Μάλτα.

Συνεχίζουν να προωθούνται τα σχέδια για το στήσιμο προσφυγικών καταυλισμών στην Αφρική.

Το θέμα συζήτησαν σήμερα οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ στη Μάλτα. Στόχος είναι η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και οργανώσεις αρωγής να μπορούν να επεξεργάζονται τις αιτήσεις προσφύγων και μεταναστών στην Αφρική, με στόχο να αποτρέπεται η προσπάθειά τους να διαπλέουν τη Μεσόγειο με προορισμό την Ευρώπη. 

“Η ιδέα είναι να τους μεταφέρουμε σε ασφαλή τοποθεσία”, αλλά “χωρίς να τους φέρνουμε στην Ευρώπη”, είπε ενώπιον δημοσιογράφων ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ στη Βαλέτα, την πρωτεύουσα της Μάλτας.

“Οι άνθρωποι τους οποίους μεταφέρουν οι διακινητές πρέπει να διασώζονται και να μεταφέρονται σε ασφαλή τοποθεσία” και “κατόπιν, από αυτή την ασφαλή τοποθεσία, θα μπορούμε να φέρνουμε στην Ευρώπη μόνο εκείνους οι οποίοι έχουν ανάγκη (διεθνή) προστασία”.

Τους καταυλισμούς οι οποίοι θα στηθούν στη Λιβύη ή κάποια γειτονική χώρα θα διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ή ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ώστε να γίνεται έλεγχος στοιχείων των προσφύγων και των μεταναστών και να επιστρέφουν όσοι δεν δικαιούνται άσυλο στις πατρίδες τους.

Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι εξ όσων πήραν τη θαλάσσια οδό από τη Λιβύη προς την Ιταλία πέρυσι ήταν οικονομικοί μετανάστες, που δεν έχουν καμιά πιθανότητα να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στην ΕΕ.

Προκλήσεις 

 Η ιδέα των καταυλισμών στην Αφρική έχει ευρεία πολιτική στήριξη μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ, αλλά εγείρει πολλές προκλήσεις, τόσο από την άποψη του διεθνούς δικαίου, όσο και από την άποψη της ασφάλειας.

Η Λιβύη περιέπεσε σε χάος μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 και η νέα κυβέρνηση την οποία υποστηρίζει ο ΟΗΕ δεν έχει τον έλεγχο σε όλη την επικράτεια.

Η αστάθεια στη χώρα αυτή σημαίνει πως το να επιστρέφονται μετανάστες και πρόσφυγες στο λιβυκό έδαφος θα αποτελούσε πιθανόν παραβίαση του διεθνούς δικαίου, που απαγορεύει το να μεταφέρονται άνθρωποι σε περιοχές όπου η ζωή τους διατρέχει κίνδυνο.

Αυτός είναι ο λόγος που η ΕΕ επιδιώκει η UNHCR και ο ΔΟΜ να δημιουργήσουν καταυλισμούς που θα θεωρηθεί ότι εκπληρώνουν τα διεθνή πρότυπα.