Του Αλέξανδρου Βέλμαχου
Σήμερα είναι προγραμματισμένη η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας για το αν θα μπορέσει να τεθεί σε ισχύ το περιβόητο «άρθρο 50» της συνθήκης της Λισαβώνας που θα σημάνει και επίσημα την έναρξη των διαδικασιών αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από το δημοψήφισμα του Brexit το περασμένο καλοκαίρι.
Οι επικριτές της κυβέρνησης της Τερέσα Μέι αναφέρουν πως η Βρετανίδα πρωθυπουργός πρέπει πρώτα να πάρει το συνταγματικό «OK» προτού προχωρήσει σε κινήσεις που θα παγιώνουν την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, την ώρα που κορυφώνεται το ενδιαφέρον για το κατά πόσο θα μπορούσε η παραπάνω εξέλιξη να επηρεάσει τις νέες συνθήκες στις σχέσεις Ευρώπης – ΗΠΑ, από τη στιγμή που ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλτ Τραμπ έχει αρχίσει να δείχνει τις προθέσεις του τόσο προς το Λονδίνο όσο και προς τις Βρυξέλλες, το κέντρο λήψεως αποφάσεων της ΕΕ.
Εάν η κυβέρνηση της Μέι κερδίσει στην απόφαση του δικαστηρίου, θα μπορέσει να ακολουθήσει το σχέδιο της που ορίζει εφαρμογή του άρθρου 50 μέχρι το τέλος του ερχόμενου Μαρτίου.
Στην περίπτωση που το σχέδιο ακυρωθεί από το δικαστήριο, η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα χρειαστεί να περάσει το Brexit από μια ευρεία ψηφοφορία και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου της χώρας.
Οι γέφυρες με τον Τραμπ
Η σημερινή απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη στρατηγική επιλογή στήριξης του Ντόναλτ Τραμπ που έχει κάνει η Μέι.
Άλλωστε, μόνο τυχαίο γεγονός δεν μπορεί να θεωρηθεί πως η Τερέσα Μέι θα είναι η πρώτη ηγέτιδα κράτους που θα δει δια ζώσης ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, σε μια συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου.
Όλα αυτά, έρχονται την ώρα που τα «σύννεφα» στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΗΠΑ εντείνονται και καθώς η ΕΕ τονίζει πως δεν πρόκειται να υπάρξει διαπραγμάτευση εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ – ΕΕ αν το Λονδίνο δεν προχωρήσει σε πλήρη αποχώρησε από την Ένωση.
«Είναι ξεκάθαρο για την ΕΕ πως όσο η Βρετανία παραμένει ακόμα μέλος της ΕΕ, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διαπραγματεύεται εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες χωρίς αυτό να το γνωρίζει η Ένωση. Σε περίπτωση που η Βρετανία θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να καταστήσει πλήρως και ξεκάθαρα την αποχώρηση της από την ΕΕ» ανέφερε τη Δευτέρα η αρμόδια επίτροπος Εξωτερικών της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι.