Πολιτική

Γενέθλια για ΣΥΡΙΖΑ και στο βάθος κάλπες: Το “δώρο” του Κυριάκου και το πρόγραμμα των 100 ημερών

Σφίγγει τον κλοιό γύρω από τον Τσίπρα ο Μητσοτάκης, ζητώντας επιτακτικά προσφυγή στις κάλπες. Εντείνει τους προεκλογικούς ρυθμούς η ΝΔ όσο πλησιάζει ο Φεβρουάριος, όπου αναμένει πολιτικές εξελίξεις. Αύριο τα γενέθλια της κυβέρνησης για τα δύο χρόνια στην εξουσία. Διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ του Γιάννη Σαραντάκου για τις εξαγγελίες του Κυριάκου κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Γενέθλια με… όλα τα “μέτωπα” ανοιχτά και χωρίς “φως στο τούνελ” έχει αύριο η κυβέρνηση της Αριστεράς για τα δύο χρόνια, που “κλείνει” στην εξουσία. Οι μέρες βέβαια, που διανύει η χώρα και η πολιτική της ηγεσία, κάθε άλλο παρά σε εορταστικό κλίμα κινούνται, αν σκεφτεί κανείς ότι και ο Ιανουάριος θα “φύγει” δίχως καμία πρόοδο ως προς το ελληνικό ζήτημα, ενώ ο κίνδυνος της πιστωτικής “ασφυξίας” είναι πλέον ορατός, όσο η αξιολόγηση “σέρνεται”. Η Ελλάδα απειλείται να μείνει “ξεκρέμαστη” χωρίς πρόγραμμα, συνεπώς και χρηματοδοτική βοήθεια.

Η εγχώρια πολιτική σκηνή μοιάζει με καζάνι που βράζει, ενώ πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν πως ο Φεβρουάριος θα είναι ο μήνας-βαρόμετρο, όπου θα δρομολογηθούν εξελίξεις, με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών να παραμένει στο τραπέζι.

Από την πλευρά της η Αξιωματική Αντιπολίτευση κινείται σε ρυθμούς… κάλπης. Η μετωπική επίθεση στον πρωθυπουργό και η επίσημη έναρξη της προεκλογικής προετοιμασίας της ΝΔ θα είναι το “δώρο” του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αλέξη Τσίπρα για την επέτειο συμπλήρωσης των δύο ετών διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ, από το βήμα της κεντρικής επιτροπής του κόμματος του, η οποία θα συνεδριάσει αύριο, Τετάρτη, θα καταστήσει σαφές πως για την Αξιωματική Αντιπολίτευση αλλά και για το μεγαλύτερο τμήμα της κοινής γνώμης, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει ήδη τελειώσει και θα καλέσει τον πρωθυπουργό να ορίσει το ταχύτερο την ημερομηνία της νέας εκλογικής αναμέτρησης. “Οι εκλογές στην Ελλάδα δεν είναι πρόβλημα, αλλά η λύση του προβλήματος”, θα πει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και θα προχωρήσει σε έναν μικρό απολογισμό των δυο ετών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Θα θυμίσει τις προεκλογικές εξαγγελίες περί κατάργησης των μνημονίων “με ένα νόμο και ένα άρθρο”, την περίοδο Βαρουφάκη και το εφιαλτικό καλοκαίρι του 2015, την υπογραφή του 3ου μνημονίου, την φοροεπιδρομή, αλλά και τα επικοινωνιακά παιχνίδια που έχουν κοστίσει ακριβά στην χώρα και στην οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του www.pagenews.gr, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα δώσει έμφαση σε έξι σημεία του προγράμματος της ΝΔ και θα δεσμευθεί ότι από τις πρώτες εβδομάδες της νέας κυβέρνησης θα είναι έντονη η προσπάθεια, για να αλλάξουν όλα όσα βιώνουν σήμερα οι πολίτες. 

Ο ίδιος θα ιεραρχήσει, ως εξής τις προτεραιότητες του:

1. Άμεση προσπάθεια για μείωση φόρων2. Προσέλκυση επενδύσεων3. Δημιουργία θέσεων απασχόλησης, μέσα από το άνοιγμα νέων αγορών4. Επιβολή του νόμου και της τάξης σε περιοχές που σήμερα θεωρούνται “άβατα”5. Κατάργηση της περιόδου… Πολάκη στα νοσοκομεία6. Κατάργηση όλων των νόμων που υποβάθμισαν την παιδεία στην χώρα

Όπως τονίζουν οι συνεργάτες του στο www.pagenews.gr, ο κ. Μητσοτάκης έχει απόλυτη επίγνωση των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, που υπάρχουν για τα θέματα της οικονομίας και όχι μόνο και το μήνυμα που θα εκπέμψει σε βουλευτές και κομματικά στελέχη είναι πως δεν θα υπάρξει καιρός για χάσιμο. Πολλοί στη ΝΔ μιλούν για την συγκρότηση ενός προγράμματος 100 ημερών, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξουν πως η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί τάχιστα, προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα στην οικονομία, αλλά και να βάλει την χώρα σε μια νέα τροχιά.

Στην Πειραιώς, πάντως, όλοι έχουν στρέψει το “βλέμμα” στη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη. Οι καλά γνωρίζοντες δεν αναμένουν τίποτε περισσότερο από κάποιες θετικές φράσεις περί “προόδου στις συζητήσεις ” κλπ. και θεωρούν πως όλα θα κριθούν μέχρι την 20η Φεβρουαρίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί η νέα -και τελευταία μέχρι τον εκλογικό κύκλο στην Ευρώπη (αναμετρήσεις σε Ολλανδία , Γαλλία , Γερμανία )- συνεδρίαση του ανώτατου κοινοτικού οργάνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο