Συνολικά 350.000 ψεύτικοι λογαριασμοί εντοπίστηκαν στο Twitter, σύμφωνα με έρευνα, με τους περισσότερους να είναι bots.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» Βρετανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου UCL ανακάλυψαν τυχαία αυτά τα δίκτυα, ενώ ορισμένοι από αυτούς τους λογαριασμούς έχουν χρησιμοποιηθεί για να αυξάνουν τα νούμερα των followers, να στέλνουν μηνύματα spam και να ενισχύουν το ενδιαφέρον σε δημοφιλή θέματα της επικαιρότητας.
Στο Twitter, τα bots είναι λογαριασμοί που αποστέλλουν αυτοματοποιημένα μηνύματα σε άλλους λογαριασμούς που έχει ορίσει ο διαχειριστής τους. Αρκετοί είναι αυτοί που πληρώνουν αδρά, προκειμένου να αποκτήσουν bots, ώστε να φαίνεται, είτε ότι έχουν περισσότερους followers, είτε για να αποσυντονίζουν τη συζήτηση από αμφιλεγόμενα θέματα.
«Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια πόσοι χρήστες του Twitter είναι στην πραγματικότητα bots», δήλωσε ο Χουάν Εκεβερία, επιστήμονας υπολογιστών του Πανεπιστημίου UCL, ο οποίος και αποκάλυψε αυτά τα τεράστια δίκτυα.
Η έρευνα του Εκεβέρια ξεκίνησε όταν αυτός έλεγξε το 1% των χρηστών του Twitter, προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα πώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.
Ωστόσο, η ανάλυση των δεδομένων αποκάλυψε κάποια περίεργα αποτελέσματα, όπως πολλούς συνδεδεμένους λογαριασμούς, κάτι που υποδεικνύει ότι ένας χρήστης ή ομάδα χρησιμοποιούν botnet. Αυτοί οι λογαριασμοί δεν δρούσαν όπως άλλα bots που είχαν ανακαλύψει παλαιότερα επιστήμονες, ωστόσο ήταν σαφές ότι δεν χρησιμοποιούνταν από ανθρώπους.
Το δίκτυο με τα 350.000 bots ξεχώρισε επειδή όλοι οι λογαριασμοί σε αυτό είχαν παρόμοια χαρακτηριστικά που υποδείκνυαν ότι ήταν συνδεδεμένοι. Αυτά τα χαρακτηριστικά συμπεριλάμβαναν tweets που προέρχονταν από μέρη όπου δεν ζούσε κανείς, μηνύματα που είχαν αναρτηθεί μόνο από κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό Windows και σχεδόν όλα περιείχαν αποσπάσματα από τις ταινίες «Ο Πόλεμος των Άστρων».
Εκπρόσωπος του Twitter δήλωσε ότι το κοινωνικό δίκτυο έχει «αυστηρή» πολιτική για τον αυτοματισμό. «Παρόλο που έχουμε συστήματα και εργαλεία με τα οποία μπορούμε να εντοπίσουμε τα spam στο Twitter, βασιζόμαστε κυρίως στους χρήστες μας για την αναφορά των spam», δήλωσε ο ίδιος.