Αθλητισμός

«Ο Ολυμπιακός πήρε αμυντικό με λαμπρό μέλλον»!

Ο προπονητής του Πάπε Αμπού Σισέ στην Αζαξιό, Ολιβιέ Πανταλονί μιλάει και αναλύει λεπτομερώς τον Σενεγαλέζο στόπερ, που θα αγωνίζεται από το καλοκαίρι στον Ολυμπιακό.

​Βέρος Κορσικανός, έχει συνδέσει ολόκληρη την ζωή του με την Αζαξιό την οποία προπονεί (στην δεύτερη θητεία του) από το 2014. Για την ακρίβεια, είναι ο μοναδικός ευρωπαίος προπονητής που έχει κοουτσάρει τον Πάπε Αμπού Σισέ, ο οποίος από το προσεχές καλοκαίρι θα φοράει την φανέλα του Ολυμπιακού. Το SDNA εντόπισε τον προπονητή της Αζαξιό, Ολιβιέ Πανταλονί κι εκείνος καταθέτει την δική του εμπεριστατωμένη άποψη για τον 21χρονο Σενεγαλέζο κεντρικό αμυντικό, που στον Πειραιά πιστεύουν ότι μπορεί να εξελιχθεί σε δεύτερο Μαζουακού. 

– Φαντάζομαι ότι γνωρίζετε πως από το καλοκαίρι ο Πάπε Αμπού Σισέ θα αγωνίζεται στον Ολυμπιακό. Τι είδους παίκτη παίρνει η ελληνική ομάδα; 

«Ναι, το ξέρω για την μεταγραφή του στον Ολυμπιακό, είναι ένα μεγάλο βήμα για αυτόν. Φαντάζομαι ότι το προφίλ του το γνωρίζετε. Είναι ένας καθαρός κεντρικός αμυντικός, πολύ ψηλός, πολύ δυνατός σε κάθε είδους προσωπική μονομαχία, ένας πολύ aggresive παίκτης μέσα στο γήπεδο με πολύ ενέργεια. Μαζί μου είναι ο βασικός κεντρικός αμυντικός της Αζαξιό τα δύο τελευταία χρόνια, ο παίκτης πάνω στον οποίο έχουμε χτίσει την άμυνα μας». 

– Είναι έτοιμος για ένα τέτοιο βήμα από την Ligue 2 απευθείας σε μία ομάδα με πολλές συνεχόμενες σεζόν στους ομίλους του Champions League;

«Όπως σου είπα είναι ένα μεγάλο βήμα για αυτόν. Για να είμαι ειλικρινής δεν είναι ακόμα έτοιμος να παίξει στους ομίλους του Champions League, αλλά έχει την πρώτη ύλη για να βελτιωθεί και να φτάσει σύντομα σε αυτό το επίπεδο. Του το έχω πει ότι για το επίπεδο της Ligue 2 είναι ίσως ο κορυφαίος, όμως για να ανεβάσει το επίπεδο του πρέπει να παίξει δίπλα στους κορυφαίους».

– Τι πρέπει να βελτιώσει για να φτάσει στο επόμενο επίπεδο;

«Να μάθει καλύτερα το ίδιο το παιχνίδι. Να διαβάζει καλύτερα το ματς και τις φάσεις. Να γίνει πιο σοφός από επίπεδο τακτικής. Να είναι πιο πολύ συγκεντρωμένος σε ότι αφορά τις τοποθετήσεις του στο γήπεδο σε ότι αφορά τον προσωπικό του αντίπαλο. Καμιά φορά αφαιρείται, αποσυντονίζεται και αυτό κοστίζει στο υψηλό επίπεδο. Προς το παρόν έχει μεγάλη σημασία για αυτόν να παίζει και με ένα σωστό παρτενέρ στο κέντρο της άμυνας, ώστε να μην φαίνονται οι αδυναμίες του». 

– Είναι μοντέρνος αμυντικός; Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν αρκούν μόνο τα σωματικά προσόντα, πρέπει ένας αμυντικός να χτίζει παιχνίδι κι από πίσω…

«Το βασικό του στοιχείο είναι η δύναμη του στις προσωπικές μονομαχίες. Εκεί τολμώ να πω ότι είναι ανίκητος. Του αρέσει να βγαίνει πρώτος στην μπάλα, είναι σκληρός, δυνατός, με πολύ καλό άλμα και τάιμινγκ στην κεφαλιά του. Είναι σίγουρο ότι πρέπει να προοδεύσει τεχνικά.

Χρειάζεται δουλειά σε ότι αφορά το χτίσιμο του παιχνιδιού, αν και έχει ένα ενδιαφέρον δεξί πόδι. Κάποιες στιγμές στις προπονήσεις τον έχω τοποθετήσει και ως δεξί μπακ για να μάθει να προωθεί καλύτερα το παιχνίδι και να έχει περισσότερες επιθετικές επαφές με την μπάλα. Είναι ένα κομμάτι στο οποίο δουλεύει πολύ.

Το καλό με τον Σισέ είναι πως πρόκειται για ένα πολύ ευγενικό παιδί, που ακούει και δουλεύει σκληρά για να βελτιώνεται. Είναι ο τρίτος χρόνος που τον έχουμε μαζί μας, δεν έχει παίξει σε άλλη ευρωπαϊκή ομάδα πλην της Αζαξιό και είναι ένα παιδί που προοδεύει καθημερινά».

– Το συνολικό προφίλ του σας θυμίζει κάποιον διάσημο κεντρικό αμυντικό;

«Αυτό είναι μία δύσκολη ερώτηση. Κοίτα, ο Σισέ έχει ένα πολύ πολύ ενδιαφέρον προφίλ. Ένα πακέτο με πολύ μεγάλη προοπτική. Ο Ολυμπιακός έχει πάρει έναν αμυντικό με λαμπρό μέλλον. Από πλευράς σωματοδομής και φυσικών προσόντων, θα σου έλεγα ότι θυμίζει λίγο τον Λιλιάν Τουράμ στα πολύ ξεκινήματα του.

Όταν δηλαδή προσπαθούσε να καταλάβει το παιχνίδι και να ωριμάσει ποδοσφαιρικά. Προσοχή όμως! Δεν είπα ότι είναι ο νέος Τουράμ. Θέλω να πω ότι έχει την πρώτη ύλη σαν κορμί για να κάνει μία καλή καριέρα στο εξωτερικό, στον Ολυμπιακό ή κάπου αλλού αργότερα.

Σήμερα δεν είναι σε αυτό το επίπεδο. Είναι τυχερός που μία ομάδα με παρουσία στο Champions League του δίνει την ευκαιρία να δουλέψει σε άλλες συνθήκες και να κάνει πράγματα που εδώ στην Αζαξιό δεν θα μπορούσε. Πρέπει να το καταλάβει και να αρπάξει την ευκαιρία. Από αυτόν εξαρτάται».

Πηγή: sdna.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο