Οικονομία

«Κλειστά χαρτιά», η τακτική της κυβέρνησης, ενόψει Eurogroup

Η... «κενή» επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους θεσμούς αντανακλά τη θέληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο Eurogroup του Φεβρουαρίου. Το Μαξίμου θέλει να αποφύγει τα νέα μέτρα και να αποκτήσει μόνο μια «εικόνα» για το ποια θα είναι αυτά. «Απομακρύνεται το σενάριο των εκλογών» λένε διεθνείς αναλυτές.

Του Αλέξη Ρωμανού

Την Πέμπτη, στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup, το καλύτερο που μπορεί να ελπίζει η κυβέρνηση είναι να δοθεί εντολή στους Θεσμούς για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, με ορίζοντα ολοκλήρωσής τους στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Και αν αυτό παρ’ ελπίδα δεν συμβεί, θα διαμορφωθεί κλίμα σοβαρής εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε αλλαγή τακτικής, ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης 26 Ιανουαρίου και αποφάσισε να μη στείλει εκ των προτέρων στους Θεσμούς τις προτάσεις του για τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης, αλλά να τις παρουσιάσει απευθείας στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Αυτός ο ελιγμός κρίθηκε σκόπιμος επειδή η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν είναι απαραίτητο να ανοίξει από τώρα την επί της ουσίας συζήτηση με τους Θεσμούς, από τη στιγμή που δεν πρόκειται, σε κάθε περίπτωση, να κλείσει η αξιολόγηση στις 26 Ιανουαρίου.

Το οικονομικό επιτελείο έκρινε ότι με τις προτάσεις που θα παρουσιάσει απευθείας στους υπουργούς ο κύριος Τσακαλώτος την Πέμπτη, αυτοί θα δώσουν την εντολή για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, συνεπώς δεν ήταν σκόπιμο να υποβληθούν εκ των προτέρων οι προτάσεις αυτές στους Θεσμούς.

Την ίδια ώρα, εάν ισχύουν οι πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να αναζητά πολιτική λύση για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, τότε τα πράγματα φαντάζουν δύσκολα, καθώς οι δανειστές θα αρνηθούν για μία ακόμη φορά να δώσουν πολιτική λύση.

Με αφορμή την επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου που εστάλη στους θεσμούς, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «το ζήτημα είναι πολιτικό, και δεν μπορεί να λυθεί με την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στο Hilton».

Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων προκαταβολικά από τώρα, καθορίζοντας μόνον τις «περιοχές» όπου αυτά θα επιβληθούν, πηγές του ΔΝΤ λένε πως δεν θα αρκεστούν σε «περίγραμμα» μέτρων αλλά απαιτούν αναλυτική λίστα με συγκεκριμένα μέτρα.

Citigroup: Απίθανο οι πρόωρες εκλογές

Μπορεί η δυσαρέσκεια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για τις επιλογές της κυβέρνησης, να μεγαλώνει, ωστόσο το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν θεωρείται πιθανό.

Αυτό αναφέρει η Citigroup, η οποία εκτιμά ότι για την Ελλάδα η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ένα ισχυρό κίνητρο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Βέβαια, όπως διαπιστώνει η Citigroup, οι δανειστές της Ελλάδος δεν δείχνουν την ίδια διάθεση για παραχωρήσεις προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, δεδομένου του ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει λήξεις ομολόγων το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στο Eurogroup της Πέμπτης, στις 26 Ιανουαρίου 2017, η Αθήνα θα παρουσιάσει μια δέσμη μέτρων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, προκειμένου να πετύχει επανέναρξη των συνομιλιών με τους δανειστές.

Μετά τις απειλές Schaeuble ότι «χωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα» η ελληνική πλευρά βρέθηκε σε νέες συμπληγάδες με αποτέλεσμα να υποκύψει σε αυτές τις πιέσεις προκειμένου να αποφύγει ένα ενδεχόμενο χρεοκοπίας που εγκυμονεί τους καλοκαιρινούς μήνες εξαιτίας των αυξημένων υποχρεώσεων που έχει η χώρα. 

Ως αντάλλαγμα για τα μέτρα που θα περιλαμβάνει ο «διευρυμένος κόφτης» που προωθεί και σύμφωνα με όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνταξιούχους πρόκειται να ισχύει μόνο για ένα χρόνο (σ.σ. το πρόγραμμα τελειώνει τον Αύγουστο του 2018), η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει από το Eurogroup την ενεργοποίηση συγκεκριμένων μεσοπρόθεσμων παρεμβάσεων για το χρέος ώστε να διευκολυνθεί η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο