Υγεία

Η πρόωρη συνταξιοδότηση μειώνει το προσδόκιμο ζωής

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μείωση του προσδόκιμου ζωής παρατηρήθηκε σε άτομα που συνταξιοδοτήθηκαν νωρίς είτε αυτά ανήκαν σε χαμηλά κοινωνικά στρώματα, είτε σε πιο υψηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα.

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι αν συνταξιοδοτηθούν γρηγορότερα από το κανονικό θα είναι ευχαριστημένοι γιατί θα προλάβουν να ζήσουν κάποια πράγματα, όπως το να ταξιδέψουν ή να αποκτήσουν κάποιο χόμπι που τους ευχαριστεί, ενώ θα αποφύγουν την εργασιακή καταπίεση και το άγχος. 

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν την ίδια άποψη. Ερευνητές του πανεπιστημίου του Τέξας των ΗΠΑ μελέτησαν περίπου 3.500 ανθρώπους, οι οποίοι είχαν βγει στη σύνταξη στις ηλικίες από 55-65 ετών. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 26 χρόνια τη ζωή τους. Όπως διαπίστωσαν, η πρόωρη συνταξιοδότηση δεν προσφέρει τα οφέλη μιας μακροβιότερης ζωής στα άτομα που συνταξιοδοτήθηκαν.

Οι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτήθηκαν στα 55 έτη τους είχαν αυξημένα ποσοστά θνητότητας από ό,τι τα άτομα που συνταξιοδοτήθηκαν στα 65 έτη. Στα 10 χρόνια που ακολούθησαν από τη συνταξιοδότηση των 55 ετών σχεδόν διπλασιάστηκαν οι θάνατοι σε σύγκρισή με αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν στα 65 έτη. Τα άτομα δε που συνταξιοδοτήθηκαν στα 60 τους έτη είχαν ανάλογη διάρκεια ζωής με αυτά που συνταξιοδοτήθηκαν στα 65.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μείωση του προσδόκιμου ζωής παρατηρήθηκε σε άτομα που συνταξιοδοτήθηκαν νωρίς είτε αυτά ανήκαν σε χαμηλά κοινωνικά στρώματα, είτε σε πιο υψηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα.

Όπως ανέφεραν, η μείωση του προσδόκιμου ζωής μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η πρόωρη συνταξιοδότηση γίνεται συνήθως εξαιτίας προβλημάτων υγείας του ατόμου. Όμως ο παράγοντας αυτός παρόλο συμπεριλήφθηκε από τους επιστήμονες στη μελέτη και όπως παρατήρησαν δεν επηρέαζε τα συμπεράσματα αυτής, που σημάνει ότι πιθανότατα το θέμα υγείας του πρόωρα συνταξιοδοτημένου ατόμου δεν παίζει σημαντικό ρόλο, όσο παίζει το γεγονός ότι το άτομο χάνει την αυτοεκτίμησή του όταν σταματάει να εργάζεται, γίνεται λιγότερο δραστήριο, δεν έχει τις ίδιες κοινωνικές επαφές , ενώ και η μείωση του εισοδήματος του, του προκαλεί ψυχολογικά προβλήματα.