Οικονομία

Διεθνείς αναλυτές: Το δίλημμα Grexit ή 4ο μνημόνιο θα επανέλθει σύντομα

Με το μέλλον των διαπραγματεύσεων Αθήνας - δανειστών να είναι -τουλάχιστον- αβέβαιο και την ώρα που η Αθήνα «παίζει την κολοκυθιά» με το ΔΝΤ, η Capital Economics και η Citi ενισχύουν τις ανησυχίες για νέα μέτρα ή ακόμα και για αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ.

Διεθνείς οίκοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους ότι αργά ή γρήγορα το δίλημμα Grexit ή 4ο μνημόνιο θα επανέλθει και εθισμένοι από τα μνημόνια η Ελλάδα θα επιλέξει και πάλι την επιλογή του 4ου μνημονίου.

Όμως υπάρχουν και αναλυτές που βλέπουν χρεοκοπία και Grexit και μάλιστα πιθανό το ερχόμενο καλοκαίρι.

Μόνο σίγουρο δεν φαίνεται το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη, εκτιμά η Capital Economics, που «βλέπει» ένα καλοκαίρι με αρκετούς κινδύνους.

Η βρετανική συμβουλευτική εταιρεία οικονομικών αναλύσεων εκτιμά ότι μπορεί το Grexit να μην είναι επικείμενο, αλλά φαίνεται ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα. Παράλληλα, αναφέρει ότι η διαμάχη ΔΝΤ-Ευρωπαίων δανειστών θα λυθεί με την αποχώρηση του Ταμείου από το πρόγραμμα. Δυσοίωνη όμως είναι η εκτίμηση της Capital Economics για το καλοκαίρι, καθώς «βλέπει» αναζωπύρωση του κινδύνου χρεοκοπίας, αφού τότε η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει μεγάλες δόσεις αποπληρωμής. 

Συγκεκριμένα, η Capital Economics αναφέρει για την Ελλάδα:

– Παρά το σερί σχετικά ενθαρρυντικών δεδομένων, η ελληνική οικονομία παραμένει σε κρίση. Η έξοδος από την ευρωζώνη μπορεί να μην είναι επικείμενη, αλλά τελικά φαίνεται ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα.

– Ενώ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά ένα υγιές 0,8% το τρίτο τρίμηνο, το επίπεδό του παραμένει πάνω από 26% χαμηλότερο από εκείνο στις αρχές του 2008. Επιπλέον, ο δείκτης οικονομικού κλίματος δείχνει ότι η ανάπτυξη θα φρενάρει.

– Αν και η ανεργία μειώνεται αργά, παραμένει εξαιρετικά υψηλή στο 23% και οι μισθοί συνεχίζουν να πέφτουν. Το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών είναι ακόμη βαθιά αρνητικό, ένας κακός οιωνός για τις καταναλωτικές δαπάνες και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία- σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα- ήταν ήδη στο 37% των συνολικών δανείων το 2016.

– Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να ελαφρύνει το βάρος στα τέλη της περσινής χρονιάς, με παροχές προς τους συνταξιούχους. Αλλά οι δανειστές απάντησαν θυμωμένα και η δημοσιονομική λιτότητα αναμένεται να επανέλθει, με την Ελλάδα να πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ φέτος και 3,5% από το 2018. Αν οι προβλέψεις μας για την ανάπτυξη είναι πιο κοντά στις αισιόδοξες υποθέσεις του προγράμματος, αυτό θα απαιτήσει επιπλέον μέτρα λιτότητας, στα οποία είναι απίθανο να συμφωνήσει η κυβέρνηση.

– Το αδιέξοδο ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους δανειστές φαίνεται τώρα πιθανό να επιλυθεί με το Ταμείο να φεύγει από το πρόγραμμα. Αλλά αμφιβάλουμε ότι θα περάσει καιρός προτού η Ελλάδα αποτύχει να πιάσει τους στόχους της και οι εκταμιεύσεις δόσεων θα σταματήσουν ξανά. Οι κίνδυνοι χρεοκοπίας θα επιστρέψουν το καλοκαίρι, όταν εκπνέουν μεγάλες πληρωμές. Κατά συνέπεια, οι αποδόσεις των ομολόγων αναμένεται να ανέβουν απότομα ξανά.

Citi: Απίθανη η ένταξη στο QE μέχρι τον Μάρτιο

H Ελλάδα είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί στα φορολογικά μέτρα, για να σπάσει το αδιέξοδο σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ωστόσο εξακολουθούμε να θεωρούμε απίθανη την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE μέχρι τον Μάρτιο, επισημαίνει σε έκθεσή της η Citi.

Όπως αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να υιοθετήσει έναν “μηχανισμό με αυξημένες εγγυήσεις”, που θα εφαρμοστεί μόνο αν χάσει τους δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2018, προκειμένου να ανταποκριθεί στο μακροχρόνιο αίτημα του ΔΝΤ και να διευκολύνει την απόφασή του να συμμετέχει στο πρόγραμμα.

“Εμείς θα το κάνουμε μόνο για να διευκολυνθούν οι υπερβολικά απαισιόδοξες ανησυχίες του ΔΝΤ για την πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα”, είπε ο Έλληνας αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το “χρονοδιάγραμμα της αναθεώρησης εξαρτάται από το πότε το ΔΝΤ θα αποφασίσει τελικά για το τι θέλει να κάνει με το ελληνικό πρόγραμμα”.

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε τις ελπίδες του ότι η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ από τον Μάρτιο του 2017, με στόχο την επιστροφή στην πλήρη πρόσβαση στην αγορά μέχρι τον Αύγουστο του 2018.

Η Citigroup σχολιάζει ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν και πάλι κολλήσει εξαιτίας της αβεβαιότητας γύρω από τη συμμετοχή του ΔΝΤ, τους δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2018 και τον αυξημένο βαθμό αντιπαράθεσης μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών. “Χωρίς άμεσες υποχρεώσεις αποπληρωμής χρέους, η ανάγκη να επιτευχθεί μια συμφωνία από τους Ευρωπαίους πιστωτές είναι χαμηλή για την ώρα. Εκτιμούμε ότι η συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο QE μέχρι τον Μάρτιο παραμένει αρκετά απίθανη”, καταλήγει ο αμερικανικός οίκος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο